начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Промяна на предназначението на земеделски земи

Казуси за недвижими имоти

Промяна на предназначението на земеделски земи

Мнениеот dora » 03 Май 2008, 19:44

Как стои въпросът с процедурата по промяна на предназначението на земеделски земи (ППЗЗ) за неземеделски нужди, ако процедурата се финансира не от собственика (ако евентуално собственикът няма средства в брой за това, тъй като се касае за десетки хиляди евро), а от агенция за недвижими имоти (АНИ), която любезно и настоятелно предлага помощта си, за да се стигне до сделка при изискване на купувача за предварително урегулиране на имотите? Ако АНИ предложи да финансира процедурата, на какъв етап това се отразява в документи и какви? Нали собственикът (става въпрос за частна собственост) трябва да подава молба в общината, за да започне процедурата за ППЗЗ? Може ли това да стане чрез човек от финансиращата АНИ като пълномощник, или не е добра идеята? Къде в документите трябва да се види името на реалния клиент-купувач, на когото АНИ посредничи? Къде изобщо виждате ПОДВОДНИ КАМЪНИ в подобна сделка? На какъв етап в случая считате, че трябва да има предварителен договор и капаро и при какви условия? Какъв срок за приключване на процедурата за ППЗЗ трябва да се предвиди в предварителния договор (6, 9 и пр. месеца)?
Как да се защитят правата на собственика, който, като упълномощи за срок от 6-9 месеца някого да му ползва оригиналите на документите във връзка с процедурата и на основата на предварителен договор да изисква всякакви нови документи - скици и пр., а в разни договори по въпроса се споменава не само фирмата, ангажирана с ППЗЗ, но и посредническата фирма – АНИ, чак след 6-9 месеца може би ще разбере какви са предвидимите и непредвидими последици от тази авантюра,?
Колко често се случва в практиката АНИ да финансира процедура по ППЗЗ, като посредничи между "невидим" клиент и собственика?
Относно абревиатурата АНИ – използват я брокерите във форумите. Знам, че имотите са си недвижими и без това да се уточнява, ама нали АНИ държат така да ги наричат, макар и тавтологично...
Аз съм собственикът. Имам уговорени срещи след почивните дни в строителна фирма (с правен отдел), специализирана в ППЗЗ, както и с адвокат (след това, за да му покажа офертата на строителната фирма за договор), но искам дотогава да съм научила и обмислила някои възможности и рискове, така че поставям въпроса тук, разчитайки някой с опит в подобни случаи да ми подскажете за какво да внимавам. Говорих досега с няколко човека – адвокат, брокер, строителен инженер, но проблемът е многостранен, а всеки от тях вижда само част от него и остава на мене да сглобявам пъзела.
АНИ много държи да представлява и двете страни – продавач и купувач, така че нещата са порочни още оттук, но ако не приема варианта (направих плах опит) – няма да има сделка и това е.
Между другото, от АНИ въобще не ме питаха дали аз мога да платя процедурата по ППЗЗ, а направо ми предложиха, тъй като клиентът щял да купи мястото, ако е в регулация, да финансират процедурата. Въпросът за промяна на цената на имота след урегулирането му въобще не стои. След като те финансират, аз си получавам колкото за без регулация и се радвам, че сделката въобще е осъществена. Но това ми е първият сериозен клиент от години, така че не мога да не обмисля предложението с всичките въпросителни, които възникват.
Сигурно не звучи много смислено отстрани, но пред мене нещата стоят така.
Предварително благодаря за съветите, на които се надявам.
dora
Младши потребител

Назад към Имотни казуси