начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Няколко въпроса свързани с чл. 79 от Закона за собствеността

Казуси за недвижими имоти

Няколко въпроса свързани с чл. 79 от Закона за собствеността

Мнениеот sando_kan » 22 Окт 2007, 14:33

Няколко въпроса свързани с чл. 79 от Закона за собствеността.

Мога ли да придобия право на собственост чрез продължително и непрекъснато владение на имота на прадядо ми, който е починал преди повече от 30 години. По удостоверение за наследници аз не съм такъв. Наследници са дядо ми, който е жив, както и братята и сестрите му. Някои от тях са живи, други не. Баща ми също е жив.При така изложената ситуация и липсата на съдебно решение за делба ,както и доброволна делба аз не се явявам наследник на тези имоти по аргумент на Закона за наследството, според който наследството се открива в деня на смъртта на наследодателя, не съм и ползвате на законово основание по чл. ЗС. Същите имоти владея, като добър собственик и обработвам по предназначение повече от 10 години, за което мога да представя и писмени документи както и свидетелски показания. Мога ли да се позова на чл. 79 от ЗС и чрез обстоятелствена проверка да се сдобия с нот. акт?

- Кой лица могат да бъдат свидетели за доказване на владението? Съседи, роднини?

- Имали законово изискване лицето което владее, да е било пълнолетно през целият период? Ако има такова изискване мога ли да добавя периода през който е владял баща ми към моя период по чл. 82 ЗС?

- Може ли с една обстоятелствена проверка да се извади нот акт за повече от един имот на същото основание?

- Свидетели трябва ли да се явят лично пред кмета и нотариуса или може с нотариално заверени декларации?

- ОТНОСНО доказателствената част на нот акт. Към скицата и данъчната оценка на имота, трябва ли да представя и свидетелство за наследници и същото няма ли да се яви като признание по чл. 116 ЗЗД и с това да се прекрати давността?
sando_kan
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 22 Окт 2007, 14:41

Виждам сте прочели ЗС и ЗЗД.А защо не обърнете внимание на чл.483 от ГПК.Там са отговорите на повечето от поставените от вас въпроси.
Най-добре е да попитате нотариуса, който ще изготви нот. акт, какви документи и свидетели да подготвите.Особено ако е един. Нотариусите-монополисти често имат специфични изсквания.
georgi07
Потребител

Мнениеот adiko » 22 Окт 2007, 17:41

не само нотариусите-монополисти имат специфични изисквания:)
adiko
Потребител

Назад към Имотни казуси