Здравейте, търся адвокат от В. Търново, който се занимава с имотни казуси.
А питането ми е такова: Съсед на калкан не е съгласен със събарянето
на старата постройка и преизграждането и. Какво право има да спре събарянето и стоежа? И какви права имам аз?
За тези отзивчиви адвокати, които ми помогнаха в едно предно питане в този раздел на форума, става въпрос за същата къща. Използвам случая
да благодаря на ykovachev, насоките и публикациите му много ми помогнаха.
Благодаря предварително! И на г- н atakuvam също.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преизграждане на същ. жилищна постройка, несговорчив съсед
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Аз я карам малко на стари спомени, но ще се опитам да отговоря, дано не Ви заблудя. От значение за отговора е дали пастрайките "на калкан" са в един общ - на Вас и съседа Ви, поземлен имот или в два различни поземлени имоти. Ако са в един имот, тогава съседът Ви е заинтересувана страна и трябва да бъде уведомен за разрешението за строеж, съответно има право да го обжалва пред РДНСК. Ако сградитеу "на калкатк" са в два различни имота - при т. нар. "свързано" застрояване, тогава съседът не е заинтересувано лице. И ако подробният устройствен план, който е в сила, допуска свързано застрояване между двата имота, тогава съседът Ви не може да препятства строителството. Тук ме смущава текстът на чл. 21 ал. 5 от ЗУТ "Свързано ниско застрояване се допуска при съгласие на собствениците на съседните урегулирани поземлени имоти, в които се установява свързаното застрояване." Но предполагам, от този текст не се обхващат случаите, когато свързано застрояване е предвидено със самия действащ подробен устройствен план на града.
- system
- Активен потребител
Поземлените имоти са отделни, не става въпрос за съсобственост. Моята стара къща е застроена на границата на 2 ет. и на другата граница има едноетажна къща. Не зная това свързано ниско строителство ли е, между двете къщи е имало разстояние от 25 ст., което съседът през годините е използвал за да разшири стаята си. Това се вижда. Къщата е много стара, преди 1913 год. необитаема от няколко години, руши се сама. Имам проект за преизграждане, чакам съгласуване с НИПК и реших през това време да уведомя съседите и архитекта ме посъветва така. Но съседката на калкана, категорично отказа да разговаря с мен, единствено ме уведоми, че с нищо няма да се съгласи - нито да събарям, нито да строя.
Притеснението ми е - всички специалисти, архитект, техници в община ми говорят, че съседите трябва да са съгласни. От всичко това разбирам за техните права, а не съм наясно с моите и докъде стигат техните?
Притеснението ми е - всички специалисти, архитект, техници в община ми говорят, че съседите трябва да са съгласни. От всичко това разбирам за техните права, а не съм наясно с моите и докъде стигат техните?
- k_k_stoianova
- Младши потребител
Свързаното строителството, мисля че е предвидено в ПУП на града, става
въпрос за В.Търново, Варуша където парцелите са много малки и къщите са направо една върху друга.
въпрос за В.Търново, Варуша където парцелите са много малки и къщите са направо една върху друга.
- k_k_stoianova
- Младши потребител
По-голямият ви проблем е , че къщата е паметник на културата, отколкото , че съседите не са съгласни.Тях никой не ги пита.Когато ви се издаде разрешение за строеж то не трябва да им се обявява.До 2003г. съседите бахя т.нар. "заинтересовани страни" и им се обявяваше рарешението.Затова се бъркат хората, с които сте говорила, че трябва да ги питате.
Проблемът е, че в НИПК работят едни... как да се изразя по-меко... смотаняци и едва ли ще се навият да съборите старата сграда.Ще поискат да я възстановявате, но това е вече друга тема.
Ето ви отговор.На мен не ми трябват документи.
Проблемът е, че в НИПК работят едни... как да се изразя по-меко... смотаняци и едва ли ще се навият да съборите старата сграда.Ще поискат да я възстановявате, но това е вече друга тема.
Ето ви отговор.На мен не ми трябват документи.
- georgi07
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|