начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Разваляне на дарение

Казуси за недвижими имоти

Разваляне на дарение

Мнениеот barda » 11 Дек 2007, 13:21

Майка ми и баща ми са дарили през 1997 г. апартамента си на брат ми срещу право на ползване без аз да знам. През 2006 г. брат ми умира от инфаркт внезапно на 34 г. Той има съпруга и дъщеря и те са наследници. Родителите ми не се разбрират със снаха ми и искаха да развалят дарението. Тя им каза, че това си е нейн наследствен апартамент и ще си прави каквото си иска с него. Родителите ми искат да си сложат край на живота и аз съм силно обезпокоена. Питали са адвокат и той им е казал, че е почти невъзможно да се развали дарението. Баща ми е инвалид и са с минимални пенсии. И сега всичко на мойта глава. Ще Ви бъда благодарна за всякакви съвети!
barda
Нов потребител

Мнениеот sylvie » 11 Дек 2007, 16:06

а вие всъщност какво искате да разберете: дали може да се развали дарението или дали родителите ви могат да ползват жилището?
sylvie
Младши потребител

Разваляне на дарение

Мнениеот barda » 12 Дек 2007, 12:01

Знам, че могат да си ползват жилището докато са живи.
И още много неща съм научила от Интернет, сигурно повече, отколкото някой адвокат, който не се занимава точно с вещно право.
Счетоводител съм и очаквах малко по-човешко отношение от Вашата гилдия. Консултирала съм се и с адвокати. Знам, че безплатен обяд няма. Известно ми е, че:
С договора за дарение, дарителят отстъпва веднага и безвъзмездно на дарения недвижим имот, движима вещ, суми, наследствен дял или вземане. Той е едностранен договор, уреден в чл. 225 ЗЗД.
Дареният получава някакво имущество, без да дължи нищо насреща. Всяко физическо или юридическо лице може да дарява, както и да бъде дарявано, с изключение на малолетните и непълнолетните, които не могат да се разпореждат безвъзмездно с имуществото си.
Подобно на продажбата и замяната, договорът за дарение прехвърля собствеността от едно лице на друго.Дарението на недвижими имоти се извършва с нотариален акт. Движимите вещи е достатъчно да бъдат предадени на дарения, а тогава, когато не са предадени – договорът следва да е писмен, с нотариална заверка на подписите.
Дарението не произвежда действие, ако има за предмет несъществуваща към момента вещ (бъдеща вещ е очакваното, но неоткрито наследство). Недействително ще бъде дарението и ако мотивите, поради които е направено противоречат на закона или на добрите нрави. Същото важи и за даренията, при които предвидените в договора условия или тежести са невъзможни за изпълнение от дарения.
Дарението е договор и не може да бъде отменен лесно. Предвидени са специални хипотези, които водят до разваляне на договора и те са, когато дареният:
• умишлено убие или се опита да убие дарителя, негов съпруг или дете, или е съучастник в такова престъпление;
• набеди дарителя, че е извършил престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от 3 години;
• откаже да даде на дарителя издръжка, от която последният се нуждае.
Искът за отмяна на дарението трябва да бъде подаден пред Районния съд по местонахождение на имота в едногодишен срок, откогато на дарителя е станало известно някое от тези основания. За първите два случая следва да има и влязла в сила присъда по отношение на дарения. За последния случай дарителят следва да предяви иск срещу дарения, който да бъде осъден да дава необходимата издръжка и да не изпълнява това си задължение. Кръгът на лицата, дължащи издръжка е ограничен от закона – родители на децата си до определена възраст, бивши съпрузи и низходящите на възходящите си.
В практиката до отмяна на дарение се стига, когато то накърнява запазената част от наследството и то от децата, съпруга или родителите на дарителя. Законодателят не е предвидил възможност за обезнаследяване на който и да е от горния кръг наследници. Когато наследодателят е дарил цялото си имущество или конкретен обект само на един от тези наследници, останалите имат право след смъртта му да поискат от съда възстановяване на част от дареното имущество в своя полза, като частта се изчислява в зависимост от родствените отношения по реда на Закона за наследството.
Дарената вещ или недвижим имот става изключителна собственост на дарителя, като те не стават част от семейната имуществена общност, ако последния е семеен. И още много неща...
Просто, мислех, че нещо ми убягва, по-простата причина, че разговарях с двама адвокати по вещно право и те нищо ново не ми казаха. Знам, че това е много труден за спечелване казус!
И като не можете да ми отговорите, ако обичате не ме плюйте!
barda
Нов потребител

Мнениеот dirdri » 12 Дек 2007, 12:21

Не мога да Ви разбера-родителите ви искат да си сложат край на живота ,защото дарения от тях апартамент остава за тяхната внучка-която също е наследница на вашия брат?
dirdri
Младши потребител

Разваляне на дарение

Мнениеот barda » 12 Дек 2007, 12:28

Те искаха да развалят дарението доброволно и жилището да остане само на внучката им, но майка й не се съгласява и непрекъснато ги тормози.
barda
Нов потребител

Мнениеот portokal » 12 Дек 2007, 14:27

Или задаващата въпроса я стяга чепика , че имотът не е ЗА НЕЯ ?

Малко ли е? Тя е дете на дарителите точно колкото и брат и. Ако не е получила нещо подобно и тя - напълно я разбирам и подкрепям.
Е, ако целта на питащата е апартаментът да принадлежи на внучето, вместо на снахата - особен проблем наистина няма.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот system » 12 Дек 2007, 15:51

Добре, barda, да обобщим: ако не е налице някоя от хипотезите, които Вие сама посочихта в изказването си ( между другото, това е текстът на чл. 227 от ЗЗД), дарението не може да се отмени. За "запазена" част, за която също споменавате в изказването си - предполагам сте го копирали от Апис процедури ли от Сиела, можете да претендирате едва след смъртта на родителите ви, и то ако това дарение я накърнява.
Не искам да нападам Вас и Вашите родители, но явно ставате жертва на еснафския предразсъдък: "защо чуждата жена да вземе имота на майка ми и баща ми?" НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗСЪЖДАВА ТАКА. Казано на "неюридически" език: Без значение е дали човекът е "ваш" или "чужд", ако по закон той има право да вземе "Вашия" имот или част от него. Поставям "Вашия" в кавички, мащото той не е нито Ваш, нито на родителите Ви.
Простете, не зная дали сте омъжена и дали имате деца, но хипотетично: по същия начин ли ще разсъждавате, ако Вашите свекър и свекърва демонстрират подобно отношение към вас като снаха ?
Като юристи в повечто случаи имаме (по задължение) доста точна преценка - не само правна, а и житейска, за ситуации като описаната от Вас.
ПРИЯТЕН ДЕН !
system
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 12 Дек 2007, 15:51

Мисля, че можете да мислите за разваляне на договора. Разбира се, че е трудно дело, но ако е толкова важно за Вас мисля, че трябва да опитате. Но първо се съобразете с родителите си. Освен това е възможно с това дарение да се накърнява Вашата запазена част от наследството от родителите ви.
Аватар
Magnollia
Потребител

Разваляне на дарение

Мнениеот barda » 12 Дек 2007, 18:05

Благодаря Ви много!
Не става дума за това, че чужда жена ще владее имота им, а че тя се държи преднамерено лошо с тях. Преди смъртта на съпруга си тя беше коренно различна, а сега примерно се съгласява, говори с родителите си, идва и вдига скандали. Ако отношението й беше друго, нямаше да има никакъв проблем.
barda
Нов потребител

Назад към Имотни казуси