начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Агенция за недвижими имоти

Казуси за недвижими имоти

Агенция за недвижими имоти

Мнениеот Viky » 22 Мар 2005, 16:28

Може ли да ми каже някой каква е средната комисионната, която вземат агенциите за недвижими имоти за извършена услуга и какъв договор сключват със своите клиенти.
Благодаря ви предварително.
Viky

Re: Агенция за недвижими имоти

Мнениеот nz » 22 Мар 2005, 16:39

Незнам да имат тарифа или някакъв друг акт, с който да определят размера на комисионните си, но от практиката мога да кажа, че комисионната, която иска агентът за недвижими имоти, когото сте наели е в размер на 2. 5 % от зействителната продажна цена на имота. Незнам агенциите за недвижимите имоти или техните агенти да сключват някакви договори с клиентите си. Те не фигурират в нотариалните актове, нито са страни по предварителните договори.
nz

Мнениеот botsanov » 22 Мар 2005, 16:57

Комисионната варира от 1 до 2.5%,върху материалния интерес,без естествено да е нормативно определена.С цел укриване на доходи някои агенции избягват
сключването на договор,но в интерес на клиента е да има такъв,в случай на проблеми,каквито при прехвърлянето на имот често се случват/особено ако "агенцията" се окаже бандитска/.Добре е клиентите на не разчитат на адвокатите на агенцията/често лицето представящо се за адвокат всъщност няма съответната правоспособност/,а да ползват свой адвокат от самото начало.
botsanov

Мнениеот Viky » 22 Мар 2005, 17:05

Благодаря за отговора. А може ли да ми дадете такъв примерен договор?
Viky

Мнениеот Tarantino:-) » 22 Мар 2005, 17:39

vseki dogovor s cenata si
kato se vidim shte go obsudim i shte te taksuvam

всеки договор с цената си :-)
като се видим ще го обсъдим и ще те таксувам :-)

Мнениеот ? » 22 Мар 2005, 18:09

Договорът обикновено е стандартна бланка на агенцията и те карат да го подпишеш преди да те срещнат с първия продавач/купувач. С него си гарантират възможността да те съдят за комисионната ако се договориш директно с продавача/купувача, след като ви запозная и откажеш да им платиш за услугата.
?

Мнениеот valeriii » 22 Мар 2005, 18:11

КАК СЕ РЕГИСТРИРАТ АНЕГЦИИТЕ?КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ РЕГИСТРАЦИЯТА?А ИСКА ЛИ СЕ ЛИЦЕНЗ?КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ ДАЛИ ИМА ТАКЪВ?
valeriii
Младши потребител

Мнениеот boba » 23 Мар 2005, 12:07

Регистрират се като търговски дружества, лизенцират се от Националното сдружение за недвижими имоти, там е и регистърът им - виж http://www.nsni.bg!
boba

Мнениеот mila- » 23 Мар 2005, 13:00

комисионната варира от 2 до 3% в зависимост от агенцията. съветвам ви първо да проверите агенцията-добрите и известни фирми при разговорите с "потенциални купувачи" винаги дават ниобходимата информация, показват ви договора с който се обвързвате с тях /който съвсем не е толкова страшен/, обесняват ви какви са стъпките при намиране на подходящо за вас жилище и т.н.. освен това големите и добри агенции разполагат с квалифициран екип от юристи, които да защитават правата ви- все пак за това плащате комисионна!
mila-

Мнениеот слави » 25 Мар 2005, 13:00

Няма лицензи за осъщестявване на тази дейност. Регистрирането в Националното сдружение НЕ Е ЛИЦЕНЗ, защото това е сдружение с нестопанска цел, и членството там е доброволно. Което в никакъв случай не означава, че вписаните в него агенции са по-коректни или законни от невписаните. Доверете се на името на агенцията, а не на това дали е вписана там. И сред вписаните в това сдружение агенции има недотам коректни. Добре е да се срещнете с адвоката на агенцията, ако тя няма адвокат, значи не работете с нея. Комисионинте са от 2 до 3 процента, не са регламентирани никъде, така че е по договорка. Прочетет си внимателно договора, с който се обвързвате, наистина не е толкова страшен. Обикновено, ако ползвате кредит, искайте от агенцията съдействие - повечето вършат и това, и тази дейност е включена в комисионната. Това е :-)
слави

Мнениеот boba » 25 Мар 2005, 13:11

Поддържам изцяло Слави, но все пак Вие попитахте и дали се лицензират /регистрират/. Гледайте най-вече името на агенцията, не е лошо да знаете, че агенциите с над 10-годишен опит вече са изградени дори като много добре "смазан" екип от брокери, адвокати, нотариуси и банки, които професионално ще защитят интересите Ви.
boba

Мнениеот az13 » 25 Мар 2005, 15:47

Мисля , че искаш да правиш агенция, и отговорите до тук не са ти от полза. Затова : регистрирай фирма /каквато желаеш по ТЗ/.Плати си патента по ЗОДФЛ , сложи си едно бюро и хубава реклама и продавай имоти. Успех! защото станаха много на клона!
az13
Младши потребител

Мнениеот zoiatim » 16 Апр 2008, 16:29

Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.
zoiatim
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 16 Апр 2008, 16:40

zoiatim написа:Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.

А аз искам да Ви попитам след като я регистрирате ще вземате ли комисионни? Или ако Ви попитам в някой форум я дайте някой купувач/продавач просто ей така ще ме свържете с него?
Обещавам, че ще Ви благодаря после за помощта :) :D :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот barri » 16 Апр 2008, 17:18

inspectora написа:
zoiatim написа:Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.

А аз искам да Ви попитам след като я регистрирате ще вземате ли комисионни? Или ако Ви попитам в някой форум я дайте някой купувач/продавач просто ей така ще ме свържете с него?
Обещавам, че ще Ви благодаря после за помощта :) :D :lol:

Човека предварително ти благодари, а ти после ще му благодариш- не става така колега...благодари му и ти предварително.
barri
Потребител

Мнениеот inspectora » 16 Апр 2008, 17:23

barri написа:благодари му и ти предварително

Е както се договорим - може и предварително ... :P но тогава искам поне 2-3 купувачи да намери ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот antoanetka » 16 Апр 2008, 20:39

хахаха :lol:
antoanetka
Младши потребител

Назад към Имотни казуси