Здравейте,
Опитвам се да издиря протокол от дело за делба от преди 25 години. В службата по вписванията не го намериха и обяснението беше, че може да не е бил вписан. Чудя се, чия ли инициатива би трябвало да е вписването, при положение, че това е документ, издаден от съда. А каква ли е била практиката тогава?
Другия ми вариант да издиря този протокол е да намеря нотариуса (ако е още действащ), пред който е била изповядана продажба на имот през 90-та година, при която продажба е бил предоставен и въпросния протокол (описано е в нотариалния акт за продажбата). Дали това (издирването на нотариуса) ще има полза обаче, зависи от правилото колко време са длъжни нотариусите да пазят обработените от тях документи в архива си? А копия от приложените при сключването на аделката документи длъжни ли са да пазят?
Не съм запознат с тези правила и много моля някой да ме насочи как се действа и какво мога да изискам било то от службата по вписванията, било от нотариуса, за да получа достъп до този протокол.
Ще съм признателен на всеки, изказал мнение по темета.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Архив на нотариуси и на службата по вписванията
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Инициативата за вписване в нотариалните книги на този протокол е на заинтересованата страна , а не се извършва служебно. През 1990 година нотариусите не бяха частни , а работеха като държавни служители в Районните съдилища като нотариалните дела се пазят в съдилищата 5 години и се унищожават , а в случай ,че протоколът е бил вписан , то същият следва да бъде подреден в том през същата година в съдилището ,който се пази 100 години.
- nora
- Младши потребител
Много ви благодаря Роси и nora.
Значи да разбирам ли, че архива на съда е различен от този на службата по вписванията? А за достъп до архива на съда как се процедира?
Въпросния протокол за делба е описан в нотариалния акт за покупко-продажбата само като наименование и номер/година на делото в списъка с приложени документи при сключване на зделката ("протокол за делба по гр. д. номер/година на ... гр. състав на еди-кой-си районен съд")
Това, че се пазят делата в съда 100 години е добре, но сега вече няма отделни районни съдилища, а един за града. Номера на делото за делбата, който имам е към тогавашния съответен районен съд и под този номер няма как да ми го търсят в службата по вписванията.
И пак да уточня: делбата е била през 80-та година, а продажбата през 90-та. Имам нотариалния акт от продажбата и коя от посоките е по-надеждна, за да издиря протокола от делбата:
1. Да търся досието на продажбата - не съм наясно дали така се казва набора от документи, приложени при подписването
или
2. Протокола от делбата по номер на делото - без да съм наясно дали е вписан или не, и ако трябва да се обърна към съда - кой съд и каква е процедурата.
Можеби много се оплетох, но ако някой ми схване мислите и трябват още някакви пояснения - ще се радвам и ще съм благодарен да разплетем заедно нишката.
Успешен ден на всички!
Значи да разбирам ли, че архива на съда е различен от този на службата по вписванията? А за достъп до архива на съда как се процедира?
Въпросния протокол за делба е описан в нотариалния акт за покупко-продажбата само като наименование и номер/година на делото в списъка с приложени документи при сключване на зделката ("протокол за делба по гр. д. номер/година на ... гр. състав на еди-кой-си районен съд")
Това, че се пазят делата в съда 100 години е добре, но сега вече няма отделни районни съдилища, а един за града. Номера на делото за делбата, който имам е към тогавашния съответен районен съд и под този номер няма как да ми го търсят в службата по вписванията.
И пак да уточня: делбата е била през 80-та година, а продажбата през 90-та. Имам нотариалния акт от продажбата и коя от посоките е по-надеждна, за да издиря протокола от делбата:
1. Да търся досието на продажбата - не съм наясно дали така се казва набора от документи, приложени при подписването
или
2. Протокола от делбата по номер на делото - без да съм наясно дали е вписан или не, и ако трябва да се обърна към съда - кой съд и каква е процедурата.
Можеби много се оплетох, но ако някой ми схване мислите и трябват още някакви пояснения - ще се радвам и ще съм благодарен да разплетем заедно нишката.
Успешен ден на всички!
- Книжен червей
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|