начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

След 13 години дела ...моля помогнете

Казуси за недвижими имоти

След 13 години дела ...моля помогнете

Мнениеот omerta66 » 09 Сеп 2009, 05:06

Здравейте, обръщам се към форума на лех.бг с надежда за съвет и помощ.
казуса ни е следния:
След 13 години борба в съда майка ми успя да спечели правото си да е собственик на масивна сграда от 161кв.м. но без земята под нея. Сега собственикът на земята е заплашва че няма да и даде достъп, ако заведе дело за сервитут по граждански път, тъй като ще и поиска наем за земята толкова голям че тя да не може да го плати и така ще е накара да разручи сградата. Какво можем да направим по въпроса, как можем да се защитим, имали някаква давност на която можем да се позовем и сградата да погълне земята? Другият факт е че баба ми има учредено право на ползване върху цялата земя, но с мнoгoкратно прехвърляне на имота това право не е вписано в not. актове. Загубено ли е това право в този случай? Защото not. акт с които дядо ми е учредил правото на ползване съществува и е у баба ми? Как да постъпим? Благодаря
omerta66
Нов потребител

Re: След 13 години дела ...моля помогнете

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 10:37

Въпросът Ви е абсолютно неясен:За какво е делото, как така сградата е на друго лице,кой е учредил право на ползване на баба Ви и т.н. Излоажете казуса точно.
А това за поглъщането и преглъщането го забравете.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 09 Сеп 2009, 10:57

Най-добре се обърнете към колегата, който ви е спечелил делата. Имотни казуси БЕЗ ДОКУМЕНТИ НЕ СЕ РЕШАВАТ!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот omerta66 » 09 Сеп 2009, 14:31

sunrise написа:Въпросът Ви е абсолютно неясен:За какво е делото, как така сградата е на друго лице,кой е учредил право на ползване на баба Ви и т.н. Излоажете казуса точно.

Съжалявам ако сам била неразбрана, казуса е цяла сага и признат от върховния казационен съд за прецедент. Ще се опитам да бъда кратка и ясна. :roll:

Вече покойният ми баща за съжаление, построи на времето в своя двор колбасарски цех. И тъй като беше в собствения му двор никога не го е обособявал като недвижим имот с пренадлиящия му терен. Сградата функционираше като цех в най кълните и мръсни години на нашата развиваща се демокрация. И тъй като баща ми беше Оптимист, че страната ни ще се оправи и ще се прасне от възход, той изтегли кредит от банката, които тогава беше на 100% лихва като направи две ипотеки. Едната беше ипотекирал семейната къща с пренадлежащия терен от 740кв.м дворно място, и другата ипотека беше самата сграда като цех с машините за колбаси. Разбира се в тези години на рекет и смрад, баща ми изпадна в невъзможност да плаща заема на банката и фалира. Тогава банката продаде на търг, от втория път семейната къща с дворното място. На майка ми и баща ми нищо не беше изплатено от банката като сума останала от продажбата след покриване на разходите и удовлетворяване на банката по кредита. Както и да е, това е друг проблем...
Тогава родителите ми се обърнаха към адвокат и заведоха иск към новия собственик, че владее незаконно сградата(колбасарски цех) и че са собственици на тази сграда. След 13 години, въртене и сучене по съдилищата и мизерии от страна на собственика които купи къщата с терена, върховния съд постанови че родителите ми са пълноправни собственици на въпросната сграда, бивш колбасарски цех. Така сградата остана без земята. През всичкото това време собственикът на къщата и двора продаде два пъти този имот, той избираше на кой и как за да ги манипулира, за да не можем да влезнем във владение. И сега има нов собственик които не позволява на майка ми да влезне в цеха(сградата) и заплашва че ще и иска наем за земята толкова висок, че да не може да го плати и така ще е накара да събори сградата. Нали по закон имаме право на сервитут? Може ли той да ни иска наем в този случай?
Благодаря, дано този път сам по-ясна...да говоря за това ми причинява ужасна мъка, съжалявам ако звутча объркано. :(
P.С. Никoй адвокат не желаее да се занимава с този проблем, градчето е малко и много коромпирано и всички си пазят хляба и се държат един за друг, ужасно е...
omerta66
Нов потребител

Мнениеот omerta66 » 09 Сеп 2009, 14:45

sunrise написа:Въпросът Ви е абсолютно неясен:За какво е делото, как така сградата е на друго лице,кой е учредил право на ползване на баба Ви и т.н. Излоажете казуса точно.

Относно правото на ползване:
Къщата е била на дядо ми и баба ми, родителите на баща ми. Дядо ми като продава имота на двамата си сина учредява право на ползване на баба ми на къщата и двора. Обаче след като баща ми изкупи дела на чичо ми и след това банката продаде къщата и двора и т.н. това право на ползване не е упоменато никъде в документите на банката,нито в нотариалня акт издаден при продажбата на банката. И така си върви вече и при новите собственици на имота(къщата с двора). Това по този въпрос, но аз четох, че по закона за собствеността, ако не упражняваш правото си на ползване до 5 години го губиш. Друг е въпроса ако си възпрепятстван неправомерно да го ползваш!!!???
omerta66
Нов потребител

Мнениеот omerta66 » 09 Сеп 2009, 14:51

bebitor написа:Най-добре се обърнете към колегата, който ви е спечелил делата. Имотни казуси БЕЗ ДОКУМЕНТИ НЕ СЕ РЕШАВАТ!

Колегата ви които беше единствения адвокат видял неспръдливостта в нашия случаи и се бори за нашата правота, сега е много зает и не желаее да го занимават повече по въпроса. А другите ви колеги се извиняват като казват, че е много сложно и невъзможно, вече е много късно и т.н. Имаме документи за всичко. Благодаря ви за вниманието. Но не искам повече да ни се подиграват и мамят.
omerta66
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 14:52

Да , правото на ползване също се погасява, но този , който твърди ,че се е погасило, трябва да се позове на давността и да я докаже.
Странно ,че банката е ипотекирала имот върху който има учредено право на ползване.
Вие имате право да преминавате през имота до сградата и около нея с оглед обслужването и.
Проверете, дали правото на ползване на баба Ви все още съществува, дали не се е отказала от него.
Не е голям проблемът Ви мисля, по-скоро иска някои действия.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот omerta66 » 09 Сеп 2009, 15:48

sunrise написа:Да , правото на ползване също се погасява, но този , който твърди ,че се е погасило, трябва да се позове на давността и да я докаже.
Странно ,че банката е ипотекирала имот върху който има учредено право на ползване.
Вие имате право да преминавате през имота до сградата и около нея с оглед обслужването и.
Проверете, дали правото на ползване на баба Ви все още съществува, дали не се е отказала от него.
Не е голям проблемът Ви мисля, по-скоро иска някои действия.

Благодаря Ви. Имаме нотариалнят акт с които е учредено правото на ползване, и баба ми още не се е отказала, само че е 25 набор и физически не би могла да опрайни правото си :( това е проблем също, значи трябва да заведем гражданско дело за сервитут? А собственика на земята има ли право да ни поиска наем?
Да много е странно, и още по странно е, че банката продава вече за трети път този имот така(понеже е взет кредит и имота е ипотекиран). Та сега новият собственик е завел дело срещу банката, че му е продал имот с учредено право на ползване без той да знае, и така твърди че ще разруши сградата ни :(
omerta66
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 15:56

Моля Ви, пишете на кирилица.
Първо, няма начин да Ви събори сградата, просто забравете.
Второ, щом ще води дело,значи баба Ви не се е отказала от правото на ползване. Тя другаде ли живее?
Не е сложно, баща Ви е оплескал нещата с тези различни ипотеки . Трябва да се тръгне отзад напред до първата ипотека.
За кой град толкова става въпрос, та не можете да намерите колега , който да Ви помогне. Идете в съседният, в областният град. Ще намерите колега, не е голям проблема Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот omerta66 » 09 Сеп 2009, 16:23

sunrise написа:Моля Ви, пишете на кирилица.
Второ, щом ще води дело,значи баба Ви не се е отказала от правото на ползване. Тя другаде ли живее?
Не е сложно, баща Ви е оплескал нещата с тези различни ипотеки . Трябва да се тръгне отзад напред до първата ипотека.
За кой град толкова става въпрос, та не можете да намерите колега , който да Ви помогне. Идете в съседният, в областният град. Ще намерите колега, не е голям проблема Ви.

Баба ми живее в Хасково. Имота е в Димитровград. Ако може да ми препоръчате ваш колега.Благодаря Ви.
omerta66
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 16:30

Не познавам колеги от Хасково, но Димитровград също е не малък град. Мисля ,че можете да намерите колега, който се занимава с вещно право.
Не се хващайте на приказките на собственика, разбрал е ,че е купил имот с тежест.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот omerta66 » 09 Сеп 2009, 16:55

Благодаря.
omerta66
Нов потребител

Мнениеот studentka86 » 11 Сеп 2009, 13:29

omerta66 написа:
sunrise написа:Моля Ви, пишете на кирилица.

Баба ми живее в Хасково. Имота е в Димитровград. Ако може да ми препоръчате ваш колега.Благодаря Ви.
Пишете ми на "лични" или на oton4o@abv.bg
studentka86
Младши потребител

Назад към Имотни казуси