начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

притеснение относно издаване право за строеж

Казуси за недвижими имоти

притеснение относно издаване право за строеж

Мнениеот Ivan » 16 Юли 2005, 21:39

Здравейте. Включих се в ново строителство. Но нещо много съмнително се бавят нещата няколко месеца за мене. Обектът не е започнат още, а отдавна съм дал капаро. Обясняват ми, че трябвало да мине проектът ел., пожарна и т.н. Вече от месец и нещо ми казват, че всичко е минато, само трябва Общината да даде разрешение за строеж и готово. Има ли някакъв срок, в който общината трябва да даде разрешение или отказ. Дали нещо ме мотае фирмата след като ми взе парите? Общината е Варна. Нормално ли е толкова време да се бави там?
Ivan

Мнениеот scribtor » 16 Юли 2005, 23:06

Най-добре сам си провери нещата в Общината.
Нека ти обясня горе-долу каква е схемата, за да ти стане ясно какво да търсиш.

Прави са, че за да започне едно строителство, първо трябва да се одобрет проектите, което предполага събиране на становища на Ел, Пожарна и др., гледането им от ЕСУТ и т.н. После, като се съберат всички необходими документи, проектът трябва да се одобри в общината - казано опростено - да се подпише от гл. архитект.
Следва издаването на разрешение за строеж. Тук има два варианта:
1. Искането за издаване на разрешение за строеж да е внесено заедно с проектите, или
2. Първо да е внесено искане само да проектите, а после след одобрението им да се пусне отделна молба за издаването му.
Има срокове и те са уредени в ЗУТ - виж чл. 148 и следващите.
Понякога обаче са необходими да се довнасят различни документи и за времето през което, те са изискани от инвеститора, но не са внесени, на практика не тече срок.
По принцип разрешението за строеж се съобщава на лицата по чл. 149 от ЗУТ, които имат право да го обжалват. Т.е. то трябва да влезе в сила след като се издаде.
Ако е за ново стоителство след разрешението за строеж , трябва и протокол за определяне строителна линия и ниво. Но той се издава сравнително лесно.

Питай, има ли одобрен проект, евентуално - разрешение за строеж. А ако няма - има ли направено искане, евентуално кога е станало и как се движи процедурата.
За да ти дадът информация обаче, трябва да се легитимираш като заинтересовано лице.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси