- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус с придобиване на имот по давност..
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Казус с придобиване на имот по давност..
Уважаеми юристи, моля за компетентно мнение по казуса. На 13.10.1998 год. с нот. акт закупих парцел. Сделката бе изповядана с посредничеството на адвокат. Всички документи бяха изрядни, имаше данъчна оценка, скица, нот.актове за собственост и пр. Праводателя ми фигурираше навсякъде като собственик. Проверих в службата по вписвания и ми отговориха "няма вписвания за този парцел", съседи не изразиха никакво съмнение за собственост. След нот. акт обаче ми съобщиха, че банка /фалирала с нов правоприемник/ е поискала скица и представила постановление за възлагане на имота върху нея. Поисках обяснение от праводателя ми и се оказа, че ми е продал чужд имот. Как е станало това: - След постановлението по изп. дело през 1995 год. банката не е поискала въвод, не е отстранила длъжника от имота, укрила е имота от данъчните, служба ТСУ за вписване в разписния списък - никой не знае че тя е собственик. В началото на 1996 год. банката и длъжника сключват договор за погасаяване на дълга, той е внесъл парите, съдия изпълнителя отменя проданта /което не е негово правомощие/, но банката открадва този договор от изп.дело, длъжника води дело и е прието за установено със СПН, че той не е собственик поради валидна публична продан. Банката продължава да бездейства, това е позволило на длъжника през 1998 год. да раздели със заповед на общината парцела, образува се нов парцел който ми продава. Естествено в службата по вписвания той не фигурира, затова така са ми отговорили. Съгл. ЗС аз съм добросъвестен владелец, банката не предяви към мен иск за правото на собственост, но през 1999 год. се опита да влезе във владение и срещу мене, което така и не стана не знам защо не се явяваха. Проверих обстойно изп.дело и се оказа, че е налице състава на чл.330 ал.1 б."д" ГПК - от възлагането няма поискани и предприети изп.действия по-вече от 2 години /преклузивен срок/ и това производство е прекратено EX LEGE, макар и да няма постановление на СИС. На 14.10.2003 год. станаха 5 години и аз мисля, че мога да се позова на придобивна давност. Налице са добросъвестно владение, не е изгубвано, няма иск към мен за субективното право. Въпросът е прекъсва ли се давността с искания въвод по изп.дело, след като това е едно прекратено правоотношение и би следвало да не я прекъсва. Сега малко преди изтичане на 5 год. давност правоприемника на банката поиска отново въвод, аз обжалвах действията на съд.изпълнителя с аргумент чл.330 ал.1 б."д" ГПК, но още няма образувано дело. Банката е сезирала 1999 год. прокуратурата и е образувано сл.дело срещу праводателя ми за това, че с измама е продал техен имот. Мисля, че това дело не е срещу мен и не прекъсва давността ми. При наличие на тези факти мога ли да се позова на изтекла придобивна давност и имам ли шанс ?? Ползвам "Апис" и виждам аналогични казуси, които ме навеждат на мисълта, че нещата са в моя полза, но все пак практиката е друго нещо. Въпрос е и обжалването действията на съд.изпълнителя дали прекъсва давността и не трябва ли да оттегля жалбата си, мисля че като трето лице не мога да обжалвам въпреки, че е налице състава на чл.330 ал.1 б."д" ГПК. но как трябва съда да се произнесе по този състав. Ще бъда благодарен на всяко подробно, компетентно мнение въ форума. Благодаря предварително.
- Танков
Re: Казус с придобиване на имот по давност..
Аз моето мнение съм му го казал на човека още навремето в Дир.бг. Другите какво мислите? И на мен ми е интересно. :-)
- Друг питащ
И аз имам някакъв спомен от този постинг в дир-а, но не си спомням взех ли становище или не... Вие колега с каквъ псевдоним пишете там?
- Гери
Е не си спомням, имаше някаква дискусия, но тогава не беше изтекла придобивната давност. Сега това е факт и въпросите ми са актуални. Затова моля накратко да коментирате казуса. С моята правна култура, четейки съдебната практика по аналогични казуси мисля, че имам голям шанс да стана собственик на основание чл. 79 ал. 2 ЗС, но все пак Вие юристите практически и детайлно познавате нещата и какво би могло да ме препъне. Разбира се аз ще ползвам адвокат, но нека предварително да съм светнат и да се надявам.
- Танков
Аз също се интересувам от елементите или събитията предшестващи давността.Имоята компетенция е горе долу на нивото на г-н Танков.В края на краищата по давност някои лица вземат цели планини моля господа юристите да кажат как може да вземем и ние по едно парцелче например, при това соснование на базата на съществуващ Н.акт какъвто е и моят случай.
- lkg
Е това долу горе го знам. Какъв нотариален акт имате, от несобственик или по обстоятелствена проверка ? Първо е необходимо да е налице владение, т.е. да упражнявате фактическа власт върху имота с намерение да го своите, да плащате данъците му и пр. Защото може и да сте държател а не владелец. Зависи и какъв владелец сте добросъвестен или недобросъвестен /това всичко е казано в ЗС в раздел VII ВЛАДЕНИЕ прочетете го/. Второ да не е налице състава на чл.81 ЗС - да не сте изгубвали владението по-вече от 6 месеца, тогава давността се прекъсва и започва да тече нова давност, като предшестващата такава се заличава. Ако сте добросъвестен може да станете собственик след 5 години в противен случай след 10 години - чл.79 ЗС. Ако обаче имота е бил държавна или общинска собственост не може да се придобие по давност. Обаче във всички случаи давността не трябва да е прекъсвана по един от начините посочени в чл. 116 ЗЗД - да няма иск за субективното право, т.е. някой да е завел иск срещу Вас за собственост или Вие да сте завели такъв. И ако има изпълнително дело, то да няма предприети изпълнителни действия в периода на давността. Така, че обяснете как точно стои въпроса с Вашият имот. Доста четох по тези казуси.
- Танков
Сетих се нещо, но не мога да намеря казуси по него. Значи имотът е възложен върху банката през 1995 год. а през 1997 год тя е обявена в несъстоятелност. Т.е. аз купувам имота от несобственика когато банката е била в несътоятелност, има ли законова разпоредба за такъв имот за давността, нещо като обща възбрана което да направи нещата недействителни, нищожни и пр. На партидата на длъжника има вписана само ипотека, но не и възбрана. Изобщо влияе ли нещо, когато имота е бил в масата на несъстоятелността върху действителността на сделката и давността.
- Танков
Не, обявяването на банката в несъстоятелност и възбраните не влияят на теченето на придобивна давност във Ваша полза.
- Бетееров
Г-н Танков, извенете,че се намесих във Вашия казус, но го направих за общото благо така да се каже.Моят случай е следният:Имота съм го придобила по завещание от майка ми ,която почина 1992 г.През 1997 г си извадих
Нот.акт конс. по завещанието,плащам данъци,Последният собственик на този имот беше майка ми ,но преди това за 6 месеца собственик беше брат ми,които използва стария си Н.акт и го ипотекира тайно от мен.След като разбрах за това заведох иск срещу него ,защото междувременно той се беше нанесъл вътре в имота .Това е къща с два етажа- брат ми беше собственик на втория етаж , а на мен майка ми завеща първият.След като ипотекира собственият си етаж и му го отнеха той се нанесе в моят етаж и го ипотекира както писах.Изпращах му през 1997 г Нот.покана да го освободи - не стана,нещо повече криеше се от призовкарите ,за да не му връчат призовките.Така ,че в делото което водеше срещу него фирмата която взе горният етаж, има следа че той не живее там.Сега в момента той оспорва моят Н.акт или по точно.че завещанието не е написано от майка ми/защото е саморъчно/ и това е възможно.Назначена е тройна експертиза
аз не мога да намеря текст писан от майка ми за сравнение, защото всичко остана в къщата а и са минали много години .Имам само много нейни подписи, но това според вещото лице не било достатъчно.Ако евентуално отпадне завещанието мога ли да искам придобиване имота по давност, като имате предвид горе описаните факти.
Нот.акт конс. по завещанието,плащам данъци,Последният собственик на този имот беше майка ми ,но преди това за 6 месеца собственик беше брат ми,които използва стария си Н.акт и го ипотекира тайно от мен.След като разбрах за това заведох иск срещу него ,защото междувременно той се беше нанесъл вътре в имота .Това е къща с два етажа- брат ми беше собственик на втория етаж , а на мен майка ми завеща първият.След като ипотекира собственият си етаж и му го отнеха той се нанесе в моят етаж и го ипотекира както писах.Изпращах му през 1997 г Нот.покана да го освободи - не стана,нещо повече криеше се от призовкарите ,за да не му връчат призовките.Така ,че в делото което водеше срещу него фирмата която взе горният етаж, има следа че той не живее там.Сега в момента той оспорва моят Н.акт или по точно.че завещанието не е написано от майка ми/защото е саморъчно/ и това е възможно.Назначена е тройна експертиза
аз не мога да намеря текст писан от майка ми за сравнение, защото всичко остана в къщата а и са минали много години .Имам само много нейни подписи, но това според вещото лице не било достатъчно.Ако евентуално отпадне завещанието мога ли да искам придобиване имота по давност, като имате предвид горе описаните факти.
- lkg
Оплетен казус. Значи от 1997 год Вие имате нот акт за собственост. Въпросът е обаче, че Вие не сте владелец на етажа след като брат Ви го е завзел. Разбирам, че не живеете там. Съгл. чл.68 ЗС Владението е упражняване на фактическа власт върху имота, който владелеца държи като свой. След като не владеете имота не можете да се позовете на придобивна давност, тя е само за владелците. Раздел Владение в ЗС е именно за това, когато действителния собственик бездейства за определен период от време, то несобственика може да се позове на придобивна давност - 10 год недобросъвестно владение и 5 год. добросъвестно. Така, че такава тече за брат Ви, а не за Вас. В момента Вие сте собственик и най добре е да искате от съда на основание чл. 108 ЗС отстраняване на брат Ви от имота, тъй като той го владее или държи без основание. Това, че брат Ви оспорва завещанието в момента не Ви лишава от правото да заведете такъв иск и да си заемете етажа. А той дали ще успее да оспори завещанието е друг въпрос, но внимавайте защото ако то е срещу гледане може да намери свидетели да докажат че не сте гледали майка си. Що се отнася до това от кого е писано завещанието е без значение, важен е подписът на майка Ви да е автентичен, а знайте, че срещу пари в тази държава може и графологичната експертиза да се купи и нещата да се обърнат срещу Вас. Намерете по-вече автентични подписи на майка си и искайте и те да бъдат приложени в тройната експертиза. В тежест на брат Ви е да доказва, че това не е подписа на майка Ви. Трябва да оспорите и ипотеката, ако брат ви я е учредил след като сте станал собственик. Съгл чл. 167 ал.2 ЗЗД "ипотеката може да се учреди само върху имоти, които при сключването на договора принадлежат на лицето което я учредява". Явно той е измамил кредитора си, но това си е техен проблем. Иначе ипотеката е тежест върху имота.
- Танков
А това ,че съм му изпратила Нотариална покана през 1997 г.,подписана че е получена , а също така и писмо с обратна разписка да освободи имота ми или да плаща наем не е ли от значение.Освен това защо вещото ли це назначено от съда ми иска и текстов материал.Ако знаете нещо моля да ми пишете.Благодаря!
- lkg
Нотариалната покана не е подлежащ на изпълнение акт. Предявете иска както Ви писах като представите и тая покана с обратната разписка подписана от него и след като се произнесе съдът можете да си заемете имота защото постановеното от съда е със силата на присъдено нещо и подлежи на принудително изпълнение. Това дело обаче ще се проточи, той ще обжалва във всички инстанции и пр. но това е сигурният начин да си заемете имота. Погледнах закона за наследството и видях, че в член 25 пише, че саморъчното завещание трябва да бъде изцяло написано ръкописно от завещателя Извинявай, така че правилно вещите лица искат текст от майка Ви за графологичната експертиза. Това със завещанието обаче е второстепенно, първо ревандикирайте имота от брат си. И търсете написано от майка Ви иначе току виж успее да докаже че не е написано от нея, да събори завещанието и да станете съсобственици по наследство.
- Танков
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|