Здравейте!Тъй като съм все още в началото на практиката си като юрист, а и нямам много опит в гражданското право, искам да се допитам до мнението на вас, колеги, относно следният казус:
При нас в кантората дойде притеснена клиентка, която обясни следното- През 2007 г. бабата на клиентката по майчина линия й дарява 2/3 от притежавания от нея недвижим имот.Клиентката се грижела сама за баба си, която имала две деца - майката на клиентката и починал син/ с наследници две деца/.Наскоро обаче познат на клиентката й обяснил, че ако нещо се случи с баба й, майката на клиентката и децата на починалия син на баба й, могат да искат разваляне на дарението с мотив, че им се накърнява запазената част.
Един от адвокатите в нашата кантора й обясни на клиентката, че няма от какво да се притеснява, но аз съм на друго мнение.Не е ли тук налице хипотезата в която децата на дарителя, техни низходящи или съпруга могат в 5 годишен срок от откриване на наследството да оспорят дарението поради накърняване на запазената част?
Колеги, ще бъда благодарен ако чуя и вашето мнение по въпроса!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРОБЛЕМ ПРИ ДАРЕНИЕ
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПРОБЛЕМ ПРИ ДАРЕНИЕ
А дали е накърнена запазената част , това ще се разбере един ден ,когато дарителката почине и се направи сметка на всичко което влиза в наследствената маса .
- donna
- Старши потребител
Прав сте, има основания за съмнение, дали няма да и се оспорва запазената част.
А всъщност, Вие видяхте ли нотариалния акт за дарението? Защото много често , договорът за издръжка и гледане също се нарича така и обратно. А както знаем , при него нещата са съвсем различни.
Успех в практиката!
А всъщност, Вие видяхте ли нотариалния акт за дарението? Защото много често , договорът за издръжка и гледане също се нарича така и обратно. А както знаем , при него нещата са съвсем различни.
Успех в практиката!
- sunrise
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|