начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Полагат ли се болнични ако няма 6 мес. трудов стаж

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Полагат ли се болнични ако няма 6 мес. трудов стаж

Мнениеот pufcho » 03 Фев 2006, 21:04

Моля някой, който е запознат и има желанието да ми помогне, да драсне два реда с отговор на въпроса - полагат ли се болнични ако лицето има само 3 месеца трудов стаж.
Предварително благодаря.

п.с.Надявам се мястото на темата да е тук :oops:
pufcho

Мнениеот К » 03 Фев 2006, 21:32

Не уточняваш колко е осигурителния стаж на лицето,но да предположим,че е равен на трудовия,т.е. 3 месеца.
Ако причина за временната неработоспособност е трудова злополука-да,има право,но ако е общо заболяване-не.

КОДЕКС за социално осигуряване

Право на обезщетение
Чл. 40. (1) Осигурените лица имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж.
(2) Изискването по ал. 1 не се отнася при придобиване право на парично обезщетение за временна неработоспособност поради трудова злополука и професионална болест и за осигурени, ненавършили 18-годишна възраст.
К

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 21:50

Благодаря много. Явно ще тези дни ще минат "неплатен отпуск" :cry:
Гост

Мнениеот Гост » 06 Фев 2006, 12:58

Според мен пък правото си възниква от момента на постъпването на работа. Нали осигуряването е на разходо-покривен принцип.
Гост

Според мен пък правото си възниква от момента на постъпването на работа. Нали осигуряването е на разходо-покривен принцип.
Гост

Гост

Мнениеот neznaiko » 06 Фев 2006, 16:47

A spored men se prilaga bolni4nia list.Drug e vaprosa dali se zaplashta obezshtetenie za vremeto prez koeto litseto e bilo v otpusk po bolest.
Ako niakoi tvardi 4e izdadenia bolni4en list ne se predstavia pred rabottodatelia vaznikva vaprosa koi shte garantira 4e rabotodatelia niama da napishi na rabotnika t.n. "samootla4ka" i niama da prekrati trudovoto pravootnoshenie. Spored men v tozi slu4ai prilojenia bolni4en list sledva da se priloji. Rabotnika/slujitelia sledva da bade v zakonnoustanoven otpusk po bolest no obeshtetenie ne sledva da mu se zaplashta
neznaiko

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 11:53

Точно така.Болничният лист трябва да се представи, за да се докаже уважителната причина за отсъствието от работа на работника.
Гост

Мнениеот Гост » 09 Фев 2006, 09:56

имах подобен случай, представих болн. лист, но след като ми мина изпитателния срок и не продължих на тази работа не беше признат, защото преди това нямах трудов стаж. Освен ако счетоводителките го комбинират, но по скоро ще ти се брои неплатена.
Гост

Мнениеот Peg » 09 Фев 2006, 10:02

Във Вашият случай болинчният лист ще Ви послужи само като основателна причина за отсъставието Ви от работа. Тъй като нямате осигурителен стаж за шест месеца назад, няма как работодателят Ви да Ви плати обезщетение за дните, през които сте била болна. За съжаление ще се наложи да Ви бъдат зачетени като неплатен отпуск.
Peg

Назад към Трудово право