начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Завещание- оспорване

Казуси за недвижими имоти

Завещание- оспорване

Мнениеот Младши адвокат » 07 Фев 2006, 14:53

Много Ви моля, колеги, да ми дадете някои насоки, от къде да започна казуса и ако е възможно да ме насочите за правното основание, тъй като е първото ми дело, а сама ми е доста трудно.
Наследодател оставя в наследство 50 дка земя на четирима наследници. Единиственият син, който живеел с дядото твърди, че има завещание и всичката земя е негова. Това става 1995г. От тогава той обработва земята.Незнам защо, но другите наследници не са правили нищо оттогава. Доколкото схванах от разказа им, завещанието не официално обявено и това означава, че давността не е почнала да тече.Но се чудя, как мога да проверя дали има официално обявяване и ако няма какъв иск да заведа: Делба и в самото производство да искам намаляване на завещанието до разполагаемата част или направо владелчески иск или иск по чл.97(3) ГПК или нещо друго?.....Моля, помогнете на новака
Младши адвокат

Мнениеот steli_na » 07 Фев 2006, 15:28

Справедливо е да ти се окаже помощ, само от позицията на противната страна. Та...
Дори и правото им на иск за намаляване на завещателните разпореждания да не е изтекъл по някакаква причина или, ако завещанието не е нищожно, ако 1995г. само този наследник владее земите, той ще противопостави правото си на собственост освен като придобито по завещания, но и по давностно владение.
steli_na
Потребител

Мнениеот Младши адвокат » 07 Фев 2006, 15:47

Мисля, че не е изтекла давността, тъй като доколкото знам не е налице официално обявяване на завещанието (което се извършва от нотариус и се издава препис на наследниците за това) . А давността започва да тече от обявяването. Мисля да подам молба до съда за обявяване ( според ЗН, всяко заинтересовано лице има право да иска от Райония съд обявяване на завещанието...). А що се касае до владението не мога ли да претендирам за самоуправство?
Младши адвокат

Мнениеот Роси » 08 Фев 2006, 12:14

нямаш интерес да признаваш, че единият син владее като свои, т.е. демонстрира че владее за себе си, за да не му се признае придобивната 10 - годишна давност. Трябва да твърдиш, че той владее за всички като един от наследниците. Ако целта ти е да влезеш и да владееш или да получаваш плодовете и този един син не ти разрешава, тогава заведи дело за делба. Правиш се, че не знаеш за завещанието, защото ти наистина не си го виждала. В процеса оспорваш изцяло завещанието - ще видиш формата, реквизитите, подписа... и в алтернатива - ще искаш редуциране на завещанието до разполагаемата част.
Роси

Мнениеот steli_na » 08 Фев 2006, 13:30

Младши адвокат написа: А що се касае до владението не мога ли да претендирам за самоуправство?

:wink: по - добре недейййййййй
ако беше придобиването на имот по давностно владениесамоуправство , прокуратурата всеки ден щеше да иска справки от съдиите по вписванията
steli_na
Потребител

Мнениеот Младши адвокат » 08 Фев 2006, 16:17

Хайде клеги, кажете какво да направя тогава: Съдебна делба, като в хода на процеса да искам намаляване до запазената част или иск по чл. 108 от ЗС и пак намаляване.....
Притесняваме обаче дали не е изтекла давността за намаляване на завещанието, защото вчера някъде четох,че за завещанията давността започва да тече от момента, в който заветникът упражни своите права по завещанието. Малко ми странно, защото не е възможно да не се изисква гласност. По тая логика ако в полза на един наследник има завещание, а другия наследник е в чужбина и не знае за завещанието, може да пропусне давносният срок и да остане без наследство.
Младши адвокат

Мнениеот Роси » 08 Фев 2006, 22:13

Мисля, че 108 не е подходящ, защото едно от кумулативно изискващите се условия е ответникът да владее без правно основание. В същност той владее съсобствен имот като един от наследниците - няма да можеш да докажеш, че владее без правно основание и ще ти бъде отхвърлен иска
Роси

Мнениеот Младши адвокат » 09 Фев 2006, 15:10

Ех ...., много ми се закучи тоя казус. Някой колега не може ли да сподели малко опит?
След като се явява съсобственик, а владее целият имот не може ли да се поиска от съда обезщетение за ползване и да се претендира от съда подходящи мерки, начин за използване на имота.
Младши адвокат

Мнениеот Гост » 09 Фев 2006, 15:49

Добре де , твойте хора/клиенти/ това останалите трима наследници ли са?Ако да , то нямаш никакъв проблем.Те какво всъщност искат?Да получат своята част от наследствените имоти , предполагам.Завеждаш иск по чл.34 ал.1 ЗС във вр. с чл.278 ал.1 ГПК , прилагаш удостоверение за наследници , документа , който легитимира наследодателя като собственик на тези имоти и данъчна оценка.Това ти е напълно достатъчно.Ако синът , срещу когото е заведен искът , претендира , че той е собственик на делбените имоти въз основа на завещание или давностно владение , то той ще си направи възражение в първото по делото заседание , ти ще го оспориш и оттук нататък ще си е негов проблемът да доказва твърдяните от него факти.Ти не си длъжен да доказваш обратното
Гост

Мнениеот Младши адвокат » 09 Фев 2006, 15:59

Е... най-сетне по- конкретна помощ. Много благодаря, мисля, че така е добре. Само остава притеснението - от кой момент започва да тече давностният срок за оспорване на завещанието?
Младши адвокат

Мнениеот Гост » 09 Фев 2006, 16:34

Какво имаш предвид под оспорване?Претендираш нищожност , унищожаемост или искаш намаляване на завещателното разпореждане с оглед възстановяване на накърнената запазена част?
Гост

Мнениеот 11111 » 09 Фев 2006, 16:37

[quote="Младши адвокат"]Е... най-сетне по- конкретна помощ. Много благодаря, мисля, че така е добре. Само остава притеснението - от кой момент започва да тече давностният срок за оспорване на завещанието?[/quot
от момента на упражняване на правата по него (завещанието).. но не я мислете много тази давност .. наскоро спечелих дело и преди това доста си блъсках главата именно с тази давност.. а в крайна сметка противната страна не се позова на нея и искът ми по чл. 30 беше уважен !!
11111

Мнениеот Гост » 09 Фев 2006, 16:56

Е , срокът е 5 години от момента , който наследникът по завещание се е позовал на завещанието , тоест започнал е да упражнява своите права по завещанието
Гост

Мнениеот golemana » 09 Фев 2006, 17:07

Гостът е прав водиш иск по чл.34 ЗС във връзка с чл.278/1/ГПК.За давноста да не ти пука ще се нагаждаш според обстановката.Все пак трябва да има битка за да се каляваме.
golemana
Нов потребител

към гост

Мнениеот Младши адвокат » 09 Фев 2006, 18:09

Ами това е проблема, че не можем да видим завещанието, за да знам дали искам да се позова на нищожност или да искам намаляване на завещанието...Но в съдебното заседание нали др. страна ще го представи? ........
Благодаря за помощта на всички. Притеснено ми е, защото освен служебни защити още не съм имала други изяви в съда и имам много съмнения.
Младши адвокат

Мнениеот Гост » 09 Фев 2006, 18:15

Не се притеснявайте. Съмненията са нещо нормално. Ще споделя нещо, което и по-стари адвокати са ми казвали - колкото и да "изчислявате" какво ще се случи на дадено съдебно заседание, почти винаги има някоя "изненада". И не винаги е кофти. Успех!
Гост

Мнениеот steli_na » 09 Фев 2006, 18:19

Младши адвокат написа:След като се явява съсобственик, а владее целият имот не може ли да се поиска от съда обезщетение за ползване и да се претендира от съда подходящи мерки, начин за използване на имота.

Без да искаш почтииии си уцелил\а една също не лоша идея, ако се пазиш и не искаш да предизвикваш процес, който да приключи с решение, което ще има сила на присъдено нещо относно правата на собственост.
Иск за обезщетение по чл. 31 ал.2 от ЗС ще имаш интерес да предявиш, само ако наследниците са поканили писмено този, който сам ползва имота, да им заплаща такова. Те пък, ако са се сетили (доколкото разбирам не са) да отправят покана за плащане на обезщетение, хубаво ще са сторили, за да прекъснат срока на придобивна давност.
Можеш да предявиш иск по 32 ал.2 от ЗС - за разпределение на ползването на имота. По този иск наследникът, който сам ползва имота ще си направи съответните възражения, ако счита, че е придобил имота по давност или като наследник по завещание и от там насетне, ще му мислиш дали делба или 108 от ЗС за съответинте идеални части.
Все пак искът за делба е по - ценен, даже и да не им се занимава на клиентите ти с това, да разпределят имотите. Получиш ли решението по допускане на делбата, няма да внасят разноските за вещо лице, делото ще се внесе в малка архива, но ще си имат влязло в сила решение по въпроса за собствеността, при това без да заплащат първоначална държавна такса.
steli_na
Потребител

Мнениеот Гост » 10 Фев 2006, 12:38

Май никой не чете въпроса - този, за който се казва, че има завещание е заявил това на останалите наследници, т. е. демонстрирал е владение с намерение да свои вещта и те нищо не са правили от 1995 година. Ако не е заведено дело до момента се опасявам, че човекът е придобил по давност - няма значение дали завещанието е обявявано или не, той е демонстрирал намерението си да свои вещта и е владял.
Гост

Май никой не чете въпроса - този, за който се казва, че има завещание е заявил това на останалите наследници, т. е. демонстрирал е владение с намерение да свои вещта и те нищо не са правили от 1995 година. Ако не е заведено дело до момента се опасявам, че човекът е придобил по давност - няма значение дали завещанието е обявявано или не, той е демонстрирал намерението си да свои вещта и е владял.
Гост

Гост

Следваща

Назад към Имотни казуси