- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
договор за заем
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
договор за заем
как мислите, има ли юридическа стойност споразумение по договор за заем с което страните се споразумяват, че за обезпечение на вземането на ''лицето а'' е прехвърлил на'' лицето б'' недвижим имот и при издължаване на цялата сума по заема имотът ще бъде прехвърлен обратно. самото прехвърляне е без никакви тежести. какво може да търси ''лицето а'' ако тази уговорка не е спазена? обезщетение? може ли да се търси нак. отг?
- iwo_lazarow
- Нов потребител
Със сигурност има юридическа стойност. Аз лично си мисля че би било добре ако може да се счете за предварителен договор за продажба с цел да се обяви за окончателен. Въпреки че в случая едва ли ще стане. Може да се търси обезщетение по гражданскоправен ред. Всеки случай не мога да разбера защо хората правят такива работи вместо обикновена ипотека?!?!
- karelia79
- Потребител
тази "схема" си е чиста продажба с уговорка за обратно изкупуване ... вижте си уредбата кога ще е действителна и кога няма да е ...
(това, че го начичате "заем с уговорката ..." не е от значение за правната квалификация ако се стигне до съд)
П.П.: ако не сте юрист си "наемете" такъв да ви обясни и евентуално реализира такава сделка ... че ще си "изпатите" ...
(това, че го начичате "заем с уговорката ..." не е от значение за правната квалификация ако се стигне до съд)
П.П.: ако не сте юрист си "наемете" такъв да ви обясни и евентуално реализира такава сделка ... че ще си "изпатите" ...
- inspectora
- Активен потребител
Лицето"а" следва да предяви установителен иск за прогласяване на нищожност на продажбата, съединен с иск за предаване на владението, в случай че не владее имота. Това е класическата схема, при която за обезпечаване на вземането на кредитора по договор за заем, се уговаря прехвърляне на собственост върху недв. имот. Тази уговорка е недействителна - чл.152 ЗЗД и продажбата като привидна сделка се явява нищожна - чл.26, ал.2 ЗЗД.
Но за да получи лицето"а" съдебна защита и си върне собствеността върху имота, ви е необходим адвокат.
Имате шанс, но не действайте сам............... Съветът ми е най-добронамерен.
Но за да получи лицето"а" съдебна защита и си върне собствеността върху имота, ви е необходим адвокат.
Имате шанс, но не действайте сам............... Съветът ми е най-добронамерен.
-
Melly - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|