начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

замяна на идеални части от недвижими имоти

Казуси за недвижими имоти

замяна на идеални части от недвижими имоти

Мнениеот meritta » 24 Мар 2008, 10:55

Здравейте, колеги! Имам следния въпрос и ми се ще да разбера мнението ви: двама собственици притежават терени/имоти в едно землище, имат намерение да направят замяна на ИДЕАЛНИ ЧАСТИ от терените си, така че и възникне съсобственост между двамата за двата терена. И тъй като чл. 223 ЗЗД гласи: "Правилата за продажбата се прилагат съответно и при замяната, като всеки от заменителите се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава." не виждам пречка за това.
Какво е вашето мнение?
meritta
Младши потребител

Мнениеот moni_d » 24 Мар 2008, 14:54

къде виждате проблем в подобна сделка
moni_d
Потребител

Мнениеот meritta » 24 Мар 2008, 22:25

притеснението ми е породено от факта, че имотните казуси не са ми силата, занимавам се с тях от скоро, и установих, че понякога на практика нещата не се случват както са посочени на теория. И че много зависи от това в коя Служба по вписвания ще се вписва сделката /в Бургас например не ти вписват продажба на идеални части ако не си написал на колко кв.м. от площта се равняват/. В тази служба и с други странности се сблъсках- не вписват договорна ипотека ако нямаш данъчна оценка, издадена на името на ипотекарния кредитор като собственик на имота- няма как в един и същ ден да купиш имота и да учредиш ипотека в полза на банката, отпуснала ти кредит за закупуване на имота. Затова исках да чуя мнения по въпроса.
meritta
Младши потребител

Мнениеот naska » 25 Мар 2008, 12:49

meritta написа: много зависи от това в коя Служба по вписвания ще се вписва сделката /в Бургас ..........и с други странности се сблъсках- не вписват договорна ипотека ако нямаш данъчна оценка, издадена на името на ипотекарния кредитор като собственик на имота- .

....Не ми е известно въобще ипотекарния кредитор да става собственик на имота, върху който се учредява ипотека за обезпечение на вземането му, а още по малко да се иска и данъчна оценка на "негово име" :):):)
Ако сте колега ще го оттдам на техническа грешка и ще приема, че имате предвид снабдяване с данъчна оценка, издадена на името на "ипотекарния длъжник" при учредяване на договорна ипотека и то не само в Бургас....., което е нормално.
meritta написа:няма как в един и същ ден да купиш имота и да учредиш ипотека в полза на банката, отпуснала ти кредит за закупуване на имота. Затова исках да чуя мнения по въпроса.

Не няма. Трябва първо да станеш собственик, пък тогава да обременяваш собствеността си и за това е необходимо чисто технологично време да се впише първо актът за собственост.
А ако сте целяли отпускане на ипотечен кредит с цел закупуване можеше да се впише законна ипотека в полза на банката, а за вписването й върши работа и заверен препис от данъчната оценка на продавача Ви. Казвам го от опит от преди две седмици - от Бургас.
А за замяната правите си спокойно нот.акт за замяна - никаква пречка, а и вярвам можете да си пресметнете идеалните части на колко кв.м. се равняват.
След като толкова се притеснявате за тази замяна, съветвам Ви първо да посетите за консултация нотариуса, при който смятате да минавате.
Успех
naska
Младши потребител

Назад към Имотни казуси