начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Възлага ли се недвижим имот на взискателя след втората прода

Казуси за недвижими имоти

Възлага ли се недвижим имот на взискателя след втората прода

Мнениеот Tadarakov » 11 Дек 2007, 16:38

Моля компетентни лица да ми отговорят- Възлага ли се недвижим имот на взискателя след втората продан, ако същата не се е състояла-не са се явили купувачи. Докъде се простира действито на израза "Втората продан се извършва по правилата на първата". Моя случай е такъв, аз очаквах имота да ми се възложи след втората продан, на която не се явиха купувачи- Държавен Съдия -изпълнител ми отказва.Ще почерпя, ако ми кажете как да постъпя за да взема имота.
Tadarakov
Нов потребител

Мнениеот RichterZR » 11 Дек 2007, 20:00

Отговора на Вашия въпрос според мен, е отрицателен - след втората публична продан недвижим имот НЕ СЕ възлага на взискателя. В тази насока има и съдебна практика, вследствие обжалване действията на ДСИ. Аз имах идентичен случай в практиката си на държавен съдебен изпълнител - по едно изпълнително дело се проведе публична продан на недвижим имот - къща, на която не се явиха купувачи. След 6 месеца се проведе втора публична продан, на която също не се явиха купувачи. На следващия ден, след приключване на проданта, съставих протокол за нестанала публична продан по чл. 380, ал. 1 от ГПК и на основание чл. 382, ал. 2 изречение трето освободих имота от изпълнение и изпратих писмо до съдията по вписванията за заличаване на наложената възбрана. Естествено, взискателят обжалва това изпълнително действие и изпълнителното дело отиде в Окръжен съд. Окръжен съд отхвърли жалбата на взискателя и потвърди извършеното от мен действие.
Израза "Новата продан се извършва по правилата за първата продан", се отнася за извършването на самата продан. Тези правила се съдържат в чл. 376 - 380 от ГПК. Публичната продан приключва с отварянето на пликовете и съставянето на протокола по чл. 380, ал. 1 от ГПК. Възлагането / било то на купувач, или на взискател по реда на чл. 382, ал. 1 ГПК/ е следващото изпълнително действие, което ДСИ предприема. Разпоредбата, която Вие цитирате, се отнася именно до провеждането на проданта, но не и до действията след приключване на втората публична продан, те се подчиняват на правилото, въведено от чл. 382, ал. 2 от ГПК.
Ето какво може да направите в случая: Веднага след освобождаването на имота от изпълнение пуснете молба и поискайте ново налагане на възбрана, извършване на опис, оценка и публична продан. Това означава, че ще се извърши нова процедура и тази продан ще бъде първа продан по смисъла на ГПК. Тъй като сигурно отново няма да има кандидати, а както виждам, вие искате имота, от тук нататък имате два варианта:
1. Може да поискате възлагане след края на проданта на осн. чл. 382, ал. 1 от ГПК. Това става след като Ви се изпрати съобщение от ДСИ, в 7 дневен срок.
2. Може да не поискате възлагане, а да изчакате втората продан и да се включите като наддавач в нея. Така ще наддавате над цена, равна на 80 % от оценката и ще може да купите имота по - евтино, отколкото ще Ви струва при възлагането, тъй като ще ви се приспадне вземането от цената на имота и според случая ще довнесете някаква част, а ако вземането ви е по - голямо от цената на имота, дори няма да се наложи да довнасяте.
Тоест, в случая не се е случило нещо непоправимо. Освен това, за да няма купувачи, най - вероятно оценката е била прекалено висока, сега може да разговаряте с вещото лице, да даде по - ниска, и може дори да се появят купувачи. Пожелавам ви успех.
...и да идеш при левитските свещеници и при онзи, който ще бъде съдия в онова време, и да ги попиташ; и те ще ти кажат решението на съда.
Второзаконие 17:9
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот RichterZR » 12 Дек 2007, 19:21

Тази тема се дублира, чак сега видях...
...и да идеш при левитските свещеници и при онзи, който ще бъде съдия в онова време, и да ги попиташ; и те ще ти кажат решението на съда.
Второзаконие 17:9
RichterZR
Младши потребител

Назад към Имотни казуси