начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Съвет за кооперация без Акт 16 ?!

Казуси за недвижими имоти

Съвет за кооперация без Акт 16 ?!

Мнениеот turbosol2007 » 05 Авг 2007, 14:20

Здравейте отново,
бихте ли ми помогнали със съвет за следната ситуация:

в момента ми предлагат апартамент в кооперация, която все още няма акт 16. Интересува ме какви са рисковете при покупка на такъв имот и евентуалните бъдещи разходи....защото щом сега цената е толкова ниска логично, е че ще трябва да се плаща нещо в бъдеще... :roll:
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот turbosol2007 » 05 Авг 2007, 21:48

По принцип прочетох нещата от линковете, но баш като моя случай няма нищо.
А тъй като днес се разходих до въпросната кооперация, случая е:

1. Строена от ЖСК преди 12 години (и до сега няма Акт 16)
2. В цялата кооперация живеят около 30 семейства (демек половината, че и повече е празна).
3. Тока им идва по един фърчащ кабел и след като влезнах във входа видях, че явно имат един общ законен електромер и отделно всяко семейство свой (непломбиран). Защото са закачили списъци във входовете кое семейство колко пари за ток дължи..
4. Водата незнам как е.
5. Иначе газ имат :shock: :shock:

Та моля само ми кажете - струва ли си или да бегам надалеч? :lol:
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот donna » 05 Авг 2007, 22:11

turbosol2007 написа:По принцип прочетох нещата от линковете, но баш като моя случай няма нищо.
А тъй като днес се разходих до въпросната кооперация, случая е:

1. Строена от ЖСК преди 12 години (и до сега няма Акт 16)
2. В цялата кооперация живеят около 30 семейства (демек половината, че и повече е празна).
3. Тока им идва по един фърчащ кабел и след като влезнах във входа видях, че явно имат един общ законен електромер и отделно всяко семейство свой (непломбиран). Защото са закачили списъци във входовете кое семейство колко пари за ток дължи..
4. Водата незнам как е.
5. Иначе газ имат :shock: :shock:

Та моля само ми кажете - струва ли си или да бегам надалеч? :lol:

Вижте строежа явно е започнал като законен строеж /защото,ако не е .....сроковете за узаконяване са изтекли/.......идете в техническата служба на общината и поискайте досието на строежа .....вижте и коя е фирмата осъществила строителен надзор и разберете кое как е ,защото при тия данни не може да ви се отговори.
donna
Старши потребител

Мнениеот georgi07 » 06 Авг 2007, 11:31

turbosol2007 написа:Та моля само ми кажете - струва ли си или да бегам надалеч? :lol:
Въобще не се захващайте.Кооперацията няма разрешение за ползване /постарому Акт 16/ вече 12г.Има проблем и то голям. Ако купите апартамент ще живеете в постоянен страх-струва ли си?
Затова най-добре спестете парите от адвокатска консултация и ги вложете в друго жилище.
georgi07
Потребител

Мнениеот cveti77 » 06 Авг 2007, 11:52

и аз мисля като geogo07
cveti77
Нов потребител

Мнениеот turbosol2007 » 06 Авг 2007, 19:50

Благодаря на всички за съветите - няма да се занимавам :wink:
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот Momch » 29 Авг 2007, 16:53

Здравей turbosol2007 :D . Не съм адвокат, но всички адвкатски съвети който прочетох, много жалко за съжаление не са в правилната посока. Има си решение на проблема :D .Бил съм в съшата житейска ситуация и до известа степен оше съм. Да не кажа , че десетки адвокати ме убеждаваха , че без акт 16 (15) не мога да реализирам сделка... в крайна сметка има начин и то законов. Продал съм един от имотите си от такава кооперация и куповача си получи от съда нотариялен акт за закупения имот.От 10 години кооперацията си ни е населена . Всеки си има законов електромер, водомер, телефон...Ако, че никой от нас няма акт 16 (15.)
Мако е сложно (от друга страна просто и с минимални разноски без да тичаш по никакви инстанции), но ако ми оставиш имеил бих ти го разяснил БЕЗПЛАТНО :D
Momch
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 29 Авг 2007, 17:07

Е, да! Разбира се, че всичко може да се купи. Даже и купчина строителни материали струпани на едно място, каквото представлява строежа, ако не е снабден с актовете 14, 15 и 16. В този случай, да ме извини Момч, но ще се купи всичко друго, но не и недвижим имот по простата причина, че такъв не съществува в правния мир.
Друг е въпроса, ако искате да встъпите в ЖСК.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот lu2008 » 09 Мар 2008, 13:08

Zdraveite, Momch,
Malko kasno otkrih Vashiat komentar po posochenata tema. Moi priatel ima sashtia problem,pritejava magazin, ima notarialen akt, no sgradata e bez akt 16 i ne moje da go otdade pod naem ili da go polzva. Moga li da Vi pomolia da mi izpratite otgovor na e-mail: eneva_liudmila@abv.bg
lu2008
Нов потребител

Мнениеот geosg » 22 Апр 2008, 18:07

Здравейте Momch!
За разлика от преждеписалия смятам, че тук пишат хора, които искат да помогнат на питащите, а не да им се подиграват. Оставих Ви лично съобщение, но ако преглеждате тази тема, моля да помогнете и на мен с ценни съвети(и не непременно безплатни). Имаме жилище от 10 години, без акт 16, но с нотариален акт. Вече ми омръзна да живеем под наем и да чакаме разрешение за ползване. Твърдо сме решили да се справим с проблема липса на ток. Вода имаме.
Можете да ми пишете на следния адрес: gjurovas@mail.bg
Предварително Ви благодаря!
geosg
Нов потребител

Назад към Имотни казуси