Здравейте, имам нужда от компетентно мнение по въпроса:
Кой освен посредник в търговията с недвижими имоти може да ми направи оценка на имот и задължително ли е ползването на услугите на подобни фирми? Какво губя и какво печеля ако се обърна към тях?
Благодаря за информацията!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
оценка на имоти
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛЗВАНЕТО НА ТЕХНИТЕ УСЛУГИ А АКО ВИЕ СТЕ СИ ПУСНАЛИ ИМОТА САМ ЗА ПРОДАЖБА ИЛИ ДР. И ТЕ СА СЕ СВЪРЗАЛИ ВПОСЛЕДСТВИЕ С ВАС НЕ СТЕ ЗАДЪЛЖЕН ДА ПЛАЩАТЕ И КОМИСИОН.ОЦЕНКИ НА ИМОТИ СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ ЛИЦЕНЗИРАНИ ОЦЕНИТЕЛИ ТЕ РАБОТЯТ ИЛИ КЪМ НЯКОЯ БАНКА ИЛИ ИМАТ САМОСТОЯТЕЛНИ ФИРМИ.ЕСТЕСТВЕНО ИМ СЕ ЗАПЛАЩА.МНОГО ОТ АГЕНЦИИТЕ ЗА ИМОТИ ПОЛЗВАТ ТЕХНИТЕ УСЛУГИ.
Ако под посредници имате предвид брокерите, то наистина си е чиста загуба на време и пари да им се доверявате те да ви оценят недвижимия имот. Най-малкото защото те нямат нужното образование и не са изкарали курс към Агенция за приватизация.
Ако оценката ви се извърши от лицензиран оцентел за сумата, която в повечето случаи е фиксирана и еднаква за различните обекти /пр. апартамент, къща с двор, предприятие/, ще получите цена на имота, образувана при изчисляване поне по три метода и максимално съобразена с гъвкавостта на пазара, и не на последно място - компетентно мотивирана.
Ако разпоредителната следка ще има за предмет имот, който ще се ипотекира, при малко доза късмет, ще си спестите пари и за оценка пред банката.
аз работя в такава фирма и знам как действа "конкуренцията" - гилдията на брокерите.
Ако оценката ви се извърши от лицензиран оцентел за сумата, която в повечето случаи е фиксирана и еднаква за различните обекти /пр. апартамент, къща с двор, предприятие/, ще получите цена на имота, образувана при изчисляване поне по три метода и максимално съобразена с гъвкавостта на пазара, и не на последно място - компетентно мотивирана.
Ако разпоредителната следка ще има за предмет имот, който ще се ипотекира, при малко доза късмет, ще си спестите пари и за оценка пред банката.
аз работя в такава фирма и знам как действа "конкуренцията" - гилдията на брокерите.
- Алекс
В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ БРОКЕРИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРОДАВАТ.ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЧЕ ОТ ОБЯСНЕНИЯТА ИМ ДО ОГЛЕД НА МЯСТО РАЗЛИКИТЕ СА КОРЕННИ. НЕ ЗНАЯТ ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА ЗА ПАРЦЕЛИТЕ КАТО СВАЧИЩНИ ЗОНИ, ПОДПОЧВЕНИ ВОДИ, ВИД СТРОИТЕЛСТВО, ГАЗИФИКАЦИЯ И ДР. ВСЕКИ КВАРТАЛ СИ ИМА ГЕОПРОУЧВАНИЯ И НОМЕРА НЕ Е САМО ДА ВЗЕМЕ КОМИСИОНА ,А ИДА СЕ ПОИНТЕРЕСУВА КАКВО ПРОДАВА И КЪДЕ. И НЕ ДА СИ МИСЛИ ЧЕ ГАЗИФИКАЦИЯТА Е С ПРОПАН БУТАН.ТАКА ЧЕ АКО МОЖЕШ САМ КОЕТО НЕ Е ТРУДНО ПО-ДОБРЕ БЕЗ БРОКЕРИ. НОТАРИУС ЩЕ ВИ ДАДЕ ТОЧНИ СЪВЕТИ БЕЗ 3%
КОМИСИОН ВЪРХУ ПАЗАРНАТА ЦЕНА.
КОМИСИОН ВЪРХУ ПАЗАРНАТА ЦЕНА.
- ГОСТ
Най-лесно е да плюеш по някой, особенно когато това е конкуренцията в лицето на брокерите. Един добър професионалист брокер :
1. Ще ти оцени имота по пазарна цена, ще ти каже какъв подхов да използваш при продажбата, дали по-бързо дали побавно зависи от желанието на собственика.
2 Ще ти спести адвокатски хонорар, азщото или ще има познанията или Агенцията ще има такъв и можеш да се съветваш колкото си искаш.
3. Ще сведе възможността да те измамят до минимум.
и това ще ти струва само 2.5% ... Е струва ли си да рискуваш сам, а да неговорим че когато не даваш комисионна си отрязваш 80% от клиентите и респективно възможността да реализираш продажбата.
Всеки има право на избор.
1. Ще ти оцени имота по пазарна цена, ще ти каже какъв подхов да използваш при продажбата, дали по-бързо дали побавно зависи от желанието на собственика.
2 Ще ти спести адвокатски хонорар, азщото или ще има познанията или Агенцията ще има такъв и можеш да се съветваш колкото си искаш.
3. Ще сведе възможността да те измамят до минимум.
и това ще ти струва само 2.5% ... Е струва ли си да рискуваш сам, а да неговорим че когато не даваш комисионна си отрязваш 80% от клиентите и респективно възможността да реализираш продажбата.
Всеки има право на избор.
- Surfi
ПИША ВСИЧКО ТОВА ОТ ЛИЧЕН ОПИТ.СЛЕД КАТО ЗАКУПИХ ИМОТ КОЙТО НА ВИД БЕШЕ МНОГО ДОБЪР, НО НЕ МЕ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ И СЛЕД КАТО ЧУХ С УШИТЕ СИ ЧЕ ПРЕДСТОЯЩАТА ГАЗИФИКАЦИЯ Е С ПРОПАН БУТАН ОТ "КОМПЕТЕНТНИТЕ" БРОКЕРИ ЕДВА ЛИ НЯКОЙ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА МИ ПРОМЕНИ МНЕНИЕТО ЗА ТЯХ. СЛЕД ТОВА ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ТОЗИ И НА ДРУГИ ИМОТИ СЕ СБЛЪСКАХ СЪС СЪЩО ТОЛКОВА "ДОБРИ" БРОКЕРИ САМ СИ ПРОДАДОХ ИМОТИТЕ БЕЗ ПОМОЩ ОТ АДВОКАТ ИЛИ БРОКЕР. НО АДВОКАТИТЕ МНОГО ПО-ДОБРЕ ЗНАЯТ КАКВИ ВЪПРОСИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАДАВАТ ПРИ ПОКУПКА И ТИ ГИ КАЗВАТ ,ЛОШОТО Е ЧЕ БРОКЕРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ОТГОВОРЯТ НА ТЯХ. ИЗВОДА ЛИЧНО ЗА МЕН Е ЕДИН :ПО-ДОБРЕ СИ КУПИ ИМОТ ЧРЕЗ АДВОКАТ ОТКОЛКОТО С БРОКЕР. ПИША С ГОЛЯМИ БУКВИ ЗАЩОТО ГИ ВИЖДАМ ПО-ДОБРЕ.
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|