начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Наследяване при договор в полза на трето лице

Казуси за недвижими имоти

Наследяване при договор в полза на трето лице

Мнениеот nevvy » 07 Сеп 2009, 15:00

Здравейте, имам апартамент купен от баща ми и майка в моя полза.Въпросът ми е кой ще ме наследи-само синът ми или и съпругът ми??
nevvy
Младши потребител

Re: Наследяване при договор в полза на трето лице

Мнениеот rts » 07 Сеп 2009, 15:36

Ако Вие починете преди съпруга си - Ваши наследници ще бъдат децата Ви и съпругът, в равни дялове, т.е. ако след смъртта си оставите живи едно дете и съпруг - те ще наследят по 1/2 идеална част от всичко, което лично притежавате, в това число и описания апартамент.
Ако Вие преживеете съпруга си - наследник ще е само детето.
rts
Активен потребител

Мнениеот nevvy » 08 Сеп 2009, 21:54

Съжалявам за нахалството, но т.к. имаме спор относно имота със съпруга ми, се консултирахме с адвокат, който ни обясни, че той няма никакви права над имота, аз еднолично мога да се разполагам (продавам, отдавам под наем и т.н.) с него (имота):)
Забравих да питам за наследяването, затова се обръщам с този въпрос във форума. Не ми изглежда редно, след като приживе съпругът няма права, при евентуална моя смърт да има.
nevvy
Младши потребител

Мнениеот dimist » 08 Сеп 2009, 23:44

Всъщност Вие сте попитали дали имота, купен от родителите ви във ваша полза е станал съпружеска имуществена общност? Няма категоричен отговор, но според мене - не. Все пак трябва да се види договора, от кога сте в брак и така.
Наследяването няма нищо общо с положението преди откриване на наследството/ да не употребяваме дмата "смърт"/. Законовия принцип е, че преживелия съпруг наследява част равна на часта на всяко дете.
Ако не искате съпругът ви да е ваш наследник - разведете се. Ако не желаете - има възможност с определена сделка да се разпоредите с имуществото си преди да се превърнете в наследодател. Въпреки, че като чета какво пишете , - не ме канете у вас на вечеря, както казват американците.
dimist
Потребител

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 10:33

Съпругът Ви няма право докато сте жива, но след смъртта Ви, щом сте в брак Ви наследява. Съвсем си е редно. Вие сега нямате право на собственост върху имотите на родителите Ви, но след смъртта им, ще Ви се следва такова.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот brymm » 09 Сеп 2009, 11:19

Не ми изглежда редно, след като приживе съпругът няма права, при евентуална моя смърт да има.

Що, синът Ви приживе на Вас има ли права върху имота? :wink: Ако сте последователна, трябва да Ви изглежда също толкова нередно и той да Ви наследи. Както и, разбира се, майка Ви да наследи баща Ви или обратното.

...дали имота, купен от родителите ви във ваша полза е станал съпружеска имуществена общност? Няма категоричен отговор, но според мене - не.

Също и според мен. Категорично. Липсва принос.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Сеп 2009, 11:35

brymm написа:
Не ми изглежда редно, след като приживе съпругът няма права, при евентуална моя смърт да има.

Що, синът Ви приживе на Вас има ли права върху имота? :wink: Ако сте последователна, трябва да Ви изглежда също толкова нередно и той да Ви наследи. Както и, разбира се, майка Ви да наследи баща Ви или обратното.

...дали имота, купен от родителите ви във ваша полза е станал съпружеска имуществена общност? Няма категоричен отговор, но според мене - не.

Също и според мен. Категорично. Липсва принос.

Нотариални актове в полза на 3 лица , са рядко срещани.Да не се окаже , че под " купен от баща ми и майка в моя полза" , всъщност стои , просто че родителите са дали парите , пък в нот.акт за купувач е вписан съпругът и т.н. :D .Тогава нещата може и да не опрат само да наследственото право! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Сеп 2009, 11:57

Хмм, и аз мисля, че конструкцията на чл.22 ЗЗД не елиминира автоматично презумпцията за съвместен принос.
ЗЗД написа:Чл. 22.(1) Може да се договаря и в полза на трето лице. Уговорката в полза на третото лице не може да бъде отменена, след като то е заявило на обещателя или на уговарящия, че иска да се ползува от нея. - При осъществен ФС на прехвърлителната сделка имотът е СИО до доказване на противното. Ако волята на уговарящият е била формирана с цел дарствено намерение за третото лице, тогава нямаше да е налице договор в полза на трето лице, а щяхме да имаме дарение. Това пък навежда на други хипотези, в случай на правен интерес..... :roll:
Уговарящият може да си запази правото да отмени тая уговорка или да замени третото лице.

(2) Обещателят може да противопостави на третото лице възраженията, които произтичат от договора, но не и възраженията от други отношения с уговарящия.

(3) Ако договорът, от който третото лице черпи правото си, бъде отменен по иск на кредиторите на уговарящия, третото лице е длъжно да върне само онова, което уговарящият е дал по договора.

"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот brymm » 09 Сеп 2009, 14:35

Да, разбира се, не говорех за примера на Революшън, който наистина е по-често срещаният: мама и татко дават пари, детенцето се вписва като купувач. Говорех за "истински" договор в полза на трето лице, както е озаглавена темата.
В в примера на Революшън пак няма принос на другия съпруг, но доказването на липсата му (защото той поначало се предполага, както знаем) ще е проблем, докато в случая с договор в полза на трето лице липсата на принос е не само лесно доказуема, ами направо очевидна. В този смисъл не разбирам какво точно има предвид Мели. :roll: При договори в полза на трето лице мотивът на уговарящия много често би бил точно надаряване на третото лице, особено пък между родители и деца ще е напълно нормално и типично, без ни най-малко това да налага да бъде сключван договор за дарение. Ако мотивът, намерението случайно са други ("възмездни", във връзка с други отношения между уговарящия и третото лице), това все ще е посочено в договора или ще може да се установи по друг начин.
Последна промяна brymm на 09 Сеп 2009, 14:41, променена общо 1 път
brymm
Потребител

Мнениеот nevvy » 09 Сеп 2009, 14:38

Благодаря на всички взели отношение по моето питане.
Там пише, че родителите Х и У са купувачите-уговарящи, които купуват в полза на своята дъщеря Z/бенефициера/, апартамент находящ се на.....................
И не разбирам dimist, който не иска да вечеря у дома. Благодарение на "такива" адвокати разводът трае ....доста време. Баща ми ми е купил имот, който е редно да остане само на сина ми(все пак ми е родна кръв, за разлика от съпруга).
Както и да е и аз не бих искала да храня такива:))
nevvy
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 14:45

Госпожо, синът Ви е кръв, но е кръв и със съпруга Ви,този , който вие сте избрали.
и тъй като според Семейният кодекс, бракът се крепи на уважението, разбирателство , взаимопомощ и т.н., морално е, че след като Вие сте избрали определен човек за Ваш съпруг, в брак сте с него, той да получи и част от наследството Ви.
Ако не желаете-има развод.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот brymm » 09 Сеп 2009, 14:49

Баща ми ми е купил имот, който е редно да остане само на сина ми(все пак ми е родна кръв, за разлика от съпруга).

Ми не, отникъде не следва, че е редно да се прави разлика кой Ви е купил имота на Вас. :oops: При наследяване няма никакво значение как, кога и т.н. наследодателят (т.е. Вие един ден) е придобил имота си. И това е нормално. Може дори да го е придобил на части по няколко различни способа от няколко различни собственици. Нито пък има значение как на свой ред са го придобили хората, от които наследодателят го е придобил, нито пък онези, от които тези хора са го придобили... и така назад по веригата.
Може след години например да се окаже (не Ви го пожелавам, разбира се!), че съпругът Ви е доживял до сто години и е надживял сина си - и тогава ли ще кажете, че не е редно имотът на сина Ви да бъде наследен от неговия собствен баща, защото този баща няма никаква връзка с Вашия баща, който някога си е купил за Вас имота? Същото е.
Ако възразявате въобще срещу идеята съпрузите да наследяват - това е друго. :wink:
brymm
Потребител

Назад към Имотни казуси