начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Продажба в процес на изменение на ПУП

Казуси за недвижими имоти

Продажба в процес на изменение на ПУП

Мнениеот int13 » 22 Апр 2008, 09:37

Колеги дали според вас може да има някакъв риск за купувача, ако се извърши продажба на имот, който е в процес на изменение на ПУП? Тоест да се купи имота, но продавача да си довърши процедурата в общината по изменение на ПУП - става дума само за частично изменение на предназначението (от склад към склад + работилница).
int13
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Апр 2008, 09:38

Не мисля ...
Но защо продавача ще довършва процедурата?
inspectora
Активен потребител

Re: Продажба в процес на изменение на ПУП

Мнениеот Pink_Floyd » 22 Апр 2008, 09:56

int13 написа:процедурата в общината по изменение на ПУП - става дума само за частично изменение на предназначението (от склад към склад + работилница).

За да се промени "строежът" от склад към "склад+работилница", не се изисква промяна на предназначението на УПИ, т. е. регулационния план, който е вид ПУП, а застроителния план, също вид ПУП, който обаче не урежда предназначението на УПИ, а характера и степента на застрояване. Ако се продава само УПИ, сделката ще има годен предмет, като приобретателят на земята ще стане и собственик на изграденото, ако не е уговорено противното.
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот int13 » 22 Апр 2008, 09:58

ами, за да си поеме разходите ... и купувача да не си губи времето по-нататък. Ако имате друго нещо наум, моля да споделите :)

EDIT: Сега видях коментара на PinkFloyd. Ами самото УПИ се разделя на две по-малки УПИ-та. Проекта, който е изработил архитекта се казва "Проект ПУП-ПР", което ме навежда на мисълта, че се изменя именно регулацията?! Прав ли съм?

Ако се продаде имота както е сега по нот. акт. ще има едно УПИ, дали обаче ще може предишния собственик да си довърши процедурата или ще трябва новия да я довършва (или пък наново да я започне)?

Или пък ако се изчака новия собственик да завърши процедурата, при продажбата достатъчна ли ще е новата скица и стария нот.акт??
int13
Младши потребител

Мнениеот Melly » 25 Апр 2008, 18:22

int13 написа:ами, за да си поеме разходите ... и купувача да не си губи времето по-нататък. Ако имате друго нещо наум, моля да споделите :)

EDIT: Сега видях коментара на PinkFloyd. Ами самото УПИ се разделя на две по-малки УПИ-та. Проекта, който е изработил архитекта се казва "Проект ПУП-ПР", което ме навежда на мисълта, че се изменя именно регулацията?! Прав ли съм?

Ако се продаде имота както е сега по нот. акт. ще има едно УПИ, дали обаче ще може предишния собственик да си довърши процедурата или ще трябва новия да я довършва (или пък наново да я започне)?

Или пък ако се изчака новия собственик да завърши процедурата, при продажбата достатъчна ли ще е новата скица и стария нот.акт??

От казаното до тук разбрх, че Купувачът ще купува част от УПИ (по действащия ПУП), като идеята на Продавача е да се оформят 2 по-малки имота, та единия, в който се намира склада/работилница и др. да е за Купувача. Според скромното ми мнение стъпките следва да са: 1) Продажба на ид. части от УПИ +наличен сграден фонд, като в договора се опишат реално ползваните части - възниква съсобственост - 2) доброволна делба (със скица предложение от в.л. + становище на гл. архитект относно поделяемостта - чл.19 ЗУТ) - вписване в АВп, - 3) Проект за изменение на ПУП с ПР, и Заповед за отразяване изменението в кадастъра.
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Имотни казуси