начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

съсобственост на земя и постройка

Казуси за недвижими имоти

съсобственост на земя и постройка

Мнениеот jonka_r » 20 Мар 2008, 12:59

съсобственик съм на земя 1/2 ид част на която след протокол и разрешително за строеж е построена жилищна сграда, съсобственика също с разрешително за строеж и протокол е отлял основи и нищо повече в момента изявява претенции към построената сграда има ли такова право
Забележка: Строежа е започнат от баща му и разрешителното му и протокола са в мене, предполагам че той не знае че ги пазя и се опитва да ме изнудва
jonka_r
Нов потребител

Мнениеот ivanovna » 20 Мар 2008, 13:08

Той /другия съсобственик на земята/ не е единствен собственик на сградата.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот jonka_r » 20 Мар 2008, 13:29

Явно не съм се изразила точно, този съсобственик е съсобственик на земята, сградата е близнак от жил. сграда - неговия близнак от сградата е на ниво основи има ли право на претенции към изградената част тоест моя близнак от сградата
jonka_r
Нов потребител

Мнениеот izymena » 20 Мар 2008, 14:20

jonka_r написа:Явно не съм се изразила точно, този съсобственик е съсобственик на земята, сградата е близнак от жил. сграда - неговия близнак от сградата е на ниво основи има ли право на претенции към изградената част тоест моя близнак от сградата

Ще си позволя да го опиша по преживяни обстоятелства и с мои думи за което имам и решение от дело.
Първо сте в съсобственост,но май сте още сънаследници а не съсобственици.Изхождам от факта ,че тази залепена сграда е хоризонтална и с отделни жилища и входове.Което при подялба би било възможно да не сте съсобственици,а отделни собственици.
Имота ви е общ,вие си знаете ,че си имате идеални части,но е обща собственост все още и без неговото съгласие нямате право на строеж.Съвсем отделен е факта,че при подялба ако не можете да докажете ,че сградата е строена с ваши собствени средства,той получава половината от оценката на вещото лице върху целия имот.Тоест вие ще трябва да му изплатите при равни дялове,разликата на построеното.
Ако сте се поделили и имате решение,че тази сграда попада във вашия дял,то той вече при заварено положение на изградената сграда неможе да има никакви претенции.
izymena
Потребител

Мнениеот theinsider » 20 Мар 2008, 14:35

Ако няма учредено право на строеж в полза на някой от съсобствениците, то тогава всичко което е построено върху земята също е в режим на съсобственост.
theinsider
Потребител

Назад към Имотни казуси