Моля да ми отговорите следното, като предварително уточнявам, че все пак се консултирах с адвокат, но искам и други мнения...
Та на въпроса тази година изтичат 10 години от владеенето на имота ни на един от съседите, който като е купувал етажа си не е купил земята и той предприе процедура по придобиване по давност. Не случайно някой от т.нар. свидетели е уведомил един от наследниците на този имот и сега един от тях иска достъп до двора ни. Като капак се оказа, че същия няма друга адресна регистрация освен тази на адреса ни. Как да разрешим това кой има право съседа с давността или този с наследството?
ПП. Същия се оказа криминално проявен и се опитва да ни изнудва с този достъп и продажба на трети лица и т.н.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 03:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследник срещу собственик по давност?
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Това, че наследникът бил криминално проявен, не го лишава от собствеността му! Придобивна давност, както пишете, още не е изтекла. Освен това осъществяваното владение не може да бъде ТАЙНО. Освен това съм на мнение, че въобще не е имало владение, а СЪИЗВОЛНИ ДЕЙСТВИЯ. Съизволителните действия не водят до установяване на владение. Това са позволени действия. Ако вашият съсед има право на строеж/ собственост върху постройката, върху парцела на наследника, съседът може да извършва определени действия в този парцел, но те почиват именно на това негово право на правото на строеж/собственост върху постройката, не отменят владението на собственика на парцела. Съседът Ви просто упражнява признати му от закона възможности.
Така че, съседът да говори с наследника, да си иде при адвоката и да обсъдят възможността да бъде придобита собствеността върху земята по производен способ- продажба например. Наследникът не ви изнудва, ами е в правото си.
Ако не вярвате на мене и на адвоката си, задайте си въпроса- какво би станало с всички собственици, които продават само постройка, респективно право на строеж, което струва 90% от правото на пълна собственост. Очевидно, една сграда има по-дълъг живот от 10 години. По Вашата/ на съседът Ви логика, всички собственици трябва да бъдат ощетени с 10% от цената, защото са се навъдили ама много големи, хитри дяволи
Така че, съседът да говори с наследника, да си иде при адвоката и да обсъдят възможността да бъде придобита собствеността върху земята по производен способ- продажба например. Наследникът не ви изнудва, ами е в правото си.
Ако не вярвате на мене и на адвоката си, задайте си въпроса- какво би станало с всички собственици, които продават само постройка, респективно право на строеж, което струва 90% от правото на пълна собственост. Очевидно, една сграда има по-дълъг живот от 10 години. По Вашата/ на съседът Ви логика, всички собственици трябва да бъдат ощетени с 10% от цената, защото са се навъдили ама много големи, хитри дяволи
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Сърдечни благодарности за отговора. Не искам да оспорвам ничие право, но наистина въпроса е болезнен за мен, защото наследникът идва в имота ми и си забива колчета и иска да изхвърли моите вещи /маса, столове, детско колело/ от заграденото място. Наистина имам проблем с човек дето не разбира, че реален и идеален дял/част са нещо съвсем различно и де факто ми пречи аз да си ползвам имота. Тона м/у тях е вече нарушен до степен заплахи и жалба в районното, а аз съм също страна. Да ангажирам трети адвокат удачно ли е?
- tomata2003
- Нов потребител
Идеята е добра. Идете поне на една консултация с всички документи, за да се види какви точно е записано там. Има значение. Успех!
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|