начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

чл.92 от Закона за собствеността

Казуси за недвижими имоти

чл.92 от Закона за собствеността

Мнениеот adriana07 » 07 Яну 2008, 19:50

Здравейте, ако има някой вещ по вещно право, ще съм му много благодарна ако ми помогне в решаването на следния казус:
става въпрос за един недвижим имот за който сградата е собственост на община, а земята след решение на съда на физическо лице. Въпроса е следния в случая може ли да се прилага чл.92 от Закона за собственосста след като Общината си има документ за собственост за сградата или възниква съсобственост за целия имот?
adriana07
Нов потребител

Мнениеот orleanski » 07 Яну 2008, 22:04

Няма място за приложение на чл. 92 ЗС.
Съгласно чл. 92 собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.
В случая е налице това "друго" и не става дума за един недвижим имот, както сте посочили, а има два обекта на правото на собственост. Общината е носител на правото на собственост върху сградата, а физическото лице - собственик на земята.
Поради това че правото на собственост върху всеки един от тези два обекта принадлежи на отделни лица, няма и съсобственост било върху земята, било върху сградата, тъй като общината не притежава идеални части от земята, а физическоо лице не притежава идаелни части от собствеността върху сградата.
orleanski
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 07 Яну 2008, 22:47

В унисон с казаното от колегата, мога да допълня, че щом Общината има акт за собственост, докато той не бъде оспорен по съдебен ред и евентуално отменен, попадате под разпоредбите на чл. 63 и сл. ЗС - Собственост върху постройка
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!!!

Мнениеот adriana07 » 08 Яну 2008, 15:34

Аз също предполагах, че случая не би трябвало да попада под разпоредбите на чл.92 от ЗС, но исках да чуя и др. мнение т.к. не съм юрист по професия, но работата ми, въпреки че е административна е пряко свързана с вещното право.
А за препратката към чл.63 от ЗС/Собственост върху постройка, отделно от земята под нея, може да се създаде и чрез доброволна делба/ ме притеснява тъй като вече стана ясно, че няма съсобственост на имот.
Но за да не ви притеснявам повече ще се потопя в дълбините на ЗОС-а и ЗС за да намеря "вратичката" за решаване на проблема :wink: .
Лека седмица желая на всички!!!
adriana07
Нов потребител

Назад към Имотни казуси