Здравейте!
Въпроса ми е следния:
Ако продам жилището си, което съм закупила преди 1 година и купя ново жилище трябва ли да плащам данъци върху сумата за която съм продала имота.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 05:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на жилище
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продажба на жилище
Да,дължиш данък по ЗОДФЛ,но данъчната основа при продажба на недвижимо имущество е разликата между продажната и по-високата от фактическата и актуализираната цена на придобиване на това имущество,т.е. ако го продадеш за толкова,за колкото си го купила,фактически няма да дължиш данък.
За справка виж следните текстове от ЗОДФЛ :
чл.10,т.7 : Подлежат на облагане доходите, произхождащи от:
7. продажба и замяна на недвижимо имущество, пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;
Чл.12. (1) Не подлежат на облагане :
1. доходите от продажба или замяна на:
а) апартамент, къща или вила, включително прилежащата земя, при условие, че са били основно жилище на продавача не по-малко от три години преди продажбата или замяната;
б) до два недвижими имота, които не са основно жилище на продавача, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако времето между придобиването и продажбата или замяната е повече от 5 години;
( доколкото разбирам от въпроса ти май не попадаш в тези случаи )
Чл.24. (1) Данъчната основа при продажба или замяна на недвижимо имущество е разликата между продажната и по-високата от фактическата и актуализираната цена на придобиване на това имущество.
(3) При определяне на актуализираната цена на придобиване на имущество по ал.1 и 2 се прилагат разпоредбите на чл.33, ал.1 от Закона за местните данъци и такси. (,т.е. данъчната оценка).
За справка виж следните текстове от ЗОДФЛ :
чл.10,т.7 : Подлежат на облагане доходите, произхождащи от:
7. продажба и замяна на недвижимо имущество, пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;
Чл.12. (1) Не подлежат на облагане :
1. доходите от продажба или замяна на:
а) апартамент, къща или вила, включително прилежащата земя, при условие, че са били основно жилище на продавача не по-малко от три години преди продажбата или замяната;
б) до два недвижими имота, които не са основно жилище на продавача, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако времето между придобиването и продажбата или замяната е повече от 5 години;
( доколкото разбирам от въпроса ти май не попадаш в тези случаи )
Чл.24. (1) Данъчната основа при продажба или замяна на недвижимо имущество е разликата между продажната и по-високата от фактическата и актуализираната цена на придобиване на това имущество.
(3) При определяне на актуализираната цена на придобиване на имущество по ал.1 и 2 се прилагат разпоредбите на чл.33, ал.1 от Закона за местните данъци и такси. (,т.е. данъчната оценка).
- kiarra
Зависи каква сума ще бъде вписана нотариалния акт на новозакупеното от вас жилище.
- Галина
Румяна,
За да избегнеш различните възможни тълкувания направи следното.Дари апартамента си на познат, а след това надареният да го продаде - при продажба на дарено имущество данък не се дължи.
MONTESKIO
За да избегнеш различните възможни тълкувания направи следното.Дари апартамента си на познат, а след това надареният да го продаде - при продажба на дарено имущество данък не се дължи.
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря много на всички.
Мисля последния вариант да ползвам - с дарението на жилището.
Мисля последния вариант да ползвам - с дарението на жилището.
- Румяна
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|