"Недвижими вещи са: земята, растенията, сградите и другите постройки и въобще всичко, което по естествен начин или от действието на човека е прикрепено трайно към земята или към постройката."
Колко трайно да е, има ли изработен практически критерий за трайност?
Павилион като тия за училищните закуски възбранява ли се (възбраната трябва да е вписана в имотния регистър), или се запорира?
Ако критерият е, че не може да се отдели, без да се повреди главната вещ - хубаво, ами на земята какво има да и се поврежда? Кое ще е повреждане на главната вещ - разкопаване, махане на плочки...?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Павилионът трайно прикрепен ли е към земята?
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
- Никой
Павилион не е недвижима вещ - не е трайно закрепена към земята!
Но все пак това не е абсолютно - има разглобяеми павилиони, то за тях не се иска и разрешение за строеж по ЗУТ, но има и такива, които чрез съответния начин (напр. изливане на бетон или нещо друго) са трайно закрепени и са недв. вещи.
Така, че отговорът на въпроса е: ЗАВИСИ
Но все пак това не е абсолютно - има разглобяеми павилиони, то за тях не се иска и разрешение за строеж по ЗУТ, но има и такива, които чрез съответния начин (напр. изливане на бетон или нещо друго) са трайно закрепени и са недв. вещи.
Така, че отговорът на въпроса е: ЗАВИСИ
- Гост
Благодаря още веднъж.
Всъщност павилионът може да се разглоби и да се използва, или част от него да се използва за ново сглобяване. Затова и е възникнал въпросът дали не е движима вещ.
Аз не съм го виждал. Поставиха ми въпроса задочно.
Не е бил вписан в имотния регистър като сграда. Деклариран е при данъчните обаче именно като сграда. Земята не знам чия е, но останах с впечатление, че не е на този, който ползва павилиона.
Останах също с впечатление, че павилионът не е като вестникарските будки, дето ги спускат с кран отгоре и готово. Че си е строен/сглобяван на земята.
А се замислих и нещо друго: възможно ли е да не е сграда, но все пак да е трайно прикрепен към земята? Нещо като насажденията или съоръженията.
Практическата разлика е, че като сграда може да се притежава от друг, а като трайно прикрепено съоръжение - ще принадлежи винаги на собственика на земята.
Май трябва някой ден да се запозная по из основи със ЗУТ и строително-градоустройствените наредби. То си му требе на човек по някой път.
Всъщност павилионът може да се разглоби и да се използва, или част от него да се използва за ново сглобяване. Затова и е възникнал въпросът дали не е движима вещ.
Аз не съм го виждал. Поставиха ми въпроса задочно.
Не е бил вписан в имотния регистър като сграда. Деклариран е при данъчните обаче именно като сграда. Земята не знам чия е, но останах с впечатление, че не е на този, който ползва павилиона.
Останах също с впечатление, че павилионът не е като вестникарските будки, дето ги спускат с кран отгоре и готово. Че си е строен/сглобяван на земята.
А се замислих и нещо друго: възможно ли е да не е сграда, но все пак да е трайно прикрепен към земята? Нещо като насажденията или съоръженията.
Практическата разлика е, че като сграда може да се притежава от друг, а като трайно прикрепено съоръжение - ще принадлежи винаги на собственика на земята.
Май трябва някой ден да се запозная по из основи със ЗУТ и строително-градоустройствените наредби. То си му требе на човек по някой път.
- Койчо от Конаре
Павилионите представляват преместваеми обекти по смисъла на чл. 56 от ЗУТ. Те не са недвижими имоти. Могат да се монтират по ред, определн в Наредба на Столична община, въз основа на разрешение. С измененията в ЗУТ от дек. 2005 г. се създаде нов чл. 57а, който регламентира премахването на преместваеми обекти. Най-общо, това става по заповед на кмета на общината.
- ife
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|