Здравейте добри хора, моля за компетентен съвет преди да потърся помощ от адвокат. Може някой да е имал проблем подобен на моя и да сподели горчив опит.
Проблема е следният. Къща с трима наследници, аз, леля ми и чичо ми. След смъртта на баща ми си подадох декларация в данъчното, законно 1/3 от къщата е моя, имам удостоверение за наследници, декларирал съм я и си плащам данъците. Къщата ми е на село и я посещавам по няколко пъти месечно. Оказа се, че мой братовчед, на който сме разрешили да ползва едната стая от къщата я придобива по давност и има нотариален акт и скица. Аз ползвам и се грижа за тази къща, както казах всяка седмица събота и неделя съм там и си плащам данъци. Как да постъпя? Как да си върна имота? Та той си е мой? То по тази логика, мога да намеря няколко свидетели и да придобия веднага частен имот по давност? Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата!!!
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата
BukToP_CyBoPoB написа:Здравейте добри хора, моля за компетентен съвет преди да потърся помощ от адвокат. Може някой да е имал проблем подобен на моя и да сподели горчив опит.
Проблема е следният. Къща с трима наследници, аз, леля ми и чичо ми. След смъртта на баща ми си подадох декларация в данъчното, законно 1/3 от къщата е моя, имам удостоверение за наследници, декларирал съм я и си плащам данъците. Къщата ми е на село и я посещавам по няколко пъти месечно. Оказа се, че мой братовчед, на който сме разрешили да ползва едната стая от къщата я придобива по давност и има нотариален акт и скица. Аз ползвам и се грижа за тази къща, както казах всяка седмица събота и неделя съм там и си плащам данъци. Как да постъпя? Как да си върна имота? Та той си е мой? То по тази логика, мога да намеря няколко свидетели и да придобия веднага частен имот по давност? Благодаря Ви предварително.
Трябва да подадете иск в съда.
- donna
- Старши потребител
Re: Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата
donna написа:
Трябва да подадете иск в съда.
Колежката е 200 % права.Следва да се заведе иск в съда.
Тъй като имота Ви е в съсобственост следва да се предяви установителен иск.Съда ще признае правата ви на съсобственик и ще отмени констативката.
Но се подгответе за делото с аргументирани гласни и писмени докзаателства.
- sarbijanac
- Активен потребител
Благодаря Ви, още един въпрос, къщата може ли да бъде ипотекирана или продадена докато има заведено дело?
- BukToP_CyBoPoB
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|