Майка ми от 9 години живее с моето семейство.От 5 години е със склероза, като последните 2 години бях в майчинство. От 1 месец работя. Майка и баща ми/починал преди 6 години/ дариха на брат ми къща на 2 етажа срещу право на ползване.На единият етаж живее брат ми, а другият го е дал под наем. Въпросът ми е как мога да принудя брат ми да освободи наемателите и да настаня там да живее майка ми , тъй като по цял ден у нас няма никой в къщи , постоянно е отключено; претърпяхме кражба, а сега се страхувам и от пожар. А и смятам че брат ми който по цял ден си у тях трябва да поеме своите отговорности
Благодаря предварително за отговорите ви!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Принудително встъпване в право на ползване на жилище
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Правото на ползване не е прехвърлимо, респ. не е наследимо.
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
- oho_boho
- Потребител
Въпросът ми е как по съдебен път да настаня майка ми в давания апартамент под наем - цялата къща е дарена от майка ми срещу доживотно право на ползване.
- 06041970
- Нов потребител
Не съм сигурен дали майката не е загубила правото си на ползуване !
Чл. 59. (ЗС) Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя, ако то не е учредено за по-кратък срок.
Правото на ползуване, учредено в полза на юридическо лице, се погасява с прекратяването му, ако не е установен по-кратък срок.
Правото на ползуване се погасява и с погиването на вещта, а също и ако не се упражнява в продължение на 5 години.
Авторът на темата твърди, че преди 6 години брат и е получил имота чрез Дарение като майката и бащата си запазват правото на ползуване.
Брат и го дал под наем. Следователно майката и бащата никога не са го ползували имота след Дарението.
Следователно според по горе цитираният Чл. 59 на ЗС майката би трябвало да е загубила вече правото да ползува имота, защото правото на ползуване не е упражнявано повече от 5 години.
Чл. 59. (ЗС) Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя, ако то не е учредено за по-кратък срок.
Правото на ползуване, учредено в полза на юридическо лице, се погасява с прекратяването му, ако не е установен по-кратък срок.
Правото на ползуване се погасява и с погиването на вещта, а също и ако не се упражнява в продължение на 5 години.
Авторът на темата твърди, че преди 6 години брат и е получил имота чрез Дарение като майката и бащата си запазват правото на ползуване.
Брат и го дал под наем. Следователно майката и бащата никога не са го ползували имота след Дарението.
Следователно според по горе цитираният Чл. 59 на ЗС майката би трябвало да е загубила вече правото да ползува имота, защото правото на ползуване не е упражнявано повече от 5 години.
- totomanov
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|