Може ли да ми каже някой каква е средната комисионната, която вземат агенциите за недвижими имоти за извършена услуга и какъв договор сключват със своите клиенти.
Благодаря ви предварително.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Агенция за недвижими имоти
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Агенция за недвижими имоти
Незнам да имат тарифа или някакъв друг акт, с който да определят размера на комисионните си, но от практиката мога да кажа, че комисионната, която иска агентът за недвижими имоти, когото сте наели е в размер на 2. 5 % от зействителната продажна цена на имота. Незнам агенциите за недвижимите имоти или техните агенти да сключват някакви договори с клиентите си. Те не фигурират в нотариалните актове, нито са страни по предварителните договори.
- nz
Комисионната варира от 1 до 2.5%,върху материалния интерес,без естествено да е нормативно определена.С цел укриване на доходи някои агенции избягват
сключването на договор,но в интерес на клиента е да има такъв,в случай на проблеми,каквито при прехвърлянето на имот често се случват/особено ако "агенцията" се окаже бандитска/.Добре е клиентите на не разчитат на адвокатите на агенцията/често лицето представящо се за адвокат всъщност няма съответната правоспособност/,а да ползват свой адвокат от самото начало.
сключването на договор,но в интерес на клиента е да има такъв,в случай на проблеми,каквито при прехвърлянето на имот често се случват/особено ако "агенцията" се окаже бандитска/.Добре е клиентите на не разчитат на адвокатите на агенцията/често лицето представящо се за адвокат всъщност няма съответната правоспособност/,а да ползват свой адвокат от самото начало.
- botsanov
Благодаря за отговора. А може ли да ми дадете такъв примерен договор?
- Viky
vseki dogovor s cenata si
kato se vidim shte go obsudim i shte te taksuvam
всеки договор с цената си
като се видим ще го обсъдим и ще те таксувам
всеки договор с цената си
като се видим ще го обсъдим и ще те таксувам
Договорът обикновено е стандартна бланка на агенцията и те карат да го подпишеш преди да те срещнат с първия продавач/купувач. С него си гарантират възможността да те съдят за комисионната ако се договориш директно с продавача/купувача, след като ви запозная и откажеш да им платиш за услугата.
- ?
КАК СЕ РЕГИСТРИРАТ АНЕГЦИИТЕ?КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ РЕГИСТРАЦИЯТА?А ИСКА ЛИ СЕ ЛИЦЕНЗ?КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ ДАЛИ ИМА ТАКЪВ?
- valeriii
- Младши потребител
Регистрират се като търговски дружества, лизенцират се от Националното сдружение за недвижими имоти, там е и регистърът им - виж http://www.nsni.bg!
- boba
комисионната варира от 2 до 3% в зависимост от агенцията. съветвам ви първо да проверите агенцията-добрите и известни фирми при разговорите с "потенциални купувачи" винаги дават ниобходимата информация, показват ви договора с който се обвързвате с тях /който съвсем не е толкова страшен/, обесняват ви какви са стъпките при намиране на подходящо за вас жилище и т.н.. освен това големите и добри агенции разполагат с квалифициран екип от юристи, които да защитават правата ви- все пак за това плащате комисионна!
- mila-
Няма лицензи за осъщестявване на тази дейност. Регистрирането в Националното сдружение НЕ Е ЛИЦЕНЗ, защото това е сдружение с нестопанска цел, и членството там е доброволно. Което в никакъв случай не означава, че вписаните в него агенции са по-коректни или законни от невписаните. Доверете се на името на агенцията, а не на това дали е вписана там. И сред вписаните в това сдружение агенции има недотам коректни. Добре е да се срещнете с адвоката на агенцията, ако тя няма адвокат, значи не работете с нея. Комисионинте са от 2 до 3 процента, не са регламентирани никъде, така че е по договорка. Прочетет си внимателно договора, с който се обвързвате, наистина не е толкова страшен. Обикновено, ако ползвате кредит, искайте от агенцията съдействие - повечето вършат и това, и тази дейност е включена в комисионната. Това е :-)
- слави
Поддържам изцяло Слави, но все пак Вие попитахте и дали се лицензират /регистрират/. Гледайте най-вече името на агенцията, не е лошо да знаете, че агенциите с над 10-годишен опит вече са изградени дори като много добре "смазан" екип от брокери, адвокати, нотариуси и банки, които професионално ще защитят интересите Ви.
- boba
Мисля , че искаш да правиш агенция, и отговорите до тук не са ти от полза. Затова : регистрирай фирма /каквато желаеш по ТЗ/.Плати си патента по ЗОДФЛ , сложи си едно бюро и хубава реклама и продавай имоти. Успех! защото станаха много на клона!
- az13
- Младши потребител
Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.
- zoiatim
- Нов потребител
zoiatim написа:Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.
А аз искам да Ви попитам след като я регистрирате ще вземате ли комисионни? Или ако Ви попитам в някой форум я дайте някой купувач/продавач просто ей така ще ме свържете с него?
Обещавам, че ще Ви благодаря после за помощта
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:zoiatim написа:Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.
А аз искам да Ви попитам след като я регистрирате ще вземате ли комисионни? Или ако Ви попитам в някой форум я дайте някой купувач/продавач просто ей така ще ме свържете с него?
Обещавам, че ще Ви благодаря после за помощта
Човека предварително ти благодари, а ти после ще му благодариш- не става така колега...благодари му и ти предварително.
- barri
- Потребител
barri написа:благодари му и ти предварително
Е както се договорим - може и предварително ... но тогава искам поне 2-3 купувачи да намери
- inspectora
- Активен потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|