начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

шахтов кладенец

Казуси за недвижими имоти

шахтов кладенец

Мнениеот mkoleva » 13 Сеп 2007, 12:14

Здравейте,
шахтовия кладенец на дружеството, в което работя, бе замърсен. След направени сондажи се установи, че единствената възможност за нов такъв, е парцела на друго ФЛ.
Уговорихме се за замяна - наша сграда, срещу част от парцела им. Оказва се обаче, че там където се направен сондажа, не може да се обособи парцел, тъй като не отговаря на изискването на ЗУТ за лице към улица. Няма възможност.
Моят въпрос е: тъй като шахтовия кладенец е съоръжение за водоползване, а не сграда, може ли да се учреди някакво друго вещно право?
Примерно право за строеж и последващо придобиване само на съоръжението - безсрочно, или право на ползване на вече изградения кладенец.
Предполагам, че въпроса ми е странно зададен, но се надявам някой, който разбира повече от мен по този проблем, да разбере какво имам предвид или да зададе уточняващи въпроси.
Или поне да ме насочите къде да погледна.
Благодаря предварително!
Последна промяна mkoleva на 14 Сеп 2007, 15:53, променена общо 1 път
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 13 Сеп 2007, 16:59

Ето ви един уточняващ въпрос:вашият парцел граничи ли с парцела на другия човек?Защото ако граничи с точно тази част, която искате , но не можете да обособите, може да я "пришиете" към вашето УПИ, а не да се опитвате да правите ново УПИ само за кладенеца.
georgi07
Потребител

Мнениеот mkoleva » 14 Сеп 2007, 11:59

За съжаление не граничи.
Това което се опитвам да направя е, ако не мога да обособя парцел, годен за сделка, е да ни учредят не знам как да го нарека, нещо като право на собственост само върху кладенеца, или право на ползване или право на строеж с последваща трансформация на собственост, когато кладенеца стане готов.
Не ми е много ясно какъв е статута на кладенеца.
Но за да поискам от тях нещо, трябва да знам какво е това.
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 14 Сеп 2007, 13:42

Аз не виждам защо кладенеца да не може да бъде самостоятелен обект на правото на собственост.Да ви се учреди право на строеж за кладенец и после ще станете собственик на същия.
Вижте за всеки случай в Закона за водите да не пише нещо по-различно.А от ЗУТ чл.47,ал.2.
georgi07
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Сеп 2007, 13:50

Аз не виждам защо кладенеца да не може да бъде самостоятелен обект на правото на собственост.

Лошото е, че не е предвидено в законите обекти, различни от сгради и закрепени трайно за земята, да бъдат самостоятелно притежавани.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mkoleva » 14 Сеп 2007, 15:52

От Закона за водите следва, че собствеността върху такова съоръжение следва собствеността на земята, ако не е уговорено друго. Но там също се казва - в друга разпоредба, че собствеността върху вододобивно съоръжение следва собствеността върху земята, върху която е разположено. И аз се питам как мога да уговоря друго.
Отделно за да направя кладенец следва да получа Разрешително за водоползване - става дума не за обикновен кладенец, а за добив на вода за промишлени цели. и чак след като го получа мога да искам разрешение за строеж. Но за да искам разрешение за водоползване, тр да съм собственик на земята - за това не съм 100 % убедена.
Общо взето прекалено много информация набрах набързо и се пообърках.
давайте съвети и насоки за разсъждение, че там където работя акъла трябва да го дам аз :wink:
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 14 Сеп 2007, 16:06

Тогова друга идея:купувате ид. ч. от въпросния имот.Съставяте и договор за разпределение на реалното ползване, където кладенеца попада във вашата част.Като съсобственик на земята може да искате разрешение за водоползване.Тук следва да попитам и за отношенията със сегашния собственик.Защото този вариант предполага отлично разбиратилство.
georgi07
Потребител

Мнениеот georgi07 » 14 Сеп 2007, 16:08

А и още нещо:на каква сума възлиза инвестицията.Кладенец за промишлени цели ми звучи скъпичко.
georgi07
Потребител

Мнениеот mkoleva » 14 Сеп 2007, 16:21

Идеята за съсобственост не ми се струва реализуем - парцела е много голям, със много постройки и няма човек, който да се съгласи. води до евентуални спорове за съсобственост и на сградите. Но пък си заслужава да се помисли.
А иначе - да. Скъпа инвестиция е и затова търся и варианти. трябва така да стане, че да не възниква съмнение чия собственост е този кладенец.
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 15 Сеп 2007, 10:23

Още една идея.Ако парцела е много голям, но неви стига лице към улица вие ще купите част от него, достатъчна да се обособи УПИ и улица/алея/която да изпълни изискването за лице на УПИ-то.Предполагам те наясно с чл.19,ал.3 и ал.4 от ЗУТ.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси