начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

въпрос за познавачи

Казуси за недвижими имоти

въпрос за познавачи

Мнениеот fester1 » 25 Юли 2007, 11:32

Имам въпросче, което касае старото законодателство. Пред мен имам един договор за покупко - продажба, където ТКЗС в ликвидация продава на техникум държавна земя. Годината е 1994. По това време още не бях влязъл в университета все пак :oops: Знам, че земите невинаги са били публична и частна собственост. Но по това време можело ли е държавна земя да е била предмет на разпоредителна сделка, пък дори и между държавни учреждения???
fester1
Потребител

Мнениеот razli4na » 25 Юли 2007, 12:15

fester1, нещо бъркате. ТКЗС никога не е било държавно "учреждение". Земята, която е отчуждило ТКЗС при ликвидация, също не може да е била държавна. Сверете фактите, и ако можем, ще помогнем. Виж и ДР от отменения ЗК.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юли 2007, 12:41

А какъв точно е въпросът?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fester1 » 25 Юли 2007, 13:57

За статута на ТКЗС може и да бъркам, но за земята е записано в "Предмет на договора":
"Недвижим имот, находящ се в...., построен върху държавна земя".
Определена е цената, като е описано каква част от нея е за земята.
Има три закона за кооперациите - от 1948, от 1953 и от 1991 г. В ДР на последния е записано, че се възстановяват правата на кооперациите върху тяхното иззето и одържавено имущество.
Излиза, че земята хем им е върната, хем е държавна. :roll:
Беше ми любопитно със земя с такъв статут на какво основание се извършват сделки. Просто ми се налага да опиша тоя документ за продажбата в един протокол заедно с основанието...
Дано тоя път съм бил по - точен. :?
fester1
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юли 2007, 14:47

Наистина колега, имаше тогава нещо такова, но и аз не съм била все още юрист. Та имаше едни тричленки дето се разпореждаха с това имущество, обкновено по най-разбойнически начин. И правилно,че ТКЗС са си кооперации,но на практика си бяха държавни и наистина извършваха такива продажби. Ще се опитам да Ви намеря нопм. акт по който са го правили.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юли 2007, 14:51

Вижте чл.48"а"от ЗСПЗЗ. Оттам може да стане нещо по-ясно. Дано!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fester1 » 25 Юли 2007, 17:01

Сигурно имаш предвид чл. 48а от ППЗСПЗЗ. :wink: Горе - долу ми светна за какво става въпрос - образуваните тричленки се разпореждат с имуществото на ликвидиращите се ТКЗС като провеждат търгове, в които стойността на постройките в имота отива по сметка на ликвидационния съвет, а на земята - на Държавен фонд "Земеделие". 8)
Явно държавата се е разпореждала с имотите като е встъпвала в правата на ТКЗС - то, а кооператорите са обезщетявани. Може би затова земята е описана като "държавна". В случая земята се продава на държавно училище и си остава в патримониума на държавата.
Но иначе благодарско за насоката! :D
fester1
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юли 2007, 17:11

Да, точно правилника, а не закона имах пред вид.
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси