- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля ви помогнете
|
|
63 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
моля ви помогнете
Нуждая се от съвета на специалист.
През време на брака си,придобихме със съпруга ми по 1/4 идеална част от къща.Придобиването на имота стана от майка ми,чрез договор за гледане и издръжка докато е жива.В момента съм във фактическа раздяла със съпруга си.Той напусна общото ни жилище.Предстои ни развод.Опитах да постигна споразумение със съпруга си по време на бракоразводното дело той да се откаже от 1/4 придобита по време на брака ни в моя полза,но опитите ми се оказаха напразни.
Сега не ми остава нищо друго освен майка ми да заведе дело срещу мен и съпруга ми,за това че в действителност не сме полагали никакви грижи за нея,нито сме и осигурявали издръжка,за да си върне обратно имота.Майка ми няма друго жилище.Има свидетели,които ще потвърдят в съда,че не сме полагали никакви грижи.Има ли шанс да си върне собствеността?
Моля Ви за бърз отговор,защото всичките опити на съпруга ми да изнудва нея и мен със заплахите,че ще обяви жилището на публична продан съсипват здравето и живота и.
През време на брака си,придобихме със съпруга ми по 1/4 идеална част от къща.Придобиването на имота стана от майка ми,чрез договор за гледане и издръжка докато е жива.В момента съм във фактическа раздяла със съпруга си.Той напусна общото ни жилище.Предстои ни развод.Опитах да постигна споразумение със съпруга си по време на бракоразводното дело той да се откаже от 1/4 придобита по време на брака ни в моя полза,но опитите ми се оказаха напразни.
Сега не ми остава нищо друго освен майка ми да заведе дело срещу мен и съпруга ми,за това че в действителност не сме полагали никакви грижи за нея,нито сме и осигурявали издръжка,за да си върне обратно имота.Майка ми няма друго жилище.Има свидетели,които ще потвърдят в съда,че не сме полагали никакви грижи.Има ли шанс да си върне собствеността?
Моля Ви за бърз отговор,защото всичките опити на съпруга ми да изнудва нея и мен със заплахите,че ще обяви жилището на публична продан съсипват здравето и живота и.
- Валя
- Никой
А съпруга Ви фигурира ли в договора за дарение,т.е. счита ли се за дарено лице?
Човек аз не съм специалист, но след като е придобит по време на брака много ясно, че ще фигурира в договора като СИО. По принцип има шанс да развалите договора за придобиване на имота, но не се знае кога ще стане във времето. Трябва да се подаде молба в съответния съд и да се задвижат нещата, но един съвет от мен не разчитайте на форуми ами отидете при един адвокат да Ви обясни точно за какво става въпрос, защото тука може да влиза всеки и да пише каквото си иска. За да запазите апартамента отидете при адвокат специалист по гражданско право.
Човек аз не съм специалист, но след като е придобит по време на брака много ясно, че ще фигурира в договора като СИО. По принцип има шанс да развалите договора за придобиване на имота, но не се знае кога ще стане във времето. Трябва да се подаде молба в съответния съд и да се задвижат нещата, но един съвет от мен не разчитайте на форуми ами отидете при един адвокат да Ви обясни точно за какво става въпрос, защото тука може да влиза всеки и да пише каквото си иска. За да запазите апартамента отидете при адвокат специалист по гражданско право.
- Гост
моля помогнете ми
В договора за задължение и издръжка фигурира само моето име.Майка ми ми дава нейната идеална част ,1/2 от къщата срещу моето задължение да я гледам и издържам докато е жива.Но тъй като през това време съм била омъжена ,той придобива по закон 1/4 от жилището.
Наистина имам нужда от специалист по бракоразводни дела.
Ако някой има желание да помогне нека да го направи.
Наистина имам нужда от специалист по бракоразводни дела.
Ако някой има желание да помогне нека да го направи.
- Валя
благодаря
Може ли една подробност.Съпругът ми е ваш колега и е член на адвокатска колегия.Е,това усложнява нещата.Трудно ще се обърна към негов колега в града за помощ.Но не бих отказала помощ от Вас например.
Anonymous написа:А съпруга Ви фигурира ли в договора за дарение,т.е. счита ли се за дарено лице?
- Валя
въпрос
Бихте ли ми казали как се тълкува "прехвърляне на недвижим имот срещу задължение и издръжка"?!
quote="Никой"]Гостът след като не е юрист да не прави толкова категорични изказвания. Явно е лаик в областта. Съгласно чл. 20 от СК, ако дарението е направено само на съпругата не се включва в СИО. И питащата може да потърси специалист не по гражданско право, а по бракоразводни дела.[/quote]
quote="Никой"]Гостът след като не е юрист да не прави толкова категорични изказвания. Явно е лаик в областта. Съгласно чл. 20 от СК, ако дарението е направено само на съпругата не се включва в СИО. И питащата може да потърси специалист не по гражданско право, а по бракоразводни дела.[/quote]
- Валя
- Никой
отговор
Развода не е започнал все още.Опитах да постигнем споразумение по чл.101 от СК ,но днес съпругът ми се отказа да ми остави неговия дял в моя полза по време на бракоразводното дело.
quote="Никой"]Развода приключил ли е? Има ли влязло в сила решение и ако има, на кого е присъдена къщата?[/quote]
quote="Никой"]Развода приключил ли е? Има ли влязло в сила решение и ако има, на кого е присъдена къщата?[/quote]
- Валя
Щом развода не е по взаимно съгласие трябва да е по чл.99 - дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Ако само подялбата на имота е основание за развода не е достатъчно. Другият вариант е да искате по съдебен ред делба с доказавне на по-голям принос преди да подадете молба за развод. Шансовете Ви са по-големи в случая тъй като имате договор за дарение. Защо смятате, че мъжа Ви има 1/4 от къщата, като след като майка Ви Ви е прехвърлила нейния дял вашия става 1/4, а неговия 1/2?
- Никой
отговор
Къщата е строена по време на брака на моите родители през 57г.Баща ми почина през 79г. Майка стана собственик по наследство от баща ми на 1/2,а аз и сестра ми на останалата 1/2 пак по наследство.Сестра ми се отказа от наследството си през 1983г. и с този отказ аз станах собственик на 1/2 от къщата по наследство.
Спорна е останалата половина,тази на майка ми,която тя ми прехвърли/не е направила дарение/ срещу гледа не и издръжка.Така аз станах собственик на 3/4,а съпруга ми на 1/4.
Кажете ми договора за прехвърляне срещу задължението за гледане и издръжка същата тежест ли има както при подажбата?В нотариалният акт е записано "прехвърляне".
Спорна е останалата половина,тази на майка ми,която тя ми прехвърли/не е направила дарение/ срещу гледа не и издръжка.Така аз станах собственик на 3/4,а съпруга ми на 1/4.
Кажете ми договора за прехвърляне срещу задължението за гледане и издръжка същата тежест ли има както при подажбата?В нотариалният акт е записано "прехвърляне".
Никой написа:Щом развода не е по взаимно съгласие трябва да е по чл.99 - дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Ако само подялбата на имота е основание за развода не е достатъчно. Другият вариант е да искате по съдебен ред делба с доказавне на по-голям принос преди да подадете молба за развод. Шансовете Ви са по-големи в случая тъй като имате договор за дарение. Защо смятате, че мъжа Ви има 1/4 от къщата, като след като майка Ви Ви е прехвърлила нейния дял вашия става 1/4, а неговия 1/2?
- Валя
боже!!!!
Напълно ли сте сигурен?!Бих искала да Ви вярвам на 100%.Моля дайте ми основанието къде да го прочета и да го използвам при нужда.
Хиляди благодарности
Хиляди благодарности
Anonymous написа:Договорът за гледане срещу издръжка е особен вид договор. Ако съпругъ Ви не е страна по този договор - т.е. неговото име не фигурира в договора - тогава придобитото по този договор не е семейна имуществена общност.
- Валя
Напълно ли сте сигурен?!Бих искала да Ви вярвам на 100%.Моля дайте ми основанието къде да го прочета и да го използвам при нужда.
Хиляди благодарности
Anonymous написа:
Договорът за гледане срещу издръжка е особен вид договор. Ако съпругъ Ви не е страна по този договор - т.е. неговото име не фигурира в договора - тогава придобитото по този договор не е семейна имуществена общност.
Утре ще Ви кажа къде да го прочетете!
Хиляди благодарности
Anonymous написа:
Договорът за гледане срещу издръжка е особен вид договор. Ако съпругъ Ви не е страна по този договор - т.е. неговото име не фигурира в договора - тогава придобитото по този договор не е семейна имуществена общност.
Утре ще Ви кажа къде да го прочетете!
- Гост
благодаря
Благодаря на всички,които ми писаха тук във форума.
От всичко дотук излиза ли ,че аз съм собсвеник на цялата половинка прехвърлена ми от майка и ,че съпругът ми няма част?!
А той като има претенции да доказва в съда "собствеността" си върху 1/4
"придобита" по време на брака.
Как по друг начин да се разведа без да се доказва вина и не се занимаваме с унижения и обиди.Искам интелигентен развод.
Ясно е,че той ще иска да ме притисне единствено и само с имота и ще се откаже от развод по чл.100 от СК.
Затова и искам сигурност относно собствеността си.
От всичко дотук излиза ли ,че аз съм собсвеник на цялата половинка прехвърлена ми от майка и ,че съпругът ми няма част?!
Как по друг начин да се разведа без да се доказва вина и не се занимаваме с унижения и обиди.Искам интелигентен развод.
Ясно е,че той ще иска да ме притисне единствено и само с имота и ще се откаже от развод по чл.100 от СК.
Затова и искам сигурност относно собствеността си.
Никой написа:а това,което анонимния написа Ви го казах по-горе!
- Валя
госпожо, договорът за издръжка и гледане е приравнен като правен режим на договора за продажба, т.е ако е сключен по време на брака , придобитият имот е СИО и едната четвърт си е на съпруга ви .Развалете договора или след прекратяването на брака , при разделянето на имуществото има и други варианти , но ще трябва най-вероятно да му заплатите неговата част.
- Гост
Re: благодаря
Валя написа:Благодаря на всички,които ми писаха тук във форума.
Затова и искам сигурност относно собствеността си.Никой написа:а това,което анонимния написа Ви го казах по-горе!
Уважаема госпожо, бих могла да Ви кажа много неща по вашия случай, но ще се огранича само със препоръката действително да изолжите проблема си на АДВОКАТ, и за да не бъда голословна ще ви споделя следното : договора за изъдръжка и гледане и възмезден и като такъв прави имота придобит по време на брака съпружеска общност и второ в делото за развод , било по исков ред, било по взаимно съгласие НЕ се разделя имуществената общност между съпрузите.......... и т.н.
- Гост
63 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|