начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Обстоятелствена проверка на наследствен имот

Казуси за недвижими имоти

Обстоятелствена проверка на наследствен имот

Мнениеот sendys » 11 Дек 2022, 11:53

Здравейте,
Опитвам се да подам Молба Декларация за Обстоятелствена проверка на имот наследен от родител.
Няколко въпроса възникнаха и не мога да открия отговор, а в самата община не дават такъв.

- трябва да се направи обст. проверка за 180 метра от целия имот (по комбинирана скица са установени). За него имаме нотариален акт, в който пише с неуредени права по регулация. Това означава ли, че трябва да впиша само метрите за които нямаме документ?

- всички наследници ли следва да бъдат вписани в документа за проверка, където са упоменати и свидетелите, които ще се призоват при Нотариуса? Или мога да го подам от мое име, защото и аз имам дял?
( Моето разбиране е, че се прави обст. проверка на имота и няма значение кой от наследниците го входира в Общината)

Има ли нещо друго за което да внимавам?

Предварително благодаря за съветите,
sendys
Нов потребител

Re: Обстоятелствена проверка на наследствен имот

Мнениеот sunshine_75 » 11 Дек 2022, 20:17

Очевидно крайната Ви цел е продажбата на имота. Тая работа без адвокат или поне без нотариус няма как да стане. Така че по-добре съберете всички документи, които имате за имота и посетете адвокат и/или нотариална кантора по местонахождението на имота. Ще спестите време, нерви и средства.
Всички съсобственици трябва да продадат имота, възможно е един от тях (Вие) да бъдете упълномощен нотариално за сделката.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот sendys » 12 Дек 2022, 06:56

Благодаря ви.
Да, и аз за Нотариус искам да подготвя документите за да издадат нотариален акт.

Въпроса ми е по скоро за попълване на молбата за тази проверка, защото имайки всички документи вече четвърти месец адвоката към когото се обърнах не е направил нищо.

Хубава седмица!
sendys
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 12 Дек 2022, 22:27

sunshine_75 написа:Очевидно крайната Ви цел е продажбата на имота.

Никак даже не е очевидно. Просто собственикът (един или няколко съсобственици) иска всичко да е изрядно - скицата и НА да съответстват.
sunshine_75 написа:Тая работа без адвокат или поне без нотариус няма как да стане.

Нотариуса е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, но адвокат ... може и без такъв.
Особено, ако нотариуса е ангажиран.
sendys написа:
    1. трябва да се направи обст. проверка за 180 метра от целия имот (по комбинирана скица са установени). За него имаме нотариален акт, в който пише с неуредени права по регулация. Това означава ли, че трябва да впиша само метрите за които нямаме документ?
    2. всички наследници ли следва да бъдат вписани в документа за проверка, където са упоменати и свидетелите, които ще се призоват при Нотариуса? Или мога да го подам от мое име, защото и аз имам дял?
    ( Моето разбиране е, че се прави обст. проверка на имота и няма значение кой от наследниците го входира в Общината)

[list]1. Не сте обяснили добре, но ...
Разбирам, че има разминаване в площите (по скица и по НА) от 180 кв.м. Но колко е целия имот? Ако е 1 дка - това са 18%, много е, но ако е 10 дка - 180 кв.м. са 1,8%, в рамките на допустимата грешка.
2. Понеже говорите за наследници - този въпрос трябва да да се реши, преди самото наследяване. БОт името на наследодателя, заинтересовани са „наследниците на ХХХ“ - като сборно понятие. Няма да подавате от свое име, защото сте просто част от цялото./list]

Пп. Това „неуредени права по регулация“ може да е свързано с преместване на имотни граници и заплащане на обезщетения. Тогава няма да мине само с КНА.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси