начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Общинска собственост

Казуси за недвижими имоти

Общинска собственост

Мнениеот Ина » 20 Яну 2006, 17:05

Здравейте! Построила съм сграда върху земя общинска собственост . Какви са възможностите /ако има такива/ да закупя или заменя земята? На какви изисквания трябва да отговарям? Благодаря ви!
Ина

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 17:22

Каква е сградата и кога е построена?
И как така ще заменяш земя, която е чужда собственост - не знаеш ли че това е престъпление?
Гост

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 17:32

Хо-хо-хо-хо-хо!
Гост

Мнениеот Рамстайн » 20 Яну 2006, 17:42

Няма проблеми, трябва да представиш официална скица за парцела, нотариален акт за правото ти на собственост върху сградата и кмета на общината или областния управител ще ти продаде земята по данъчна оценка или по пазарни цени / зависи кога е построена сградата/. Всичко това е уредено в постановление № 235 на Министерския съвет от 19.09.2006г. за приемане на правилник за прилагане на Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.
На при всички случаи за да ти се комплектова правилно преписката ти трябват услугите на адвокат.
Рамстайн

Мнениеот Рамстайн » 20 Яну 2006, 17:51

Значи щом е общинска земята молбата трябва да е до кмета на съответната община
Рамстайн

Мнениеот Александра » 25 Яну 2006, 22:07

Имам следния въпрос: какъв е документът за собственост върху сграда, построена върху земя - общинска собственост? Може ли да се продаде сградата, находяща се върху земя - общинска собственост?
Благодаря Ви предварително!
Александра

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 11:02

За да построиш сграда върху земя чужда собственост трябва да имаш учредено вещно право на строеж.
Никой

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 13:29

Имам следния въпрос: какъв е документът за собственост върху сграда, построена върху земя - общинска собственост? Може ли да се продаде сградата, находяща се върху земя - общинска собственост?
Благодаря Ви предварителн

Документът е нотариален акт.
Недвижим имот в/у чужда земя може да се продаде при условията на чл. 33 ЗС, трябва да се предложи на собственика на земята.Предложението става с нотариална покана и ако едва след това откаже, се преминава към продажба на недвижимия имот.

Важно с продажбата на недвижимия имот се прехвърля и ограниченото вещно право на строеж.
Ако е учредено за определен срок, след изтичането му се прилага принципа на материалното приращение, тъй че да се внимава!

За повече информация vesko_atv@abv.bg
Гост

Мнениеот Пантер » 26 Яну 2006, 15:16

Извинявайте да не се объркахте нещо, не е нужно съгласие по чл. 33 от ЗАкона за собствеността от собственика на земята, тъй като той няма никакви права върху сградата построена в имота.
Пантер

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 15:22

ако сте строила без учредено по надлежния ред от собственика право на строеж, постройката става също собственост на собственика на земята- чл.92 ЗС. Тъй че какви претенции може да имате, освен да искате заплащане на подобренията. :roll:
Гост

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 15:30

Колега известно ли Ви е, че съгласно З-на за общинската собственост съществува публична и частна общинска собственост и сделки с имоти-частна общинска собственост се осъществяват съгласно чл. 35 от ЗОС, чрез търг или конкурс и то при валидно решение на общинския съвет?
Никой

Мнениеот Пантер » 26 Яну 2006, 16:18

Така е, но когато има построена сграда в имота такова решение на общинския съвет не се изисква ако искането попада в приложното поле на ПМС № 235.
Пантер

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 16:21

И какво гласи това ПМС?
Никой

Мнениеот Пантер » 26 Яну 2006, 17:59

Че собственика на сграда или апартамент в общински или държавен имот може да закупи земята или идеална част от нея на пазарни цени или на базисни цени ако сградата е построена до 91г., без да е нужно да се провежда търг или конкурс за продажбата.
Пантер

Мнениеот Александра » 26 Яну 2006, 20:14

Благодаря Ви много за изразените становища по въпроса. Тъй като не съм правист, изказът ми не е професионален, но казусът е следния: семейството ми притежава вила, която е построена върху земя - общинска собственост. Документът, който имаме е разрешение за строителство върху държавно дворно място. В последствие част от сградата е продадена на брат ми и той има нотариален акт за покупко - продажба на съответната част. Тези документи достатъчни ли са за да се продаде вилата на трето лице? И трябва ли да искаме разрешение за такава продажба от Общината - собственик на земята под вилата?
Благодаря за проявеното внимание!
Александра

Мнениеот Пантер » 26 Яну 2006, 21:29

Не трябва да питате общината или държавата дали да си продадете къщата, но според мен трябва да си съставите констативен нотариален акт за вашата част от вилата.
Пантер

Мнениеот maycheto » 26 Яну 2006, 22:20

Пантер написа:Извинявайте да не се объркахте нещо, не е нужно съгласие по чл. 33 от ЗАкона за собствеността от собственика на земята, тъй като той няма никакви права върху сградата построена в имота.

Чл. 66 ЗС указва изрично, че собственика на постройката може да я продаде при приложение на чл. 33 ЗС.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 22:28

Продажбата на земя, общинска собственост на собственика на законно построената върху нея сграда се извършва по ред, определен в наредбата на съответната община за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, така че се обърнете към съответната община. В повечето случаи наредбите вазпроизвеждат цитираното 235 ПМС, което разбира се не е от 2006 г. Замяна също можете да извършите със земя, ваша собственост, но вече ще е необходимо и решение на общински съвет. И не мисля че ще ви е необходим адвокат, все пак в общините работят и професионалисти. :wink:
Гост

Мнениеот Пантер » 27 Яну 2006, 12:18

maycheto написа:
Пантер написа:Извинявайте да не се объркахте нещо, не е нужно съгласие по чл. 33 от ЗАкона за собствеността от собственика на земята, тъй като той няма никакви права върху сградата построена в имота.

Чл. 66 ЗС указва изрично, че собственика на постройката може да я продаде при приложение на чл. 33 ЗС.

Да действително е така, нужно е съгласието на собственика на земята, но само ако сградата е еднофамилна. Ако в сградата има няколко самостоятелни обекта, то тогава не е нужно съгласие / Реш № 465/ 21.06.2000г. на ВКС по гр. дело № 1568/ 1999г./
Пантер

Мнениеот Никой » 27 Яну 2006, 13:03

Не щом имате учредено право на строеж собствеността на земята няма нищо общо със собствеността на сградата. Да бяхте прочела внимателно дискусията щяхте да разберете, а що се отнася до продажбата кой е продал и какво на брат Ви?
Никой

Следваща

Назад към Имотни казуси