Здравейте,
Имам следния въпрос. Майка ми притежаваше парцел наследен от нейната майка. Преди около 10 год.чрез дарение го прехвърли на сестра ми с устната уговорка, че когато го даде на фирма за строеж на блок ще ми бъде даден един апартамент. Сега всичко това е факт, но аз не получих такъв. Майка ми иска да развали дарението /което е чисто/, а аз питам - възможно ли е това? Или поне да получи част от него?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разваляне на дарение???
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разваляне на дарение???
здр, много трудно е това което искате.поне според мен!случайте в който може да се развали дарение са изчерпателно изброени.мнението ми е ,че имате следните изходи: 1. майка Ви заявява, че няма средства да се издържа и желае развалене на дарението-много трудно е стане.2.майка Ви когато почине /за жалост все ще се случи/,Вие завеждате дело ,че вие е нарушена запазената част.аз за друг изход-относително постижим, не се сещам! и изхода от тези дела е неясен, не се знае какво ще реши съда.успех!
- nik////
227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
Това са хипотезите. Във всички случаи ще стане много трудно...
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
Това са хипотезите. Във всички случаи ще стане много трудно...
- Отговор
Щом е бил наследствен парцелът майката сигурно е дарила на сестрата своята идеална част.Така ли е?
Освен разваляне на дарението,както беше написано по-горе,в конкретния случай има и друг вариант:
Налице е симулативна сделка по чл.17 от ЗЗД-зад дарението се прикрива договор в полза на трето лице.Трябва да се докаже тази симулация ,за да се приложат правилата по прикритата сделка. Но това може да стане само с някакви писменни доказателства за уговорката,тъй като е нужно нотариална форма за прикритата сделка ..Ако няма такива-сори,нищо няма да стане.
Освен разваляне на дарението,както беше написано по-горе,в конкретния случай има и друг вариант:
Налице е симулативна сделка по чл.17 от ЗЗД-зад дарението се прикрива договор в полза на трето лице.Трябва да се докаже тази симулация ,за да се приложат правилата по прикритата сделка. Но това може да стане само с някакви писменни доказателства за уговорката,тъй като е нужно нотариална форма за прикритата сделка ..Ако няма такива-сори,нищо няма да стане.
- stavrev
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|