начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение или покупко-продажба?

Казуси за недвижими имоти

Дарение или покупко-продажба?

Мнениеот klarbis » 04 Ное 2023, 22:26

Здравейте! Моля за вашите мнения по един въпрос:
Възрастна съседка ми предложи да ми "прехвърли" апартамента си ,срещу което аз да и платя задълженията към Топлофикация, ВиК и данъци за последните 7-8 години, плюс месечна издръжка. Тя е единствено дете, не се е омъжвала и няма деца, наследила е апартамента от родителите си. Живи роднини има само братовчеди.

Тъй като съм омъжена, но в много лоши отношения със съпруга, не искам този имот да влиза в СИО.

Консултирах се с двама познати адвокати по телефона, чисто физически следващия един месец не мога да направя нормална консултация, но този въпрос не ми дава мира.. :roll:

Единият ме посъветва да сключим договор за покупко-продажба, като купувачът да е майка ми, която после да ми го дари, но не ми е ясно как ще се формулира тази издръжка и плащането на дълговете, и дали въобще нотариус ще се съгласи на такава сделка?
Другият ме посъветва за дарение, като отделно за сигурност на дарителката да сключим някакъв нотариално заверен договор за месечна издръжка. Съседката е съгласна на това, за другата възможност още не съм говорила с нея.

Как бихте ме посъветвали да постъпя?
Ще съм благодарна за всички ваши мнения!
klarbis
Нов потребител

Re: Дарение или покупко-продажба?

Мнениеот guest1 » 05 Ное 2023, 00:06

Здравейте!

Задавате два отделни и много различни въпроса.
1. Как е най-добре да се оформи прехвърлянето?
2. Как новопридобития имот да е извън СИО?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот klarbis » 05 Ное 2023, 21:14

guest1 написа:Здравейте!

Задавате два отделни и много различни въпроса.
1. Как е най-добре да се оформи прехвърлянето?
2. Как новопридобития имот да е извън СИО?

Добре, бихте ли отговорили на тези въпроси?
Благодаря!
klarbis
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Ное 2023, 00:00

klarbis написа:Добре, бихте ли отговорили на тези въпроси?
Благодаря!

Ще има нужда от допълнителна информация. Пък и трябва много писане.

Сега ще коментирам само
,
klarbis написа:Другият ме посъветва за дарение, като отделно за сигурност на дарителката да сключим някакъв нотариално заверен договор за месечна издръжка. Съседката е съгласна на това, за другата възможност още не съм говорила с нея.

Този договор не е просто „някакъв“, а Договор за издръжка и гледане
Вместо да пълня темата - прочетете статията.

Колкото до нотариуса - неговата работа е друга.

guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Ное 2023, 08:54

klarbis написа:Единият ме посъветва да сключим договор за покупко-продажба, като купувачът да е майка ми, която после да ми го дари, но не ми е ясно как ще се формулира тази издръжка и плащането на дълговете, и дали въобще нотариус ще се съгласи на такава сделка?
Другият ме посъветва за дарение, като отделно за сигурност на дарителката да сключим някакъв нотариално заверен договор за месечна издръжка. Съседката е съгласна на това, за другата възможност още не съм говорила с нея.

Как бихте ме посъветвали да постъпя?

Първият вариант. Този нотариално заверен договор за месечна издръжка ми изглежда нищожен.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот klarbis » 07 Ное 2023, 00:24

guest1 написа:
klarbis написа:Добре, бихте ли отговорили на тези въпроси?
Благодаря!

Ще има нужда от допълнителна информация. Пък и трябва много писане.
Сега ще коментирам само................
Този договор не е просто „някакъв“, а Договор за издръжка и гледане
Вместо да пълня темата - прочетете статията.
Колкото до нотариуса - неговата работа е друга.

При сключване на договор за издръжка и гледане имота влиза в СИО, а това е нещо, което искам да избегна..
От каква допълнителна информация имате нужда, за да ми отговорите?
Благодаря
klarbis
Нов потребител

Мнениеот klarbis » 07 Ное 2023, 00:30

kalahan2008 написа:Първият вариант. Този нотариално заверен договор за месечна издръжка ми изглежда нищожен.

Благодаря за мнението!
klarbis
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 07 Ное 2023, 00:54

klarbis написа:От каква допълнителна информация имате нужда, за да ми отговорите?

Казах „допълнителна информация“, но по-скоро трябва да съобразите - дали някой няма да оспори дарението.
klarbis написа:Единият ме посъветва да сключим договор за покупко-продажба, като купувачът да е майка ми, която после да ми го дари, но не ми е ясно как ще се формулира тази издръжка и плащането на дълговете, и дали въобще нотариус ще се съгласи на такава сделка?

Иначе - покупко-продажба ще се оформи лесно. Може даже и на части.
Една идеална част от жилището - срещу сумата на задълженията - тази сума е изчислима към даден конкретен момент.
Втората част - срещу гледане и издръжка, но там ... не се знае докога и колко.

Майко Ви ще може да се разпорежда и да Ви дари имота чак накрая.

guest1
Активен потребител

Мнениеот klarbis » 07 Ное 2023, 03:52

guest1 написа:.............
Иначе - покупко-продажба ще се оформи лесно. Може даже и на части.
Една идеална част от жилището - срещу сумата на задълженията - тази сума е изчислима към даден конкретен момент.
Втората част - срещу гледане и издръжка, но там ... не се знае докога и колко.

Майко Ви ще може да се разпорежда и да Ви дари имота чак накрая.

guest1, благодаря за отговора! Не бих искала да ангажирам майка ми с договор за издръжка и гледане. Тя е възрастна и не искам да я натоварвам с това...
klarbis
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 07 Ное 2023, 09:21

klarbis написа:guest1, благодаря за отговора! Не бих искала да ангажирам майка ми с договор за издръжка и гледане. Тя е възрастна и не искам да я натоварвам с това...

Майка Ви ще бъде ангажирана само формално - Вие бихте могли да вършите всичко от нейно име. Но все пак си е ангажимент.
По-съществено е другото - тази „издръжка и гледане“ се дължи докато прехвърлителя е жив. Чак след това - приобретателят ще стане пълноправен собственик и ще може да се разпорежда.
За дарението - от Вашата майка към Вас - може да има претенции, ако имате брат/сестра и/или племенници. Тоест - потенциални наследници на Вашата майка, със запазена част.

И понеже все забравям - да отбележа.
Това са само разсъждения по темата - не ... „Истина от последна инстанция“!

guest1
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 07 Ное 2023, 12:16

guest1 написа:По-съществено е другото - тази „издръжка и гледане“ се дължи докато прехвърлителя е жив. Чак след това - приобретателят ще стане пълноправен собственик и ще може да се разпорежда.

Второто изречение КАТЕГОРИЧНО не е вярно, тъй като противоречи на чл. 24, ал. 1 ЗЗД - прехвърлянето настъпва ВЕДНАГА със сключването на договора щом прехвърлителят е собственик, иначе какъв щеше да бъде смисълът от развалянето на договора, докато прехвърлителят е жив поради неизпълнение задължението на приобретателя, което дори е обсъждано в цитираната от г-н guest1 статия (аз по принццип чета нещата, които цитирам или пиша, но както и да е). За втори път му обяснявам на господина да вземе предвид тази разпоредба, той пак не си е взел поука... упорита работа. Впрочем, измежду недомлъвките и витиеватите изказвания за истини и инстанции това, което е пропуснал да Ви каже в прав текст, а може би е очаквал да се досетите случайно, е, че той не е юрист, но обича да пуща коментари (множествено число) в 99% от темите, ама тази тук според мен надскача драстично възможностите му. Ще Ви помоля, ако цитирате някъде "в lex-а ми казаха еди-що си" да не вземате предвид мненията му като събирателен образ на малкото юристи останали в този форум, които обичайно се разграничаваме от коментарите му.

kalahan2008 Ви е отговорил какъв вариант имате. Аз бих добавил, че ако приобретател по договора за издръжка и гледане ще е Вашата майка, би било желателно да има клауза относно гледането и издръжката, която да позволява същите да бъдат давани и с помощта на трето лице - така ще се обезпечите откъм опасността грижите върху прехвърлителката да се стоварят върху майка Ви, защото по принцип се приема, че договорът за издръжка и гледане има личен елемент. Да, няма по-личен елемент от това, че същият се отнася за гледането и издръжането на точно конкретно лице, но понякога се допуска, че "издържаният" е сключил договора с оглед личността на приобретателя, който следвало лично да полага грижи. Та това е за всеки случай. Аз нямам вземане-даване с нотариуси, но не виждам пречка защо да не се съгласи на такава сделка, той не би се съгласил по-скоро, ако установи, че жената прехвърлител не разбира какво върши, тъй като уж има някакво такова задължение по чл. 25, ал. 1 ЗННД.
bvoykov
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 07 Ное 2023, 13:58

Здравейте, първо споделям мнението на колегите bvoykov и калахан, като искам да добавя следното. Тъй като сте споменали, че има стари задължения, които сте договорили да погасите, в НА за издръжка и гледане можете да формулирате следното изречение: за грижите и издръжката, която е полагала до момомента на прехвърляне на имота, както и за в бъдеще, лично или чрез трето лице и прехвърлителката да си запази право на ползване. Друг вариант е завещанието, ако дамата няма наследници със запазена част /низходящи, родители и съпруг/. Можете направо да го направите нотариално завещание. Но аз винаги препоръчвам когато е възможно да се направи сделка.
Успех
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот klarbis » 07 Ное 2023, 20:41

vili_spasova, bvoykov , благодаря ви за отговорите!!
Жената не е искала гледане или грижи, и аз не искам да ги предлагам, единствено месечна издръжка и покриване на дълговете...
Може би наистина трябва да се насоча към покупко-продажба с последващо дарение към мен, но тогава излиза въпроса с евентуалното му оспорване от сестра ми някой ден..Засега нямам основания да го мисля, но когато има намесени пари и имоти хората се променят, нали?
klarbis
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Ное 2023, 23:11

Задължението за бъдещо, неопределено докога изплащане - не е съвсем ясно.

Придобивате веднага собственост, но - плащате разсрочено, всъщност - месечната издръжка е нестабилна - цените поскъпват.

Но - да не Ви объркваме, щом имат желание двете страни, то ще се намери и вариант.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот klarbis » 08 Ное 2023, 04:07

ivan_lawyer , благодаря за отговора!
klarbis
Нов потребител

Назад към Имотни казуси