начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Продажба на земеделска земя от несобственик

Казуси за недвижими имоти

Продажба на земеделска земя от несобственик

Мнениеот fafla » 17 Окт 2007, 16:58

малко факти:
Собствениците на земеделска земя узнават случайно, че земите им са продадени от лице, което не познават с фалшиво пълномощно от само един от собствениците на въпросната земя.
Сезирали са прокуратурата, която е отговорила с постановление за прекратяване на производството, поради невъзможност да бъде открито /на посочения от него за постоянен адрес/ лицето, извършило продажбата.
Въпросът ми е следния:
Какво правим?
В службата по вписванията по партидата на имота може да бъде открит новия собственик. Но дори и това да бъде направено остава проблема с постановлението за прекратяване на производството от прокуратурата.
Ще Ви бъда благодарна за някакви насоки.
fafla
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 18 Окт 2007, 11:09

Имам подобен случай. Само , че сигурни ли сте че производството е прекратено , а не спряно? Няма ли възможност да обжалвате постановлението в качеството на пострадало лице?/може би срокът Ви е изтекъл или не сте искали да се ползвате от правата си по чл.75 от НПК/.
Наистина колегата е прав ,че Ви остава воденето на граждански процес, който може би ще бъде спрян на основание чл.182,ал.1, б."д".
На прокуратурата просто не и се работи. Остава ви и варианта да пишете до Главния прокурор, въпреки,че е доста спорен ефекта , той като така или иначе , ще го препратят на окръжна прокуратура.
Желая Ви успех!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 18 Окт 2007, 12:57

не чакайте прокуратурата да се произнесе- Заведете гражданско дело по чл. 108 ЗС срещу този, който е посочен както последния собственик. Той след като Ви върне владението по силата на съдебното решение да си търси парите от измамника.
В хода на гражданското дело ще доказвате че пълномощното не е подписано от собствениците с експертиза. Всъщност собствеността не е преминала върху посочения в партидата собственик, защото не е прехвърлена от собственик а от друго лице, който не притежава нищо и не може да прехвърли повече права от тези които има.
Наскоро имах подобен случай с един умрял собственик, дето продал три дни след смъртта си нивите с такова пълномощно-всъщност на пълномощното може и да се е подписал той, но към датата на сделката не е бил собственик понеже е починал. Злоупотребите не са една или две, но понякога роднините се отказват да се борят за правата си.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот snowland » 19 Окт 2007, 10:49

Благодаря на всички отговорили!
Fafla питаше от мое име, но реших да се регистрирам, за да мога да лично да отговарям.
Прокурорското постановление не е пред мен в момента, но наистина не съм сигурна дали е за прекратяване или за спиране. Но това е без значение, понеже роднините ми го дадоха след изтичането на срока за обжалване.
Едва ли ще се обърнем към главния прокурор по гореспоменатите причини. Остава адвокат и гражданско дело.
Въпросът беше какво можем да направим бързо, за да не встъпи т.нар. "нов собственик" във владение на имотите, и/или да ги продаде отново.
snowland
Нов потребител

Мнениеот divain » 19 Окт 2007, 11:50

......
Въпросът беше какво можем да направим бързо, за да не встъпи т.нар. "нов собственик" във владение на имотите, и/или да ги продаде отново-- Да заведете гр. дело както по-горе Ви посочиха колегите и да впишете исковата молба..[/quote]
УСПЕХ!
divain
Потребител

Назад към Имотни казуси