начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Относно трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно трудов договор

Мнениеот jhon » 13 Фев 2006, 01:18

Здравейте,
ще се радвам ако някой от вас намери време да отговори на въпроса ми. Преди известно време подписах трудов договор да започно работа в една фирма. Няколко дни преди денят, на който трябваше да започна, от фирмата ми се обадиха. Бъдещият ми работодател ми каза, че съжалява, но в момента нямали нужда от мен. Можело да започна след известно време, но още не знаел колко. Примерно 2 месеца. Щял да ме разбере, ако при това положение откажа работата. Имам копие от договора (изглежда ме стандартен трудов договор) подписано от двете страни. До колкото знам договорът не е внесен в НОИ. Имам ли някакво основани да потърся обезщетение?
jhon

Мнениеот Ем » 13 Фев 2006, 09:00

Трудовото правоотношение възниква от започване на работата. Вие е следвало да се явите за започване в седмодневен срок от подписването на трудовия договор и работодателят Ви не може да Ви възпрепятства. Ако направи това действително дължи обезщетение за недопускане до работа, дори носи и наказателна отговорност за това. Ако обаче не сте се явили за постъпване в този срок трудовото правоотношение се счита за невъзникнало. Сам /сама/ разбирате, че следва да се погрижите и за доказателствата относно факта, че сте се явили за започване на работа в определен ден.
С оглед обаче на разпоредбите от бр. 120/2002 на ДВ след сключването на трудов договор работодателят следва да Ви снабди с документите по чл. 62, ал.3 от КТ и този седмодневен срок започва да тече от полуването им от Вас.
Извод- можете да се обърнете към Инспекция по труда с оплакването, че не сте получили уведомлението за регистрация на трудовия Ви договор в НОИ /вече НАП/ и че работодателят Ви не Ви допуска до работа. Считам че забавянето на работодателя Ви би могло да доведе до правото Ви търсите обезщетение, което на практика най- вероятно ще стане по съдебен ред, за периода на недопускане. Ясно е обаче, че при такива отношения едва ли ще останете на работа дълго. Решението е Ваше.
Ем

Мнениеот Jhon » 13 Фев 2006, 15:12

Благодаря Ви за бързия и изчерпателен отговор :)
Jhon

Назад към Трудово право