начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Моля за помощ

Казуси за недвижими имоти

Моля за помощ

Мнениеот spom » 10 Фев 2008, 00:01

Здравейте, искам да Ви помоля за помощ и съвет.
Ходил съм при адвокат и затова не искам да помислите че хитрувам и не ми се дават пари, но случая е много заплетен и си притеснявам.
Майка ми и брат и са съсобственижи на етаж от къща. Преди няколко години предложихме на вуйчо ми да изкупи часта на майка, той отказа и тя започна дела за съдебна делба на имота. Докато продължаваше делото(което се проточи) тя сключи предварителен договор с купувач на нейната част от имота. Делото завърши с решение на съда имота да се обяви за публична продан. Вуйчо ми се уплаши че ще изгуби и неговата част и иска да купи целия имот. Купувача от предварителния договор пусна искова молба да изкупи по съдебен път дела на майка ми. Но от хуманна и човешка гледна точка майка ми иска бащиния имот да остане в ръцете на брат и ипоради тази причина се притисняваме, че купувача от предварителния договор ще придобие имота. Адвоката с който се колсутирахме каза , че ако съда отсъди правото на купувача да придобие имота то вуйчо ми има право в двумесечен срок да го купи от майка, което не ми стана много ясно. И купувача от предварителния договор може ли да придобие идеални части от имот без съгласието на другия съсобственик.
Благодаря Ви и извинявайте че беше дълго , но нямаше как да го обясня.
spom
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 10 Фев 2008, 13:23

Предварителният договор за продажба на идеална част от съсобственик, като продавач,в полза на трето лице, е валиден, и без съгласие на др.съсобственик, или предложение за изкупуване , при същите условия.
Продажба на идеална част от съсобственик без предлагане за изкупуване на др.съсобственик е действителна.Съсобственикът може да "изкупи" по правилата на чл.33 от З.Собств.
Съдът може да обяви за окончателен такъв предв.договор.В този случай, за изкупуващия съсобственик, правото на иск ще може да се упражни в 2 месечен срок от влизане на решението в сила.
Всички други подробности- пак с адвокат.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот spom » 18 Мар 2008, 21:07

Благодаря за помощта :)
Съдът реши да обяви за окончателен предварителния договор и майка ми има 2 седмици срок за обжалване.
По какъв начин вуйчо ми може да предяви иск да изкупи нейния дял докато решението на районния съд не е влезнало в сила?
И също не ми стана много ясно "В този случай, за изкупуващия съсобственик, правото на иск ще може да се упражни в 2 месечен срок от влизане на решението в сила." в какъв смисъл от влизане на решението в сила, нали с решението идеалната част става собственост на другия човек и по какъв начин в двумесечен срок ще се наруши това решение.
Може и да не съм се изказал ясно и моля да ме извините.
spom
Младши потребител

Назад към Имотни казуси