начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Деактуване на имот - държавна собственост

Казуси за недвижими имоти

Деактуване на имот - държавна собственост

Мнениеот trainoneznaesht » 11 Авг 2009, 11:13

Здравейте колеги! Пиша своя въпрос с надеждата някой да се отзове. :) Интересува ме, ако имот, който е бил държавна собственост, след което е деактуван в полза на собствениците , след което е продаден, актът, с който се удостоверява факта, че имотът вече не е държавна собственост остава ли в сила и за приобретателите ( новите собственици ), или накратко- първите собственици имат удостоверение за деактуван имот, следващите такива трябва ли отново да подадат заявление за установяване на този факт? Благодаря предварително на всеки, който изкаже компетентно мнение, с което да ми помогне. :) Лек ден на всички!
trainoneznaesht
Младши потребител

Re: Деактуване на имот - държавна собственост

Мнениеот Standbay » 11 Авг 2009, 11:41

trainoneznaesht написа:....първите собственици имат удостоверение за деактуван имот, следващите такива трябва ли отново да подадат заявление за установяване на този факт? ....

Не!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот obshtinarka » 11 Авг 2009, 14:40

Здравейте!
Деактуването на държавен имот е процедура, чиято същност е отписването от актовите книги за държавна собственост на конкретният имот.Държавата удостоверява правото си на собственост именно чрез актовете за държавна собственост(както лицата удостоверяват същото чрез нотариален акт например).Тоест Актът за държавна собственост е ДОКУМЕНТ ЗА СОБСТВЕНОСТ!
[b]Следователно деактуването е обратната процедура-в резултат на нея държавата престава да бъде собственик на имота.
Закон за държавната собственост:Чл. 78. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имоти, неправилно актувани като държавна собственост, както и имоти, основанието за актуване на които е отпаднало, се отписват от актовите книги със заповед на областния управител и се предават на собственика. Промяната на собствеността подлежи на вписване.
Деактуването представлява смяна на собствеността-от държавна в някаква друга (частна, общинска), следователно веднъж престанала да има характеристиките на държавна, собствеността не може да стане отново такава без да са изпълнени в Закона процедури за това (сделка някаква например).
Така, че и моят отговор е НЕ!
НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛА ПОЛЕЗНА.
obshtinarka
Младши потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 11 Авг 2009, 15:41

Благодаря ви много колеги. Аз също си мислех така, но тъй като не съм убедена, а и не намерих законово основание да смятам обратното реших да приема, че няма необходимост от такива повторни действия.Бяхте ми полезни. Успехи ви желая занапред! :)
trainoneznaesht
Младши потребител

Назад към Имотни казуси