начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Такса битови отпадъци

Казуси за недвижими имоти

Такса битови отпадъци

Мнениеот fire73 » 25 Фев 2024, 19:44

Здравейте!

От обща култура знам, че такса битови отпадъци е процент от данъчната оценка! Или бъркам???

Може ли за един имот да излиза такса битови отпадъци, а да не излиза данък за имота? Питам, защото точно такъв е случаят с един наследствен имот на село! ... имам документ за плащане от общината и там излиза само такса битови отпадъци, което е много-много странно за мен!
fire73
Младши потребител

Re: Такса битови отпадъци

Мнениеот guest1 » 25 Фев 2024, 21:55

Здравейте!
fire73 написа:От обща култура знам, че такса битови отпадъци е процент от данъчната оценка! Или бъркам???

На практика е така, но по Закона за местните данъци и такси е по-различно
Чл. 67. (1) Размерът на таксата за битови отпадъци за всяко задължено лице се определя за календарна година при спазване на принципа за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.
(4) Количеството битови отпадъци е водеща основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци.

По-лесния вариант е да смятат по данъчната оценка и да се оправдават, че не могат да определят индивидуалните количества.

fire73 написа:Може ли за един имот да излиза такса битови отпадъци, а да не излиза данък за имота? Питам, защото точно такъв е случаят с един наследствен имот на село! ... имам документ за плащане от общината и там излиза само такса битови отпадъци, което е много-много странно за мен!

В същия закон има няколко изключения - дали при Вас не е такова?
Чл. 10. (3) Не се облагат с данък земеделските земи и горите, с изключение на застроените земи - за действително застроената площ и прилежащия и терен.
(4) Не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Re: Такса битови отпадъци

Мнениеот fire73 » 25 Фев 2024, 22:13

Става въпрос за къща на едно село, която няма нотариален акт, а има много наследници! На двама от наследниците излиза такса битови отпадъци, но без данък!!! На другите не излиза нищо, което е още по-странно! Както казах - не е ваден нотариален акт, а имота се води на прадядо ми, видно от една книга в общината! Тепърва трябва да се оправя и аз тръгнах от това да видя какво има да се плаща в общината - излиза само такса битови отпадъци - на база какво ли е?
fire73
Младши потребител

Назад към Имотни казуси