начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Срокове по чл.4 ЗВСНОИ по ЗТСУ и др. и § 2 ЗОСОИ

Казуси за недвижими имоти

Срокове по чл.4 ЗВСНОИ по ЗТСУ и др. и § 2 ЗОСОИ

Мнениеот rosi_i » 15 Апр 2008, 15:27

Колеги, съгласно чл.4 от ЗВСНОИ по ЗТСУ правоимащите могат да претендират отмяна на отчуждаването на недвижими имоти по този закон в 6-месечен преклузивен срок от влизането на закона в сила, който е изтекъл през август 1992 г.
Същевременно с § 2 от ПРЗ на ЗОСОИ е предоставена нова възможност и нов 6-месечен срок за предявяване на отмяна от лица, пропуснали първия срок, който от своя страна е изтекъл на 21.05.1998 г.
Въпросът ми е дали ви е известно тези срокове да са възстановявани с други последващи нормативни актове?
В конкретния казус ми е предоставена Заповед на кмета на СО за отмяна на отчуждаване от 2004 г., издадена по искане на правоимащите от 24.10.2003 г. Единият вариант, за да бъде допустимо искането и съответно заповедта, е да има предходен обжалван и отменен отказ с влязло в сила решение на съда - в този случай заповедта би била издадена в изпълнение на решението. Засега нямам такава информация, но ще я проверя при първа възможност. Струва ми се почти невъзможна в случая хипотеза, защото не би имало ново искане от такава късна дата, а кметът би се произнесъл по старото, предявено в срок.
Другият вариант е отново да са възстановявани посочените срокове, което да съм пропуснала.
Ще съм благодарна на колегите, които се включат!
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 15 Апр 2008, 20:17

Благодаря, за него и аз се информирах. Все още съм в неведение за причината, поради която молбата е подадена едва през 2003 г., а компетентният орган я е приел като допустима и се е произнесъл положително. Проверявам всичко назад във времето, чак до далечната 1952 г., доколкото ми е възможно,защото при тези непрекъснато променяни реституционни закони и съдебна практика по тях, сюрпризи не са изключени.
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 16 Апр 2008, 08:51

Клиент има намерение да купува имота, който е възстановен. От една страна предоставените ми документи са редовни, така да се каже от външна страна - влязла в сила заповед на кмета на СО, скица, в която е удостоверена идентичността на имота, който при отчуждаването е имал различен пл.номер, стар нотариален акт. В стария нотариален акт, който е издаден въз основа на давностно владение, продължило 25 години, са признати за собственици двама братя. В НА фигурират два имота с различна площ в същата местност(без номера са). Площта и на двата е значително по-голяма от площта на сегашния имот. Вероятно е да са правили делба, за което още нямам данни. Не разполагам и със стара скица и отчуждителната заповед. Искането за отмяна на отчуждаването е подадено и удовлетворено в полза на наследниците само на единия брат. Искам да съм сигурна, че назад във времето няма да се намерят основания за нищожност или предпоставки за спорове с другия клон (ако не са им уредени отношенията чрез по-ранна делба), тъй като в реституционното производство по този закон молбата за отмяна трябва да се подаде от всички наследници, а не както е в произв. по ЗСПЗЗ - от един, а останалите се ползват. Много дълго стана, но се надявам да е разбираемо. Още не съм изпила кафеварката си :)
rosi_i
Потребител

Назад към Имотни казуси