Колеги, ще съм много благодарен за малко помощ за един казус, тъй като тая материя не ми е от любимите.
Значи имаме парцел Х с двама съсобсвеници, притежаваци по 1/2 ид.ч. Преди близо 30 години, със съдебно решение /по чл. 32, ал. 2 от ЗС/ парцелът е разпределен за ползване както следва:
За съсобственик 1 - част от парцела с граници между точките АБВГ по предложен вариант от вещо лице
За съсобственик 2 - част от парцела с граници между точките БВДЕ по предложен вариант от вещо лице
Общо за двамата съсобственици - останалата част от процесния имот.
Т.е. от големия парцел има обособени две малки места за ползване на всеки един от съсобствениците, а останалата неразпределена част остава за общо ползване.
Въпросите ми са няколко:
1. Може ли в случая определените за ползване от съда места да бъдат придобити по давност, т.е. по чл. 79, ал.1 от ЗС. Реално местата са оградени и се ползват самостоятелно.
2. Ако отговорът е да, трябва ли така образуваните парцели да отговарят на изискванията на чл. 19 на ЗУТ /тъй като реално не отговарят/.
3. Последно, и пак ако отговорът на първия въпрос е да, допустимо ли е наследниците на починаля съсобственик да искат издаване на констативен нотариален акт за придобиране на парцела по давност.
Знам, че казусът звучи учебникарски, ама е житейски, освен това е личен и като такъв не ми се занимава особено с него, но няма как
Предварително благодаря!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Малко помощ за придобиване право на собственост по давност
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
1. Отоговорът на първият Ви въпрос е не. Те са разпределили ползването и основанието им затова е договора между тях. По Вашата логика и при договор за наем ще може да се придобива вещта.
2. На каквото и основание да се придобива един имот ,за да се обособи като такъв трябва да отговаря на изискванията на чл.19 ЗУТ.
3.Отоговорът на третия следва от първите два.
2. На каквото и основание да се придобива един имот ,за да се обособи като такъв трябва да отговаря на изискванията на чл.19 ЗУТ.
3.Отоговорът на третия следва от първите два.
- sunrise
- Активен потребител
1. Не може местата да бъдат придобити по давност, защото през периода, през който са ползвани има законова забрана да бъдат придобивани по давност както реални, така и идеални части от парцел/ имотът е парцел,т.е. в регулация, следователно ограничението на ЗТСУ/ 1973г. до 2001г./ за възможността да тече давностен срок през времетраене на ползването важи.
От 2001г. е възможно да се придобият по давност реално определени части от поземлен имот, но при спазване изискванията за лице и повърхност./чл.19 от ЗУТ/. Изключение - може и да няма такова лице и повърхност, но ако реалната част се присъединява към съседен имот по чл.17 от ЗУТ и остатъкът отговаря на изискванията на чл.19 от ЗУТ.
2. Ако беше възможно да се обособят нови парцели /УПИ/, изискването на чл.19 от ЗУТ може и да не бъде спазено ако в ПУП не е предвидено застрояване на съответният УПИ, както и в хипотезата на чл.19, ал.3 от ЗУТ.
3. Нотариусът би трябвало да направи отказ от издаване на НА, според мен.
От 2001г. е възможно да се придобият по давност реално определени части от поземлен имот, но при спазване изискванията за лице и повърхност./чл.19 от ЗУТ/. Изключение - може и да няма такова лице и повърхност, но ако реалната част се присъединява към съседен имот по чл.17 от ЗУТ и остатъкът отговаря на изискванията на чл.19 от ЗУТ.
2. Ако беше възможно да се обособят нови парцели /УПИ/, изискването на чл.19 от ЗУТ може и да не бъде спазено ако в ПУП не е предвидено застрояване на съответният УПИ, както и в хипотезата на чл.19, ал.3 от ЗУТ.
3. Нотариусът би трябвало да направи отказ от издаване на НА, според мен.
- ivanovna
- Младши потребител
ами да не гледаме на ползвателите само като такива. Те не само ползват имота, но и го владеят и то преди да си определят правото на ползване? Това владение годно ли е да ги направи собственици? Май това са въпросите!
- rosen.petrov
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|