- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Общинска собственост
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Общинска собственост
Здравейте! Построила съм сграда върху земя общинска собственост . Какви са възможностите /ако има такива/ да закупя или заменя земята? На какви изисквания трябва да отговарям? Благодаря ви!
- Ина
Няма проблеми, трябва да представиш официална скица за парцела, нотариален акт за правото ти на собственост върху сградата и кмета на общината или областния управител ще ти продаде земята по данъчна оценка или по пазарни цени / зависи кога е построена сградата/. Всичко това е уредено в постановление № 235 на Министерския съвет от 19.09.2006г. за приемане на правилник за прилагане на Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.
На при всички случаи за да ти се комплектова правилно преписката ти трябват услугите на адвокат.
На при всички случаи за да ти се комплектова правилно преписката ти трябват услугите на адвокат.
- Рамстайн
- Рамстайн
- Никой
Имам следния въпрос: какъв е документът за собственост върху сграда, построена върху земя - общинска собственост? Може ли да се продаде сградата, находяща се върху земя - общинска собственост?
Благодаря Ви предварителн
Документът е нотариален акт.
Недвижим имот в/у чужда земя може да се продаде при условията на чл. 33 ЗС, трябва да се предложи на собственика на земята.Предложението става с нотариална покана и ако едва след това откаже, се преминава към продажба на недвижимия имот.
Важно с продажбата на недвижимия имот се прехвърля и ограниченото вещно право на строеж.
Ако е учредено за определен срок, след изтичането му се прилага принципа на материалното приращение, тъй че да се внимава!
За повече информация vesko_atv@abv.bg
Благодаря Ви предварителн
Документът е нотариален акт.
Недвижим имот в/у чужда земя може да се продаде при условията на чл. 33 ЗС, трябва да се предложи на собственика на земята.Предложението става с нотариална покана и ако едва след това откаже, се преминава към продажба на недвижимия имот.
Важно с продажбата на недвижимия имот се прехвърля и ограниченото вещно право на строеж.
Ако е учредено за определен срок, след изтичането му се прилага принципа на материалното приращение, тъй че да се внимава!
За повече информация vesko_atv@abv.bg
- Гост
Благодаря Ви много за изразените становища по въпроса. Тъй като не съм правист, изказът ми не е професионален, но казусът е следния: семейството ми притежава вила, която е построена върху земя - общинска собственост. Документът, който имаме е разрешение за строителство върху държавно дворно място. В последствие част от сградата е продадена на брат ми и той има нотариален акт за покупко - продажба на съответната част. Тези документи достатъчни ли са за да се продаде вилата на трето лице? И трябва ли да искаме разрешение за такава продажба от Общината - собственик на земята под вилата?
Благодаря за проявеното внимание!
Благодаря за проявеното внимание!
- Александра
Пантер написа:Извинявайте да не се объркахте нещо, не е нужно съгласие по чл. 33 от ЗАкона за собствеността от собственика на земята, тъй като той няма никакви права върху сградата построена в имота.
Чл. 66 ЗС указва изрично, че собственика на постройката може да я продаде при приложение на чл. 33 ЗС.
- maycheto
- Младши потребител
Продажбата на земя, общинска собственост на собственика на законно построената върху нея сграда се извършва по ред, определен в наредбата на съответната община за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, така че се обърнете към съответната община. В повечето случаи наредбите вазпроизвеждат цитираното 235 ПМС, което разбира се не е от 2006 г. Замяна също можете да извършите със земя, ваша собственост, но вече ще е необходимо и решение на общински съвет. И не мисля че ще ви е необходим адвокат, все пак в общините работят и професионалисти.
- Гост
maycheto написа:Пантер написа:Извинявайте да не се объркахте нещо, не е нужно съгласие по чл. 33 от ЗАкона за собствеността от собственика на земята, тъй като той няма никакви права върху сградата построена в имота.
Чл. 66 ЗС указва изрично, че собственика на постройката може да я продаде при приложение на чл. 33 ЗС.
Да действително е така, нужно е съгласието на собственика на земята, но само ако сградата е еднофамилна. Ако в сградата има няколко самостоятелни обекта, то тогава не е нужно съгласие / Реш № 465/ 21.06.2000г. на ВКС по гр. дело № 1568/ 1999г./
- Пантер
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|