начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

може ли наемател да придобие собственост върху апартамента

Казуси за недвижими имоти

може ли наемател да придобие собственост върху апартамента

Мнениеот garfild35 » 01 Юли 2009, 15:03

Здравейте!Една позната ми каза ,че имало такъва случай и реших да попитам тук знаещите.Може ли наемател да придобие собственост върху апартамента ,който е наел над 10г,под предлог ,че се е грижил за собсвеността над 10г?Ако може някой да ми обясни,ще му бъда благодарен.
garfild35
Нов потребител

Re: може ли наемател да придобие собственост върху апартамента

Мнениеот REVOLUTION » 01 Юли 2009, 15:37

Не може.Собствеността се придобива по давност , чрез владение върху веща , продължило 10 год. или ако е добросъвестно-5 години.Наемателят обаче не владее веща , а я държи за собственика. :lol: Малко може странно да ви звучат термините , но.....Разбира се при евентуален спор , наемодателят трябва да докаже , че е предоставил ползването(фактическата власт) на веща , като представи договор за наем или ако последния е сключен в устна форма-разписки за платен наем , или поне свидетели.Наемателят от своя страна , може да започне да владее веща , като се превърне от държател във владелец , но трябва да манефестира това пред 3л.-например да заяви на наемодателя , че няма да плаща наем , защото счита веща за своя.От този момент , който също подлежи на доказване , започват да текат и сроковете , в последния пример-10 год.
Това накратко , ако има конкретен казус , се обърнете към колега адвокат!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот garfild35 » 01 Юли 2009, 15:41

Благодаря за бързия отговор!Няма конкретен казус.Просто една позната ми каза ,че имало такива случай,а аз имам един дългогодишен наемател.За това изпаднах в ужас.То в нашата страна какво ли не може да се случи....Поздрави!
garfild35
Нов потребител

Мнениеот dino6506 » 02 Юли 2009, 11:30

:D що бе може - ако например си го купи .... :D
dino6506
Потребител

Назад към Имотни казуси