начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да изгоня наглите си наематели?

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 22:17

Anonymous написа:Ами тези дела не са толкова бързи и ще Ви кажа защо (имал съм такива случаи и сега Ви казвам основните "номера", които въртят бившите наематели - казвам "бивши", защото това са хора, които стоят в имотите без правно основание, след като им прекратите наема). Бъркотиите с призоваването - ясно. При мен дори се стигна до гръмогласни жалби до председателя на районния съд, че призовкарките (дребни на телосложение женици в случая) са влезли в имота с шут и кръвожадно са натръшкали присъстващите в помещението и едва ли не с нож на гърлото принудили някои да подпише, че е получил призовката. Номерът не мина :lol: След това никой не се яви като ответник. Съдията разгледа делото в две заседания в рамките на една седмица и след три седмици имахме осъдително първоинстанционно решение. Последваха нови обструкции при получаване на съобщението за готовото решение. И сега - черешката на тортата - след това бившият наемател пуска жалба, без платена такса, разбира се. Така печели още време, защото отново му се праща съобщение да внесе 15 лв. държавна такса. Плаща се и тя и - о, небеса - изведнъж съдията по делото започва да си мисли, че ние, ищците, не сме запознати с решението поради едни процесуални подробности!!! След като вече сме пуснали възражения срещу жалбата на същия ден, в който е внесена таксата, само и само да върви делото към градския съд. Не е ясно как бихме могли да коментираме жалба по решение, за което не знаем, нали :o
Предложих на доверителите си да пуснем жалба за бавност, но те предпочетоха да уведомим съдията със съответна молба за това, че решението ни е пределно ясно и уважава всичките ни претенции и няма как да не сме уведомени за него.
Заседанието в СГС е насрочено за средата на декември - 13 месеца след началото на сагата... Ами това е то. Бързо производство по чл. 126а ГПК.

Anonymous написа:Намесва се отново "опитния адвокат". За съжаление, "кранк" не е наясно с проблематиката във връзка с чл. 126ж. Има логика този текст да се прилага и при наемите. НО НЕ БИ! КОНСТАНТНАТА ПРАКТИКА НА СРС И СГС Е ДА ОТХВЪРЛЯ ТАКИВА МОЛБИ, ЗАЩОТО СИ ИМАЛО РЕД ЗА ЗАЩИТА И ТОЙ БИЛ ПО ЧЛ. 126А!!! Да не мислите, че не съм опитвал да пробия и по административен ред (т.е. чл. 126ж)? Но този член в момента е направо мъртъв текст. Според мотивите в определението на съдията, който ме отряза при молбата по чл. 126ж, той бил приложим при "заем за послужване" - разбирайте, ползване на имота безвъзмездно, а не срещу наем, в общи линии. И колко такива договора се сключват в България годишно? А колко от тях се нарушават?
Така че не се връзвайте на "кранк" - не са го "отрязвали". В момента изобщо не можете да пробиете по реда на чл. 126ж.

Re: договор за наем и клауза

Изпратено от: адв.Костакиева (IP съхранено)
Дата: December 14, 2005 05:42PM

Ани, ако сте колега - не знам вашето колко се бави, но имам едно точно година и половина (още няма решение). С колегата го наричаме "бързо-бавно"

http://www.kostakiev.com

Anonymous написа:Няма да помогне подобно споразумение, ако впоследствие наемателят "забрави", че е подписал подобна клауза и поел подобни ангажименти. При недобросъвестност от негова страна наемодателят пак трябва по законния ред - тоест със завеждане на гр. дело да търси правата си. В противен случай ще е самоуправство.
Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.

Още доказателства искаш ли, Юрисконсулт?

дикобраз, не пожелаха и при мен да го заведат по 126ж....
Виждаш какво ме чака.
Мисля да зарежа правосъдието....което трябваше да направя май отдавна...
Прави са хората, които ме нарекоха страхливка!
Гост

Мнениеот на гости » 07 Фев 2006, 22:47

Явно по съдебен път нищо няма да се реши.
на гости

Мнениеот дикобраз » 07 Фев 2006, 23:09

............ и прасе /по Радичков/
дикобраз

Мнениеот Ани » 07 Фев 2006, 23:21

... държавата!
Ани

Мнениеот дикобраз » 07 Фев 2006, 23:24

и все пак отново питам.
чл. 126а и 126ж имат известна фонетична разлика, но основата е една те са вкарани за бързо производство.
че съм прост гумаджия е верно ама чета ГПК и го гледам
126а- в)->126б->126в->126г. евентуално може да се приложи накрая 126д ама май е по желание на ответника.
а доколкото разбирам от постинга от 20.12.2005 дори и от чл.126а да се тръгне, всички срокове са изтекли а нещата още не са се променили.
дикобраз

Сговорна дружина-просо сънува!

Мнениеот Bari » 15 Фев 2006, 22:39

Здравейте,мили хора!
:) Днес имах възможност да се запозная с този така дълъг процес по изгонването на недобросъвестни наематели.Прочетох почти всичко, което сте писали и съветите, които сте давали.Дълга, изморителна борба! Ани е получавала различини по своята компетентност, емоционалнсот и разумност съвети!Кое е взела под внимание и как продължава да води борбата е право на неин избор и преценка.Странно колко много ,макар и не до там смислени и резултатни действия могат да бъдат предложени.Интересно е,че споделяте личен опит!Аз съм от стараната на потърпевшите наемодатели- за съжаление.Имах горчивия опит и фаталната глупост на "голяма бяла птица"- ,да повторя грешките си.От наематели тегля и продължавам да тегля.Едни не платиха телефона-е, какво само 2000 лева, други-не плащат парно,вече втора година.Научих и полезни за мен неща- аз например нямам сключен договор, защото наематеите ми се падат малко приятели.Но сиренето беше с пари, нали?Не съм подозирала ,че нещата могат да бъдат така сериозни и трудно поправими!Членовете и законите - са само на отдавна пожълтяла хартия!.... :( За съжаление!
Подкрепям Ани в мъчителната и дълга битка! То,война да беше, до сега щеше да свърши!Изумена съм, че служителите на реда са също безсилни ,а и май доста некомпетентни да действат адекватно в случая.Но и те нямат законно основание.Но ако един квартален имаше дадени за бързи действия права- случаи като този, нямаше да има.Не зная за какво са тези квартални все още.Те са по- беззащитини и от нас!!! Нямат права и толкоз! И ние да се разправяме с неплатилите си таксите съседи, с тези, които вдигат шум, с наемателите.Да се съдим и толкоз! Ако щем! Скоро научих,че ако си влезем у дама и заварим крадец- трябва учтиво да го помолим да напусне, ако обича.,защото има човешки права!Недай си Боже да имаме право на носене на оръжие и решим да го използваме! Сакън! Трябва да изчакаме търпеливо той да започне пръв- тогаав можем да му отвърнем,иначе ще ни съдят за умишлено /може би/ убийство.Какво,че бил в имота ни?В други държави май не е така?-ако съдим по филмите, които все пак са отражение на живия живот.Ех....значи влиза си човек,живее си, краде си.....и.....не можем да му се противопоставим! Има ли възможност да съдим държавата, която не може да защити собствените ни интереси, когато не нарушаваме закона?След като не може да защити нас, значи , защитава и толерира престъпността,става съучастник в беззаконието.

И се питам в държавата ли е проблемът или у нас, защото сме още в тази държава?[/b]
Bari

Мнениеот Ани » 16 Фев 2006, 15:57

Здравейте!
Благодаря на всички, които ми пишат и ме подкрепят, на тези, които ми дават съвети и на тези които ме критикуват.
Аз взех своето решение, макар и да ми трябваше много време да се реша и от това загубих много...но всеки извървява пътя си.
Наех "здрави момчета".
Мисля, че това е най-ефикасното разрешение на проблема ми.
Трябваше да послушам още първите адвокати, които ме посъветваха така.
Да не говорим за вашите съвети.
Но, станалото - станало.
Няма да си посипвам главата с пепел, само ще се бръкна по дълбоко за да си възстановя загубите.
Забавих се, защото ми се искаше всичко да стане законно.
Наивност.
Смешна за годините ми.
Междувременно...наемателят ми стана още по-нагъл.
Изгони жена си и децата си на село.
Сега при него живеят няколко малки момченца.
Не им давам повече от осми клас.
Всяка сутрин ги качва на колата си и вечер ги прибира.
Може би работят във фирмата му.
Но съседите казват, че от апартамента долитат странни шумове...
Може и да е някаква педофилска история.
При подадения от съседите сигнал, полицията звъняла два дни на вратата му и никой не й отворил.
С това се изчерпва съпричастността на полицията.
Колата му стои пред блока, но явно е непосилно за полицаите да го дебнат кога ще излезе...
Права си, Бари, те са по-безпомощни и от нас, или просто не им се занимава.
Днес "онези момчета" ще действат.
Ще ви разкажа какво са свършили.
Чао засега.
Ани

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 15:53

Ани твоята история е измислица.
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 16:53

Imam chustvoto, che ,,naglijat naematel" toki - sto se vklüchi v ,,razgovora"
Ili niakoi kato nego
Гост

Мнениеот enister » 21 Фев 2006, 19:17

ok
Последна промяна enister на 20 Фев 2012, 23:05, променена общо 1 път
enister
Младши потребител

Мнениеот nezret » 24 Фев 2006, 23:22

В типично правен аспект няма какво да добавя от казаното от колегите гражданско правни и наказателно правни средства за защита. Но възмутен съм от това обстоятелство де се препоръчват мутри ,за разрешаване на правни спорове. Това е позор за държавата в лицето на правоохранителните иституции които на всичко отгоре не са и демократични защото народът о т чието име се дава правосъдие и се правоприлага не е делегирал в законовата форма която според мен е изборът това властническо правомощие да се правораздава от негово име. Нито тези институции подлежат на пряк контрол от страна на парламента да не говорим за граждански контрол. Това е и позор безсилие и за нас практикуващите адвокати. Вижте за проблема Мутрата Х,нямам думи. А не е ли крайно време да престанем да се заяждаме и да започним да изграждаме истинско развито гражданско общество което до "диша" във врата на институциите. Интернет е единствената медия която не се контролира от държавата и от мафията ,макар че се опитаха но Вени Марковски я спаси. Наистина злото властва там където добрите хора нищо не правят. Аз съм много чувствителен когато става въпрос за засягане на правата на жертвата , на слабия на потребителя, и се боря до колкото мога да се променят нещата,макар и бавно ,макар и да смятат че е невъзможно нещата се променят. За съжаление в нормална държава правните способи за защита са ефективни, но нормални държави са ЕС САЩ Япония , в ненормални държави като България ,стандартните правни способи са неефективни което кара да се търсят паралелни правни способи за защита. Никога не съм си и помислял ,нещо повече не мога да понасям физиологически мутри ,престъпници които се правят на голямата работа. За щастие вече започнаха да проявяват интерес и да се формира ядрото от неправителствени организации, към моят скромен още принос срещу мафията в България. Неефективността на нашите институции при моят топ казус, от една валутна измама , където прокуратурата до сега да е внесла вече обвинителен акт и да е приключило делото , още не се е произнесла нито с постановление за отказ за образуване нито обвинителен акт. Същото важи и за Комисията по търговия и защита на потребителя. Жалби до тях без ефект. Трябваше да мисля 2 седмици пред аписа, как да съборя чл.15ал.6 от Н4 , който допускаше да мамят българските и чуждестранни граждани, за да защитя пострадалата гражданка моя клиентка. А з си знам как съм се чувствал съзнавайки срещу кого се изправям и какви интереси нарушавам на кои среди. Аз си знам как се чувствах преди съдебно заседание за първи път пред ВАС 5членка и то срещу министъра на финансите и то за дело което засяга валутната мафия в България ,които мамят и перат пари в огромни количества. Безсилието което почувствах когато два месеца няма решение, когато разбрах от хора от кухнята , че съдът се чуди какво да прави, че съм прав но делото засяга много хора всички жертви на валутна измама. В отчаянието си четох статия за Брус Джаксън който критикуваше основателно българската съдебна система в същият дух беше и изказванията на Джеймс Пардю. Трябваше да пиша отворено писмо до посланиците на САЩ Великобритания и други, трябваше да копирам цялото дело пред ВАС 5членка срещу МФ, изпращайки материалите преди коледните празници 22.12.2004г. на 30.12.2004г. за около седмица някои хора макар и министри на финансите ,могъщи и богати "омекнаха" и отстъпиха от един грозен,тъп ,прост и обикновен адвокат , с прост и неаристократичен селски произход. ДВ№115 от 30.12.2004г. адм.д№5310/2004г. Вестник Банкер бр.5 2006г. отрази фактите и хода но не и името на адвоката било според главният редактор реклама. За щастие има и други по мощни и силни фактори и които също са заинтересовани от промяна на статуквото.
Жалко е да се използват неправни средства за разрешанаве на правни спорове. Не ми е приятно ,но за съжаление при битки с големи противници особено държавни институции и корпорации трябва и съюзници а за това се налага да бъдем и дипломати. Мафията и безобразията в държавата са пълни. Какво да кажем за скандала между Григоров и Филчев.
Позор е много меко казано. Корупция,липса на чест и достойнство,арогантност и високомерие. Безотговорност за действията си на най високо ниво ,нещо повече на фигурите които олицетворяват тези институции съд и прокуратура. Независимост -глупости - пълен задкулисен контрол от страна на престъпни структури и силни фигури от партии. По малкото зло според мен е тези институции да подлежат на явен ,открит ,парламентарен ежеседмичен контрол, и на изборност и мандатност на всички ръководни постове в съдебната система , изборност или от НС или от народа , но на това безконтролно задкулисно мафиотско безобразия ще има край защото чашата започва да прелива вътре а и вънка силните на деня не гледат с добро око на българският съд и прокуратура. Който има правомощието да създава закони(правила), по презумпция има и правомощието да контролира тези органи и институции които са длъжни да ги прилагат. Пълен парламентарен контрол върху изпълнителната и съдебната власт. И да не се оправдават тарикатите в парламента че видители ,законите не били добри и не могат да контролират съдебната власт. Демокрацията е процес а не статукво.
И все пак няма невъзможни неща ,макар и бавно нещата стават когато се действа. Борбата действията срещу злото безобразията не гарантира 100% успех но бездействията гарантира 100% провал.
nezret
Потребител

Мнениеот enister » 25 Фев 2006, 00:10

nezret, напълно си прав!
Но, кажи ми как да се действа?
Как да ги притиснем?

Може би, наистина, само отвън ще свършат работа.
Винаги сме чакали някой друг да ни върши работата, защото...Борован спи...

Опитах се да направя нещо, но не съм юрист, не знам пътищата.
В НТВ уж проявиха интерес, но после сто пъти се обаждах...май и на тях някой им е скръцнал.

Кой би могъл да чуе ?
Както казваш...засягат се много интереси...

С АЛЕКС вече обсъждаме идеи за борба.
Ако искаш, пиши ни на мейлите.
С теб ставаме трима. :)

Бездействието е престъпно!

Ани
enister
Младши потребител

Мнениеот enister » 01 Мар 2006, 13:06

Здравейте!
Май се е оправил проблемът с регистрациите.

Моят проблем продължава...
Бившият ми наемател подаде жалба срещу мен в полицията, че съм пратила хора да го заплашват и че го е страх за живота и вещите му...

Имам и проблем с вещите.

Изнесе се, но остави мебелите си /секции, гардероб/, които се чудя какво да правя.

Жена му, чрез трети лица ме попита кога да дойдели братята й да приберат мебелите. Казах да и предадат - като ми плати дължимото.

Но...очаквам нови проблеми...
Тя какво очаква? Да я изпратя с бъклица и баница, да й върна мебелите, пък после да й плащам парното, водата...
Ле-леее, какво нахалство....

Ани
Последна промяна enister на 02 Мар 2006, 13:51, променена общо 1 път
enister
Младши потребител

Мнениеот dora » 01 Мар 2006, 21:37

Ани написа:Чудя се откъде да намеря такива хора и да не би да попадна на лаици...

Ани, една възможност е да се обърнете към детективска агенция и да им разкажете за проблема си. Те дават съвети и съдействат оперативно, знаят какво да правят, а нещата поне изглеждат законосъобразни още от самото начало - не е незаконно да се обърнеш към детективска агенция. Даже касова бележка издават за получената сума за услугата.
dora
Младши потребител

Мнениеот enister » 02 Мар 2006, 01:21

dora, мисля да не се занимавам повече с това лице...
Ще продам мебелите му, или ще ги изхвърля.
Нека се оплаква, нека ме съди!
Защо не си ги взе като се изнасяше?!
Благодаря ти!

Ани
enister
Младши потребител

Мнениеот enister » 02 Мар 2006, 13:51

Здравейте всички!
Искам да споделя с вас, че се свързах с Огнян Герджиков и му поставих проблемите на наемодателите, с които той беше запознат, разбирасе.
Казах, че сме пред създаването на някакво сдружение, което да се бори за промяна на законите, които понастоящем ощетяват и унижават и наемодателите.

Той ме посъветва за повече шум и гласност за да ни обърнат внимание.
От Нова ТВ ми обещаха съдействие, но малко по-натам във времето, защото сега били претрупани.
Можем да организираме подписка, митинг и т.н.

Имам намерение да се свържа с председателя на правната комисия в НС Янаки Стоилов и искам да го запознаем с виждането на българския юрист по промените на законите.

Затова призовавам, уважаемите юристи да напишат вижданията си и предложенията по въпроса.

Дори ще създам отделна тема.

Благодаря ви предварително!

Ани
enister
Младши потребител

Мнениеот eskarina » 07 Мар 2006, 16:38

здравей Ани

днес попаднах на темата. Прочетох я цялата, тъй като сме попаднали в същата ситуация - от май месец миналата година не можем да изгоним недобросъвестни наематели от имота си. Заведохме дело веднага - по бързата процедура. Беше прехвърлено по редовна заради усложнения. /извинете ме, но не съм юрист и със сигурност не използвам точните думи/ Първо попаднахме на некомпетентен и мързелив :idea: адвокат, които ни загуби 4-5 месеца. Сменихме го. Настоящият се справя чудесно, но края на цялата тази история не се вижда. Заседанията се провеждат през около 3 месеца. Наемателите протакат нещата до безкрай. Не приемат призовки, лъжат... стигнали сме до експертиза на подписите върху договора. Разбира се, и те имат адвокати, които "добре" ги съветват. Проблемите са същите като при вас - ако влезем със сила, ще ни съдят за самоуправство, ако платим да ги изгонят.. 1. е неправилно, неморално и пр. и 2. наемателите държат фитнес център и "правото на по-силния" в случая е на тяхна страна. Не знаем какво да направим, не знаем след колко години ще можем да ги изгоним от собствения си имот. Законите, както сте се убедили, защитават само и единствено НАЕМАТЕЛИТЕ.
Затова.. много се радвам да разбера,че има инициатива за защита на наемодателите. Готова съм да се включа с всички сили и да помогна с каквото мога.
Успех!
пишете ми ina@eskarina-bg.com
eskarina
Нов потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси