Обяснявам историята. Баба ми построява с дядо ми къща на два етажа, дядо ми умира и оставя баба ми, майка ми и вуйчо ми като наследници, след време вуйчо ми вече с деца и жена умира, след което се започват над 20 годишни дела за разделяне на къщата - грозна гледка, а след време умира и съпругата на вуйчо ми и наследници остават братовчедите, които явно уцелиха точния адвокат и в крайна сметка (и заради некадърността на нашия, който гледаше само да вземе хонорара си) незаконно продадаха първия етаж от къщата въпреки изричното наше желание да го купим над цената която бяха обявили, и въпреки че майка ми притежаваше 1/6 от този 1 етаж (баба ми и прехвърли нейния дял). Но както и да е - това по принцип баба ми беше предвидила да им остане като дял от баща им и затова и не сме продължили да се съдим да разваляме сделка или да търсим пари. Та проблема идва сега - като съсобственици на земята с купувачите от първия етаж поискахме да си поставим реалните граници на имота и да започнем укрепване и дострояване на една масивна постройка, но като съсобственици на земята и комшиите ни ще имат дял от това което ние сме създали. Невъзможно е да разделим имота както се оказа, тъй като техният дял от парцелата е 150 кв.м, нашият точно 300 кв.м и за него не е проблем (1/3 към 2/3 собственост на майка ми).
От всички тези писания бих искала да попитам има ли някаква вратичка в закона която да ни позволи да правим каквото си поискаме (визирам строителство) без намесата на съсобственика ни и без да искаме всеки път разрешение от него за строителство (веднъж категорично отказа да даде подобно), или всичко е една загубена кауза като цялата история.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възможна ли е делба на имота по някакъв начин?
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Няма такава вратичка и не Ви препоръчвам да правите в ситуацията каквото и да и. ВАС,отменя издадено разрешение за строеж дори само поради липса на съгласие от страна на съсобствениците.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря Ви много за отговора.. Все пак бяхме длъжни да се опитаме по всички възможни законни начини...
Иначе натам е ясно - сплашване със Съд, разваляне на сделка и т.н. би трябвало да доведат до съгласието им, който метод не искахме да пробваме, защото просто не е по вкуса ни и не одобряваме този начин, освен ако не е крайно наложително или ако не ни "бръкнат във паничката" както се казва..
И още един последен въпрос имам - ако получим съгласието от съсобствениците за укрепване и дострояването на сградата отново ли тя ще бъде съсобствена (извинете ме за невежеството, но когато става въпрос за лични неща човек не е в състояние да мисли правилно)
Иначе натам е ясно - сплашване със Съд, разваляне на сделка и т.н. би трябвало да доведат до съгласието им, който метод не искахме да пробваме, защото просто не е по вкуса ни и не одобряваме този начин, освен ако не е крайно наложително или ако не ни "бръкнат във паничката" както се казва..
И още един последен въпрос имам - ако получим съгласието от съсобствениците за укрепване и дострояването на сградата отново ли тя ще бъде съсобствена (извинете ме за невежеството, но когато става въпрос за лични неща човек не е в състояние да мисли правилно)
- warbaby
- Младши потребител
Боя се ,че няма да може да стане и чрез сплашване за съд, защото срокът по чл.33,ал.2 от ЗС е доста кратък и по всяка вероятност във Вашият случай е изтекъл. По принцип, ако не е учредено от единия съсобственик на другия право на строеж, построеното е на двамата. Ако може обаче , уточнете ,какво означава "доукрепване и Дострояване".
- sunrise
- Активен потребител
за "сплашване" имам предвид , че не са запознати със закона хорицата и не им трябва много. По принцип не са виновни тъй като не са наясно с делата на братовчедите ни.
Същевременно имат незаконен гараж от тяхната страна на двора и използват етажа на хотелски начала съответно без необходимите документи - имат за какво да се притесняват от няколко страни затова обяснявам тези неща.
Значи не търсим по принцип за гаража от тяхната страна на двора да го бутаме или претендираме за съсобственост, двора и сега временно е разделен, но бихме искали да изградим отново оградата и на двата двора (сега е масивна, но е на поне 30-40 години и съответно е на доизживяване). А относно укрепване и дострояване имам предвид една барака от нашата страна на двора (масивна монолитна постройка бивша лятна кухня в момента склад за дърва), та посройката е с полупаднал покрив (относно укрепването и), а по подов дострояването искаме да я издължим малко (2 м) напред и да се превърне в гаражи.
А относно чл.33, не говоря само за съсобственост на двора, а и на етажа, т.е една от трите стаи от етажа е определена като собствена на баба ми (съответно след прехвърлянето на дела на майка ми - 2/6 или 1/6 ако не бъркам), съответно сделката не би трябвало да е законна, тъй като при продажбата те са скрили като съсобственик майка ми, това имах предвид за сплашване с разваляне на сделка
Същевременно имат незаконен гараж от тяхната страна на двора и използват етажа на хотелски начала съответно без необходимите документи - имат за какво да се притесняват от няколко страни затова обяснявам тези неща.
Значи не търсим по принцип за гаража от тяхната страна на двора да го бутаме или претендираме за съсобственост, двора и сега временно е разделен, но бихме искали да изградим отново оградата и на двата двора (сега е масивна, но е на поне 30-40 години и съответно е на доизживяване). А относно укрепване и дострояване имам предвид една барака от нашата страна на двора (масивна монолитна постройка бивша лятна кухня в момента склад за дърва), та посройката е с полупаднал покрив (относно укрепването и), а по подов дострояването искаме да я издължим малко (2 м) напред и да се превърне в гаражи.
А относно чл.33, не говоря само за съсобственост на двора, а и на етажа, т.е една от трите стаи от етажа е определена като собствена на баба ми (съответно след прехвърлянето на дела на майка ми - 2/6 или 1/6 ако не бъркам), съответно сделката не би трябвало да е законна, тъй като при продажбата те са скрили като съсобственик майка ми, това имах предвид за сплашване с разваляне на сделка
- warbaby
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|