Здравейте,
Обръщам се с един много сложен въпрос: баща ми е собственик на апартамент ( от общо 3 апартамента) и 1/3 от парцел с обща площ 292кв.м. В парцела има построени гаражи със съответните разрешителни. През 1999г. обаче баща ми и чичо ми ( притежава апартамент и също 1/3 от парцела) построяват върху гаражите сграда на два етажа с мансарда. За построяването на сградата няма разрешение и документи ( стоежа е незаконен). Разстоянието межу двете сгради в парцела е около 6м.
От тогава до сега нищо не е предприето за узаконяването на сградата. През 2004г. баща ми има получено писмо от общината с което му искат да представи документи за новата сграда, но той ги няма и нищо не е предприел.
Може ли да се направи нещо ? Могат ли да ни принудят да съборим сградата?
Което направих досега, е че извадих скица на парцела, но там незаконата сграда е отбелязана като две отделни сгради (върху всеки от гаражите)??
Моля за помощ
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Узаконяване ???? Моля за помощ
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Надявам се някой да се сети за задоволителен за Вас изход, защото аз не виждам. Имаше един период, в който можеше да се узаконяват незаконни постройки, но той изтече в началото на 2004 г. Ако сте декларирали имота до м. юли 2001 г., можете да си извадите удостоверение за търпимост. Ако не сте направили това, строежът е незаконен и може да бъде премахнат.
- system
- Активен потребител
Деклариране на имота мисля че няма , защото доколкото знам не са плащани данъци за него.
Иначе се консултирах с адвокат и каза, че може да се издаде нотариален акт при следната процедура викат се двама свидетели (съседи, които потвърждават собствеността на имота) и въз основа на това може да се издаде нотариален акт.
????
Това обаче май не го прави законен нали?
Иначе се консултирах с адвокат и каза, че може да се издаде нотариален акт при следната процедура викат се двама свидетели (съседи, които потвърждават собствеността на имота) и въз основа на това може да се издаде нотариален акт.
????
Това обаче май не го прави законен нали?
- mareto79
- Нов потребител
Единственият законен изход е премахването на незоканния строеж, след което изготвяне и одобряване на инвестиционен проект от гл. архитект и издаване въз основа на него на разрешение за строеж.
- oho_boho
- Потребител
незаконни строежи извършени до влизането в сила на ЗУТ подлежат на узаконяване, ако са декларирани като такива в Общината в срок до 26 януари 2001 /ако не се лъжа за датата / и ако се вместват в ПУП-а на имота . за да минат по параграфа ' търпими' трябва да са единственото ви жилище, да нямате собственост другаде и все пак зависи от преценката на съда. Общината няма основание да узакони тия два етажа + мансарда.
подлежите на събаряне. ще ви дадат 6 месечен срок, да я съборите сами, след това ще я съборят за ваша сметка и ще ви осъдят . друг вариант няма. не е каша това, а умишлено незаконно строителство- ако мине. след като гаражите са били строени с разрешителни, значи че баща ви много добре е знаел реда . защо е строил незаконно - питайте него.
какви свидетели за доказване на собствеността , незаконното строителство не е наследствен имот , за който липсва нотариален акт или някакъв спор или земеделски земи одържавени преди години . кой е този адвокат, който ви дава такива съвети ... във вашия случай тия съвети за НЕПРИЛОЖИМИ. в ЗУТ ясно е казано кои незаконни строежи могат да се узаконяват и кои- не. ако търсите чудеса - те са само приказките.
подлежите на събаряне. ще ви дадат 6 месечен срок, да я съборите сами, след това ще я съборят за ваша сметка и ще ви осъдят . друг вариант няма. не е каша това, а умишлено незаконно строителство- ако мине. след като гаражите са били строени с разрешителни, значи че баща ви много добре е знаел реда . защо е строил незаконно - питайте него.
какви свидетели за доказване на собствеността , незаконното строителство не е наследствен имот , за който липсва нотариален акт или някакъв спор или земеделски земи одържавени преди години . кой е този адвокат, който ви дава такива съвети ... във вашия случай тия съвети за НЕПРИЛОЖИМИ. в ЗУТ ясно е казано кои незаконни строежи могат да се узаконяват и кои- не. ако търсите чудеса - те са само приказките.
- tany_ivanova
- Потребител
tany_ivanova написа: .... ако търсите чудеса - те са само приказките.
Удостоверение за търпимост се издава от главния архитект на общината при една твърде сложна ( за лаици) процедура. А съда няма нищо общо с това , за да го намесвате !
А и най-добре е да си гледате счетоводството
mareto79 , позицията Ви за директно спасение на построеното е ... неспасяема.
Строежът си е незаконен и неузаконяем.
отново ли ще ми обяснявате за процедурите. понеже аз не съм се срещала с главния архитект на общината и не ми е обяснявал . ако бяхте прочели малко съдебна практика по въпроса , щяхте да прочетете , че има казуси за търпимост на строеж , за които се е прозинасял съда. срещнах няколко случая в решения на ВКС , тъй като четох решенията наред - не си записах номерата на делата, понеже не ме касаят . срещнах и доста смешни от моя гледна точка случаи - да се чуди човек как може за дреболии хора да стигат до ВКС . моят строеж е търпим и деклариран , както и процедурите в общината не ме притесняват изобщо. като цяло с общината нямам проблеми никакви - обясняват ми всичко, за което питам - иначе ще ги съдя , имам основание . на същото положение са и РДНСК .
за казуса на питащата - строежът на баща й е неспасяем . вече го написах.
за счетоводството - гледам си го , то ми е най-малия проблем.
- tany_ivanova
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|