- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отново за строежа срещу обезщетение?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
отново за строежа срещу обезщетение?
Колеги, имам следния проблем. Предстои ми сключването на предварителен договор за отстъпване право на строеж срещу обезещетение. Клиентът иска в договора обезщетението да е описано без да е упоменат процент от РЗП, т.е. примерно апартамент еди колко си кв.м. на еди кой си етаж... Знам че в практиката масово обектите се упоменават като процент от РЗП. Мисълта ми е дали това би могло да е потенциален проблем и в каква връзка? Благодаря предварително!
- karelia79
- Потребител
Може да се опишат и конкретно индивидуалните обекти, за които се запазва правото на строеж и които след построяването на сградата ще останат в изключителна собственост на учредителите, но това е в случай, че вече има одобрен проект, което към настоящия момент се съмнявам да е факт. Обикновено се пристъпва към проектиране след сключване на предварителния договор. Много Ви е малко инфото. Какви са мотивите на клиента Ви и как той преценява квадратура на имотите без проект?
- rosi_i
- Потребител
Имате ли вече одобрен от общината план? Ако е така, по-добре си опишете апартаментите и пак може да се пише"...или представляващи...% от РЗП на сградата".Ама нали знаете, че като го вземат срещу обезщетение се започва едно масово преустроъство, което вдига РЗП-то. Може би строителят не иска да е в 5 за да не се наложи да обезщетява с още обекти в сградата.Най-масов сручай -тавански складов етаж , става жилищен.
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте колега,
Хубаво е да се опише % от РЗП, както и да се индивидуализират самостоятелните обекти в сградата, в случай че имате одобрен проект, но всичко зависи Вие от чия страна сте. Ако Вашият клиент е строителят, то по-добре е да се опишат само обектите, но ако сте от страната на учредителите на ПС в техен интерес е да се опише % от РЗП тъй като тръгват преустройства, като sunrise Ви е обърнала внимание и надстрояване на цели етажи. Аз дори имам такъв случай с надстрояване на две сгради.
Хубаво е да се опише % от РЗП, както и да се индивидуализират самостоятелните обекти в сградата, в случай че имате одобрен проект, но всичко зависи Вие от чия страна сте. Ако Вашият клиент е строителят, то по-добре е да се опишат само обектите, но ако сте от страната на учредителите на ПС в техен интерес е да се опише % от РЗП тъй като тръгват преустройства, като sunrise Ви е обърнала внимание и надстрояване на цели етажи. Аз дори имам такъв случай с надстрояване на две сгради.
- naska
- Младши потребител
Повечето да не кажа във всички предварителни договори за строителство срещу обещетение които съм виждала обещетението на собственика се пише в % от застроената площ , тъй като на този етап още няма и идеен архитектурен проект на сградата - в смисъл броя и квадратура на имотите в сградата . След това при учредяване и прехвърляне правото на строеж в НА се описват апартаментите , офиси, гаражи и т.н., които си е избрал собственика да го обещетите с тях .
Ако имате проект одобрен от Общината в предварителния договор може да опишете имотите, с които обещетявате собственика - проблем няма.
Въобще няма проблем какво ще пишете в тия договори, стига да го изпълните и да не стигате до съда. В съда само има значение какво пише в предварителния договор и след това в НА за прехвърляне право на строеж.
Ако имате проект одобрен от Общината в предварителния договор може да опишете имотите, с които обещетявате собственика - проблем няма.
Въобще няма проблем какво ще пишете в тия договори, стига да го изпълните и да не стигате до съда. В съда само има значение какво пише в предварителния договор и след това в НА за прехвърляне право на строеж.
- tany_ivanova
- Потребител
Re: отново за строежа срещу обезщетение?
karelia79 написа:Колеги, имам следния проблем. Предстои ми сключването на предварителен договор за отстъпване право на строеж срещу обезещетение. Клиентът иска в договора обезщетението да е описано без да е упоменат процент от РЗП, т.е. примерно апартамент еди колко си кв.м. на еди кой си етаж... Знам че в практиката масово обектите се упоменават като процент от РЗП. Мисълта ми е дали това би могло да е потенциален проблем и в каква връзка? Благодаря предварително!
Отдавна не съм се занимавал с учредяване на право на строеж срещу задължение за изграждане на имоти. Приемам, че клиентът Ви е и бъдещият строител. Спомням си от практиката, че ако в предварителният договор се запише и % от общото РЗП , а се упомене конкретно какъв апартамент ще се изгражда на учредителя, това е във вреда на Вашия клиент. Защото ако се запише например 100 кв. и едновременно - представляващи ххх% от общото РЗП, а утре се допусне да се изгради сграда с РЗП по-голямо отколкото клиентът Ви първоначално при преговорите е обяснявал на учредителите на правото на строеж, че смята да строи, това ще бъде за него проблем. Така, че той има някакво основание да иска това от Вас. Приемете го, няма проблем.
- kolman
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|