начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Покупка жилище

Казуси за недвижими имоти

Покупка жилище

Мнениеот PetIv » 07 Ное 2007, 00:32

Здравейте, Интересува ме как мога да си защитя интереса по следния случай:
Дадох капаро на строителна фирма за закупуване на нов апартамент срещу приходен касов ордер издаден от касата на строителната фирма. След това, при преговорите по клаузите на предварителния договор и случилото се през това време повишение на пазарните цени на имотите, от строителната фирма се отказаха да подпишат договора без обяснения, въпреки че имахме вече договорена схема на заплащане със срокове и фиксирана цена за имота.
Въпросът ми е , може ли даденото от мен надлежно капаро да се смята за капаро-задатък съгласно ЗЗД и съответно за какви неустойки мога да претендирам към строителната фирма с оглед забавянето във времето и претърпените от мен вреди касаещи настъпилото повишение вече на пазарните цени на жилищата.

Очаквам съветите ви и тълкованието ви!
PetIv
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 07 Ное 2007, 00:44

Тоест казвате, че нямате подписан предварителен договор???
Капарото като първоначално плащане ли е дадено или като депозит?
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот theinsider » 07 Ное 2007, 12:44

След като нямате договор това не може да е нито задатък, нито авансово плащане. Парите са дадени без договорно основание и подлежат на връщане като неоснователно обогатяване (дадени на отпаднало основание). Неустойки не можете да търсите, евентуално обезщетение по общия ред, но наистина ви трябва адвокат.
theinsider
Потребител

Мнениеот theinsider » 07 Ное 2007, 12:48

Бари, резервационата форма не е договор и няма как да бъде, а да уговориш неустойки в нея е напълно безмислено.
theinsider
Потребител

Мнениеот barri » 07 Ное 2007, 13:40

само се казва резервационна форма, иначе има всички основни елементи на договор. Ако си виждал предполагам знаеш за какво става дума.
barri
Потребител

Мнениеот theinsider » 07 Ное 2007, 14:34

Даже съм изготвял такива. Това не е договор, поне не валиден такъв. Строителите/ посредниците обясняват че това се прави за да не бъде предлаган повече на други въпросния имот, но това са общо взето глупости. Щом предлагаш на някой да му продадеш свой имот, ти си обвързан от офертата си (виж правилата относно офертата и приемането и). Не можеш да вземаш пари за да не продадеш имота на друг, това е нищожна уговорка, защото противоречи на закона. По българското право, всяка страна е обвързана от офертата си до изтичането на срока и. Ако предложиш на някой да му продадеш имот и не го направиш дължиш обезщетение по чл.12 ЗЗД. В тази връзка не можеш да имаш договор с който вземаш пари за да изпълниш нещо, което така или иначе дължиш по силата на закона.
theinsider
Потребител

Назад към Имотни казуси