начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Архив на нотариуси и на службата по вписванията

Казуси за недвижими имоти

Архив на нотариуси и на службата по вписванията

Мнениеот Книжен червей » 08 Фев 2006, 16:46

Здравейте,
Опитвам се да издиря протокол от дело за делба от преди 25 години. В службата по вписванията не го намериха и обяснението беше, че може да не е бил вписан. Чудя се, чия ли инициатива би трябвало да е вписването, при положение, че това е документ, издаден от съда. А каква ли е била практиката тогава?
Другия ми вариант да издиря този протокол е да намеря нотариуса (ако е още действащ), пред който е била изповядана продажба на имот през 90-та година, при която продажба е бил предоставен и въпросния протокол (описано е в нотариалния акт за продажбата). Дали това (издирването на нотариуса) ще има полза обаче, зависи от правилото колко време са длъжни нотариусите да пазят обработените от тях документи в архива си? А копия от приложените при сключването на аделката документи длъжни ли са да пазят?
Не съм запознат с тези правила и много моля някой да ме насочи как се действа и какво мога да изискам било то от службата по вписванията, било от нотариуса, за да получа достъп до този протокол.
Ще съм признателен на всеки, изказал мнение по темета.
Книжен червей

Мнениеот nora » 08 Фев 2006, 18:23

Инициативата за вписване в нотариалните книги на този протокол е на заинтересованата страна , а не се извършва служебно. През 1990 година нотариусите не бяха частни , а работеха като държавни служители в Районните съдилища като нотариалните дела се пазят в съдилищата 5 години и се унищожават , а в случай ,че протоколът е бил вписан , то същият следва да бъде подреден в том през същата година в съдилището ,който се пази 100 години.
nora
Младши потребител

Мнениеот Роси » 08 Фев 2006, 22:08

Потърсете в архива на съда - в азбучниците по евентуалнита година, в която е била извършена съдебната делба.
Не разбрах дали в нотариалния акт, за който говорите, е описана по някакъв начин делбата. Пишете!
Роси

Мнениеот Книжен червей » 09 Фев 2006, 10:18

Много ви благодаря Роси и nora.
Значи да разбирам ли, че архива на съда е различен от този на службата по вписванията? А за достъп до архива на съда как се процедира?
Въпросния протокол за делба е описан в нотариалния акт за покупко-продажбата само като наименование и номер/година на делото в списъка с приложени документи при сключване на зделката ("протокол за делба по гр. д. номер/година на ... гр. състав на еди-кой-си районен съд")
Това, че се пазят делата в съда 100 години е добре, но сега вече няма отделни районни съдилища, а един за града. Номера на делото за делбата, който имам е към тогавашния съответен районен съд и под този номер няма как да ми го търсят в службата по вписванията.

И пак да уточня: делбата е била през 80-та година, а продажбата през 90-та. Имам нотариалния акт от продажбата и коя от посоките е по-надеждна, за да издиря протокола от делбата:

1. Да търся досието на продажбата - не съм наясно дали така се казва набора от документи, приложени при подписването
или
2. Протокола от делбата по номер на делото - без да съм наясно дали е вписан или не, и ако трябва да се обърна към съда - кой съд и каква е процедурата.

Можеби много се оплетох, но ако някой ми схване мислите и трябват още някакви пояснения - ще се радвам и ще съм благодарен да разплетем заедно нишката.

Успешен ден на всички!
Книжен червей

Назад към Имотни казуси