начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ПЛАЩАНЕ ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ

Казуси за недвижими имоти

ПЛАЩАНЕ ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ

Мнениеот velinko777 » 04 Май 2008, 19:42

ПРЕДСТОЙ МИ ПРОДАЖБА НА АПАРТАМЕНТ. КУПУВАЧА МИ ПРЕДЛАГА ПЛАЩАНЕТО ДА СТАНЕ ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН : ПЪРВО ОТИВАМЕ ПРИ НОТАРИУС И ПОДПИСВАМЕ НОТ.АКТ И ТОЙ ОСТАВА ПРИ НЕГО, СЛЕД КОЕТО ОТИВАМЕ ДО БАНКАТА И ТОЙ МИ ПРЕХВЪРЛЯ ПО СМЕКА ПАРИТЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ВРЪЩАМЕ ПРИ НОТАРИУСА И КАЗВАМЕ,ЧЕ ПЛАЩАНЕТО Е ИЗВЪРШЕНО И ТОЙ(НОТАРИУСА) ПУСКА АКТА. ТОВА ОБИЧАЙНА ПРАКТИКА ЛИ Е ? НЕ МИ СЕ ИСКА ДА ОСТАНА ИЗЛЪГАН. ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ КАК ДА ИСКАМ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ПЛАЩАНЕТО.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ.
velinko777
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 04 Май 2008, 20:00

Прекрасно :-)
Отивате при Нотариуса да подготви нотариалниа акт.
Човека си го прави на данъчна оценка - 10 - 15 000 лв, след това отивате до банката и купувача ги ви превежда тези парички. Разбира се, вие подписвате нотариалния акт предварително, а после ще си го вземете, след като човека ви вкара договорените парички по НА във вашата сметка :wink:
Абсолютно всичко е честно и нормална практика :P
prnedev
Активен потребител

Мнениеот dora » 04 Май 2008, 23:00

Това е обичайният изпитан вариант. Открийте си сметка в подходящата банка предварително, макар и в друг град и клон на банката, за да не се бавите в деня на сделката. Внимавайте какво пише в нотариалния акт преди да подпишете, че понякога има неволни технически грешки в квадратура и др., които по-късно по-трудно ще се поправят.
dora
Младши потребител

Мнениеот dora » 04 Май 2008, 23:15

Препоръчвам скоро след продажбата да занесете копие от нотариалния акт (НА) в деловодството при данъчната служба и да го приложите към молба по образец, в която трябва да впишете и досегашния партиден номер на имота, за да не се води този имот повече на Ваше име и да не ви начисляват данък и такса за битови отпадъци всяка година, че и с лихви. Няколко поредни години им носих копие на НА от продажбата на един апартамент, но продължаваха да ме търсят всяка година за натрупали се сметки, дори ме заплашиха писмено с принудително изпълнение. Нещата се оправиха едва след като една данъчна инспекторка ми каза, че имало специални молби по образец в деловодството и трябвало да приложа копие от НА към такава молба. Новият собственик декларира придобития имот в данъчното, но не е зле и Вие профилактично да подадете гореспоменатата молба.
dora
Младши потребител

Назад към Имотни казуси