Здравейте,
Имам въпрос по който бих искал да ми кажете възможно ли е това.
Аз наследявам по вписано завещание част от поземлен имот (парцел в регулация). Нямам роднинска връзка с лицето което ми е оставило завещанието си. Завещаната от него част не накърнява запазената част на законния му наследник.
Законния наследник обаче претендира че е собственик на целия имот понеже бил владял имота повече от 10 години след смъртта на наследодателя, което наистина е така. Аз наистина чак сега (вече 13 години след смъртта на наследодателя) отворих завещанието и направих констатативен акт.
Понеже няма да се разберем с доброволна делба с наследника и най-вероятно ще се стигне до съдебна делба, искам да питам основателна ли е неговата претенция че е станал собственик по давност след повече от 10 години владение на имота. Той все пак не е направил констатативен акт за придобиване по давност понеже казва че се е смятал за собственик преди моето появяване.
Питам за да знам какво да очаквам ако се стигне до съдебна делба.
Благодаря предварително на всички.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобиване по давност на наследствена съсобственост
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Има една латинска сентенция: "Currit tempus contra desides et sui juris contemptores", т.е. "Времето не работи за нехайните и за ония, които не се грижат за собствените си права".
На въпроса: "Основателна ли е неговата претенция, че е станал собственик по давност след повече от 10 години владение на имота?", ВКС е отговорил по следния начин: "Изтичането на срока на придобиваната давност не води автоматично до възникване право на собственост в полза на владелеца на недвижими имот, тъй като тя не се прилага служебно, а е необходимо позоваване от него на изтичането й чрез предявяване на иск за собственост, възражение срещу предявен такъв иск или чрез снабдяване с нотариален акт за собственост издаден по обстоятелствена проверка въз основа на давностно владение." Освен това преди въпроса за съдебната делба, стои този за собствеността върху имота.
На въпроса: "Основателна ли е неговата претенция, че е станал собственик по давност след повече от 10 години владение на имота?", ВКС е отговорил по следния начин: "Изтичането на срока на придобиваната давност не води автоматично до възникване право на собственост в полза на владелеца на недвижими имот, тъй като тя не се прилага служебно, а е необходимо позоваване от него на изтичането й чрез предявяване на иск за собственост, възражение срещу предявен такъв иск или чрез снабдяване с нотариален акт за собственост издаден по обстоятелствена проверка въз основа на давностно владение." Освен това преди въпроса за съдебната делба, стои този за собствеността върху имота.
- bobka
- Младши потребител
Мерси БОБКА,
Напълно съм съгласен с латинската сентенция, но поради уважение към мъртвия наследодател, който ми беше голям приятел, аз не съм се интересувал от наследството - дори и доскоро не знаех какво ми е завещал.
Странно ми е това че тези законни наследници ХЕМ имат собственост като наследници, ХЕМ претендират за придобиване по давност върху същия имот.
Аз като инженер човек, нямам правното мислене, но ми се струва странно един имот да се притежава по два различни начина.
Едно е сигурно, че наследниците не са правили опит за придобиване по давност и не са си вадили констатативен акт за това, което е в синхрон с това което казваш за решението на ВКС.
Ако имате още мнения, ще очаквам с интерес.
Напълно съм съгласен с латинската сентенция, но поради уважение към мъртвия наследодател, който ми беше голям приятел, аз не съм се интересувал от наследството - дори и доскоро не знаех какво ми е завещал.
Странно ми е това че тези законни наследници ХЕМ имат собственост като наследници, ХЕМ претендират за придобиване по давност върху същия имот.
Аз като инженер човек, нямам правното мислене, но ми се струва странно един имот да се притежава по два различни начина.
Едно е сигурно, че наследниците не са правили опит за придобиване по давност и не са си вадили констатативен акт за това, което е в синхрон с това което казваш за решението на ВКС.
Ако имате още мнения, ще очаквам с интерес.
- velinpopov
- Нов потребител
БОБКА, можеш ли да ми дадеш линк или номер на това решение на ВКС за да го разгледам подробно и евнтуално да го представим на съда ако ще правим съдебна делба.
- velinpopov
- Нов потребител
Как се издирва завещание в София
Какъв е редът за издирване на завещание в София?
- rumilmar
- Младши потребител
Какъв е редът...
Моля, ако имате възможнос да ми отговорите.
Законен наследник съм и искам да разбера как мога да издиря има ли оставени завещания от наскоро починалите ми баща и леля. Но не знам какъв е редът. А и в София нотариусите са много.Може ли по Интернет и срещу ЕГН-то да ми се даде информация само дали има завещание, а след това на място да посетя съответния нотариус и да му представя личните си документи и Удостоверение за наследниците. Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако ме посъветвате!
Законен наследник съм и искам да разбера как мога да издиря има ли оставени завещания от наскоро починалите ми баща и леля. Но не знам какъв е редът. А и в София нотариусите са много.Може ли по Интернет и срещу ЕГН-то да ми се даде информация само дали има завещание, а след това на място да посетя съответния нотариус и да му представя личните си документи и Удостоверение за наследниците. Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако ме посъветвате!
- rumilmar
- Младши потребител
Какъв е редът...
Моля, ако имате възможност да ми отговорите.
- rumilmar
- Младши потребител
bobka написа:Има една латинска сентенция: "Currit tempus contra desides et sui juris contemptores", т.е. "Времето не работи за нехайните и за ония, които не се грижат за собствените си права".
Много красиво и изчерпателно!
А, на мен пък, ми звучи по - простият вариант - изтичането на срока за придобивна давност поражда едно потестативно право за придобиване на собственост за онзи, в полза на когото е изтекла давността.
- Martini_Bianco
- Младши потребител
въпросът не е от най-лесните но мисля ,че законния наследник би загубил евентуално съдебно дело.станали сте съсобственик по силата на завещание след смъртта на завещателя .предполага се ,че законния наследник не е знаел също за това завещание и е владял целия имот но владение има и обикновения ползвател или държател на имота.т.е. субективното намерение "да владее за себе си " срещу евентуален друг собственик за да се ползва придобивна давност не е съществувало и е нямало как да съществува поради незнанието за наличието на такъв съсобственик.съществува и правило ,че придобивна давност/срок срещу съсобственик не тече ако и последният да не владее или ползва имота- другият съсобственик е просто държател на чуждата част.а вие сте съсобственици от момента на смъртта на наследодателя от който момент завещанието действа.за съжаление не ми е известна съдебна практика по идентичен казус.
- geovan
- Потребител
Мерси много geovan,
Това което пишеш звучи доста логично - дано да е така защото вече със сигурност ще ходим на съдебна делба. С адвокат обсъдихме всички възможни варианти за тяхна стратегия и този за претенция за придобиване по давност също - но както казваш малко вероятно е съдът да я приеме.
Мерси пак.
Това което пишеш звучи доста логично - дано да е така защото вече със сигурност ще ходим на съдебна делба. С адвокат обсъдихме всички възможни варианти за тяхна стратегия и този за претенция за придобиване по давност също - но както казваш малко вероятно е съдът да я приеме.
Мерси пак.
- velinpopov
- Нов потребител
Ясно беше че ще ни трябва адвокат - това не съм го оспорвал. Само че както се оказва много пъти, различните адвокати имат различни способности - едни са добри, други калпави, едни имат опит с делби, други нямат. Така се оказа и с нашия адвокат - доста неща аз му ги подсказвам, други неща от тук вие ми подсказахте, трети от познати юристи ги измислихме и т.н. ...... та затова питах ТУК в форума, а вие не се сърдете....
- velinpopov
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|